oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników Pestki dyni przyprażyć na patelni Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i pieprzem według uznania Naprawdę warto się przekonać do jedzenia ryb- nie tylko przy okazji Wigilii i postu. Nie lubię kiedy
peanutbuttermonsterSKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 100g masła orzechowego bez soli i cukru firmy Primavika/zmielonych orzeszków ziemnych 40g siemienia lnianego 40g wiórków kokosowych 60g sezamu 30g nasion słonecznika 30g pestek dyni 30g rodzynek 10g soli- łyżka 12g cynamonu- 3 łyżeczki 100g miodu/syropu z agawy w wersji wegańskiej ok. 500ml wody PRZYGOTOWANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy
peanutbuttermonsterpotrafisz przekonać się do tego smaku- dodaj więcej jabłka czy też trochę miodu. Dla urozmaicenia można dorzucić również ulubionych ziaren jako źródła tłuszczu. Świetnie sprawdzi się słonecznik czy też dynia. Warto eksperymentować z takimi koktajlami. W zależności od potrzeb możemy modyfikować je, aby dostarczać sobie niezbędnych witamin i wspomagać nasz organizm. Możliwości są praktycznie nieograniczone, a wykonanie takiej zdrowej
peanutbuttermonstermożna dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty kolor. Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam
głodny alergikmleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki kakao lub karob 1 łyżeczka skrobia kukurydziana lub budyń bezglutenowy 2 łyżki syrop z agawy, miód lub cukier do smaku pestki z dyni 1 łyżka pestki słonecznika 1 łyżka płatki migdałoweesencja waniliowa 1 łyżka1 łyżeczka Przygotowanie: Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na miękko, ewentualny nadmiar wody odcedzić. Skrobię lub budyń i kakao
głodny alergikLekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień. Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z dyni 1 łyżkaorzeszki piniowe 1 łyżkaoliwa 2 łyżkiocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczkasól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszkiPrzygotowanie:Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem
głodny alergikdrobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni i jabłek; posprzątałam kuchnię; posprzątałam łazienkę; moja najstarsza nastolatka przeleciała z odkurzaczem więc mnie pozostał jedynie taniec z mopem, który umiliłam sobie sms-ową pogawędką z koleżanką; w tzw.międzyczasie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie
Poezja smakudrożdży 3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej 750 ml letniej wody, 3 szklanki szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj
Apetyczna babeczkamarchewki 1 pietruszka 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka świeżo starta gałka muszkatołowa, ok 1/2 łyżeczki 4-6 łyżek otrębów żytnich z zarodkami 4-6 łyżek ziaren dyni 4-6 łyżek ziaren słonecznika harrisa na koniec łyżeczki, w zależności od upodobań i intensywności smaku 1/2 łyżeczki majeranku pieprz sól oliwa Soczewicę moczymy przez kilka godzin, najlepiej zostawić
Apetyczna babeczkadrobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj z cukrem
Apetyczna babeczkapewno trzeba uważać. Bo pije się jak soczek, a soczkiem przecież nie jest ;)Zachęcam Was, abyście przygotowali taką sangrię na najbliższą imprezę, np. halloweenową. Może nie ma w niej dyni, ani nic strasznego, ale na pewno zasmakuje wszystkim gościom. Jesienna sangria na białym piwie przepis własny czas przygotowania: 20 min. + czas chłodzenia Składniki: 2 x 500 ml białego piwa pszenicznego
Chilli Czosnek i Oliwasiostrzeńcem co roku dzień przed Halloween spotykaliśmy się w mojej kuchni i piekliśmy straszne ciasteczka. Zawsze robiliśmy paluchy czarownicy, a do tego jakieś wymyślone na poczekaniu kształty - duchy, trumny, dynie, diabły, czaszki, kapelusze czarownicy, itp. Zawsze mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy. "Babcia znowu powie, że choć są smaczne, to wyglądają tak ohydnie, że ich nie dotknie, hi hi hi. Zróbmy
chwile dla mniemoim przydomowym ogródku zrobiło się już bardzo jesiennie. Zebrałam ostatnie pomidorki koktajlowe, fasolkę szparagową. Dynie jeszcze czekają na zbiór. Pora też ściąć zioła. Część będę mrozić, tak jak na przykład lubczyk, tymianek czy rozmaryn. Część zasuszę, na przykład majeranek i estragon. Natomiast bazylia i oregano nie nadają się do mrożenia, ich listki czarnieją i tracą aromat. Postanowiłam więc wykorzystać
Kulinarne przygody Gatityznajomych. Odrobinkę pozmieniałam, zrobiłam w domu i... goście byli zachwyceni :) Składniki: suszone pomidory awokado mix sałat oliwa z oliwek czosnek sól pieprz gomasio ocet balsamiczny pestki dyni i słonecznika Pomidory odsącz z oliwy, awokado obierz ze skórki i razem z pomidorami pokrój w paseczki.Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem i przeciśniętym lub drobniutko pokrojonym czosnkiem.Pestki upraż na suchej patelni.W
chwile dla mnie