ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:173/361)

Rożki z ciasta francuskiego z pieczarkami - rurki francuskie 265

Rożki francuskie wypełnione farszem z pieczarek mogą stanowić odrębne danie lub możemy je podać w formie przekąski. Świetnie smakują z barszczem czerwonym. Czytaj więcej »

Przepisy Kulinarne
Tarta Tatin z gruszkami 192

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć

Smakowity Blog Kulinarny
Szybkie ciasto bananowe 213

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 162

Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie i półfrancuskie   * Ciasta i ciastka gotowane   * Ciasta kruche i półkruche   * Ciasta i ciastka z makiem   * Ciasta z owocami   * Ciasta i ciastka ptysiowe   * Ciasta

Zrób to smacznie
Paluchy serowe. 131

grillowe spotkania, na przekąskę, w zasadzie na każdą okoliczność Paluchy serowe!Czasem nie trzeba dużo, żeby zaspokoić własny gust i gust gości - tylko tyle!A może aż? SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie parmezan WYKONANIE: ciasto kroimy na paski 1cm,. posypujemy startym na mayłch oczkach parmezanem, pieczemy 10-15 min. do zrumienienia i gotowe

Kuchnia Beaty
Pizza wiejska na gotowym cieście Pudliszkowskim 168

Generalnie z gotowych ciast używam tylko francuskiego, ciasto na pizzę otrzymałam od sąsiadki, wykorzystałam i powiem stanowczo, że wolę swoje. Nie żeby gotowe było beznadziejne bo pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić... Składniki gotowe ciasto na pizzę 0,5 słoiczka koncentratu 3 kawałki kiełbasy pieczarki (w moim przypadku

Kuchenne aromaty
karnawał w królestwie garów 148

sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką

królestwo garów
TARTA Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 181

piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty. Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi, jest kolorowa i lekka, a podana z bukietem sałat(...)smakuje wyśmienicie .   Czas przygotowania : 30 min. Pieczenie : 35 min Składniki na tart ę o średnicy 24 cm . Porcje dla 4-6 osób : Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie): ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)* ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 50 ml. wody   Składniki na farsz: ● 150 g wędzonego łososia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 175

pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie(...)śniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 115

vent to klasyczne danie kuchni francuskiej, które powstaje z nałożenia na siebie kilku krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem

Milion Smaków
CZEKOLADOWE CROISSANTY 153

niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było pysznie! Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą(...)pszenna – 60 g * cukier – 110 g * kakao – 60 g białko – 2 szt * sól – 1 szczypta * czekolada gorzka – 100 g * masło – 50 g CIASTO: * świeże drożdże – 30 g * mleko – 250 ml * jajko L – 2 szt * cukier- 100 g * mąka pszenna — 60 g * sól – 1 płaska łyżeczka * masło

Ostra na Słodko
napoleonka,kremówka --- napoleon, fondente 132

składniki    na przepyszne ciasto francuskie 250g mąki pszennej 250g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę pół  łyżeczki soli 125 ml lodowatej wody Wykonanie..fotki kiepskie ,ale za to smak niepowtarzalny.....  Mąkę przesiewamy i tworzymy kopczyk. Masło i sól wkładamy do mąki i całość rozcieramy palcami.Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy

w mojej kuchni
Sałatka z brokułami, fetą i migdałami 1562

zaciekawią Cię również inne przepisy z brokułami : Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Brokuły w cieście i bułce tartej Kieszonki francuskie z brokułami i fetą The post Sałatka

Kulinarne Przeboje
Ciastka francuskie z czekoladą 148

Szybkie i proste ciastka francuskie z nadzieniem z nutelli. W sam raz dla niespodziewanych gości lub na karnawałowe przyjęcie. SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego nutella 1 jajko 1. Ciasto rozłożyć na płasko. Pociąć w prostokąty (u mnie poziomy "pasek" dwóch ciastek miał ok 6 cm wysokości i 15 cm szerokości), nałożyć po łyżeczce nutelli i zawinąć ciastka. 2. Brzegi dobrze

Kto ugości moich gości?
Ciasto Cassis wg Aleex 162

konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. 16. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można pokroić bezę na równe kawałki przed wyłożeniem na wierzch, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło. 17. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 18. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego

W mojej kuchni
Kremówki à la papieskie 470

cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze". Jak wyglądały ówczesne kremówki, nie wiadomo. Jedni uważają, że do ich przygotowania używa się ciasta francuskiego, inni - że wystarczy ciasto listkujące się. Jedni robią je z bitą śmietaną, inni - bez. Zrobiłam według własnego uznania, kierując się smakiem i jakością składników. Składniki (na formę

Weekendy w domu i ogrodzie
Danisze z brzoskwininami 177

Danisze z brzoskwiniami to tradycyjne ciasto duńskie, rodzaj ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. Ciasto jest pracochłonne i wymaga trochę czasu, zapewniam Was warto je zrobić Smak struktura ciasta wynagrodzi naszą prace. Danisze możemy przygotować z różnymi nadzieniami, z serem z owocami i na co macie ochotę :) Danisze z brzoskwiniami ciasto

Kulinarne pyszności Molki
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 268

półkruche ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami, mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂 The post Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym 168

tego mam nadzieję, że spodobają się Wam  indywidualne, pieczarkowe tartletek z zapieczonym, przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka!  Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto  2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze

Codzienne Gotowanie
Ciastka czekoladowe z ciasta francuskiego 223

gotowe ciasto francuskie  masło orzechowo - czekoladowe  Ciasto rozkładamy i kroimy na 24 kwadratowe kawałki  Na każdy nakładamy po łyżeczce masła orzechowo - czekoladowego Ja próbowałam pozamykać ciastka ale w trakcie pieczenia sie otworzyły  Pieczemy 20 min w 180C, zgodnie z tym co pisze na opakowaniu ciasta  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Makowe francuskie koperty. 146

dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 181

lubię na słodko ;)  Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek.    Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie!   Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier – 150 g– mąka pszenna

Ostra na Słodko