Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 247Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół.składniki:naleśniki1 l mleka1 jajko4 szklanki mąki2 łyżki oleju 1 szczypta cukru1 duża szczypta solifarsz0,5 kg pieczarek0,5 kg kiszonej kapusty2 łyżki majeranku1 duża cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto(...)czasie usmażyć naleśniki.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć
Monia miesza i gotuje
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 187włoskich 2 łyżki masła 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy 3 kulki ziela ang. łyżka majeranku sól i pieprz do smaku jajko Oraz: łyżka sezamu łyżka maku jajko Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce, choć przez godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy i podsmażamy(...)rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce, łączeniem do spodu, smarujemy jajkiem. Ja do posypania użyłam maku i sezamu, można też
Dieta moja pasja
Mix sałat z sosem winegret 543wymyślić za sałatkę do obiadu aby nie były to pochodne buraczków bądź kapusty ? W marketach coraz bardziej popularne są gotowe mix'y sałat które można wykorzystywać na wiele sposobów tudzież z sosem winegret i podać przykładowo do obiadu. Składniki : opakowanie Mix sałat 180g łyżka miodu łyżka musztardy Dijon 1 starty ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka soku(...)limonki / cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek papryka żółta 4-5 rzodkiewek 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie : Miód, musztarda, sól, oliwę z oliwek, sok z limonki mieszam i jak się sól rozpuści dodaję oliwę z oliwek i starty czosnek. Sos odstawiam na 10-15 minut. W między czasie paprykę kroję w kostkę, rzodkiewkę i cebulę w cienkie piórka
Mechanik w kuchni
Zimowa zupa z wołowiną 244zamieniłam na puszkę pokrojonych)10 ząbków czosnku150 g kapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy:2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka soligwiazdka(...)miski. Cebulę pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski
Stare Gary
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 257Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię. Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli(...)kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie
Magiczne Życie Marty
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 250gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka Wykonanie: 1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut w sosie
Mama z miasta
Bułeczki z pieczarkami 193opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być(...)jeżeli z termoobiegiem to na 180 st.) wstawić bułeczki na drugą półkę od dołu i piec 25 min do zarumienienia. Wyjąć lekko ostudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe do czerwonego barszczyku lub saute (jako samodzielne danie). Najlepiej smakują tego samego dnia. Przechowywać szczelnie zawinięte w folię spożywczą lub w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Smacznego! Bułeczki z pieczarkami Bułeczki z pieczarkami
moj przepis na
Paszteciki z mięsem 359Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą(...)mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post Paszteciki z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 253jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte, będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając(...)wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi
Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 234Wracając - kotletów u nas prawie nigdy nie ma, dlatego myślałam, że nigdy nic takiego nie napiszę. ALE. Ale przyszła zima i sezonowe jedzenie, w tym kapusta kiszona, a jak kapusta kiszona to z kartoflami a jak z kartoflami to karminadle muszą być ;) Kotlety, o których poniżej, zrobiłam raz i wyszły tak dobre, że z innymi nie kombinuję, jak mam już(...)kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień prawie do minimum
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 273Jarmuż to zdrowe, choć może niezbyt znane i popularne u nas warzywo. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest odmianą. Dlatego możemy go stosować m.in. tam gdzie kapustę, chociaż niektórzy zastępują nim również bardzo zdrowy szpinak. Z tym ostatnim ma wspólną cechę tego rodzaju, że podczas obróbki termicznej bardzo mocno zmniejsza objętość. Dlatego jeśli(...)zapiekamy, jak w przepisie poniżej, koniecznie powinniśmy wziąć to pod uwagę. Poniżej propozycja bardzo prostego, ale wartościowego dania, które może Wam nieco przypominać naszą „góralską” zapiekankę z ziemniaków i kapusty . Mimo pewnego podobieństwa to jednak dwa różne przepisy. Dzisiejszy jest luźno inspirowany popularną w Holandii boerenkool met worst. Chociaż w tym konkretnym wypadku byłoby to raczej coś w rodzaju boerenkool
Kulinarna Pokusa
Sajgonki 279proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego(...)kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy
Mania Gotowania
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 382Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basi
Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego 201białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża) PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej(...)minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki. 5 min/100
ClauditteMissCooking
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 153przyszło mi do głowy, aby urozmaicić wygląd barwnikiem spożywczym - dodałam i jestem zadowolona z efektu. Barwnik nie zmienia smaku, a nadaje ładny kolor :) takie zielone gwiazdki można nadziać np. kapustą i grzybami na Wigilię - będą smaczną ozdobą stołu :) Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto(...)soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo
Kolorowy Przepisownik