ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:247/361)

Cynamonowa tarta ze śliwkami 145

Wczoraj udało mi się dostać trochę tak zwanych ekologicznych śliwek - z ekologicznego drzewa rodziców znajomych (na marginesie jeszcze raz dziękuję), więc trzeba było je zagospodarować. Nie

Wyprawy kulinarne
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 380

czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Tarta jabłkowa 162

Moje drugie podejście do tarty, tym razem w wersji słodkiej. Skorzystałam z przepisu znalezionego na innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę

Pasja Smaku
Tarta ze śliwkami 146

Pomysł na tą tartę, jest wynikiem znalezionych w lodówce składników: serka mascarpone i śliwek, dodatkowo wykorzystałam także znalezione w spiżarni płatki migdałowe. Wyszło całkiem fajne, lekko

Pasja Smaku
Quiche z porem i szynką 177

Dawno nie było nic z kuchni francuskiej, więc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche

W poszukiwaniu inspiracji
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 228

wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8  łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego créme fraîche(...)paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla)przygotowanieCiasto:Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenieZ podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam  w maszynie do chleba) . Zostawić na 5 min, żeby

Stare Gary
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 119

pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym farszem śmiało

Ostra na Słodko
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 143

razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji, że w Danii wiśnie są niedostępne, a szkoda mi otwierać słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beza. Wszystko co najważniejsze 268

Beza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru(...)już formować, wyciskając na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) szprycą, rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką lub np. dwoma łyżkami Prawidłowo upieczone bezy francuskie powinny pozostać jasne. Ich pieczenie to bardziej suszenie – ciasto z wierzchu jest chrupiące i delikatne, w środku powinno pozostać lekko lepkie i ciągnące. Suszymy bezy w niskiej temperaturze – około 120-130⁰C. Najlepiej wychodzą

Karo in the Kitchen
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 212

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Claufotis 125

Claufotis  to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam

Różne smaki w kuchni
Claufotis 187

Claufotis  to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam

Słodkości i nie tylko
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 318

zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem

Karo in the Kitchen
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 217

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku 60g mrożonego

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z porem i bekonem 104

pory 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g) śmietana 2 jajka żółty ser 1 łyżka musztardy francuskiej gałka muszkatołowa pieprz Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść z mąką i niewielką ilością soli, dodać zółtko. Wyrabiać aż masa będzie jednolicie gładka, jeżeli ciasto jest zbyt suche i się

Codzienne Gotowanie