z borowkami - 2507 przepisów (strona:114/168)

5 razy omlet 212

żółtko 35g mąki orkiszowej Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko i mąkę. Wylej masę na rozgrzaną patelnię spryskaną PAMem lub olejem kokosowym.  Jak omlet trochę się zetnie, ukłóż borówki/maliny.  Po chwili przewróć omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę smaż. WIEŻA Z MINI OMLETÓW 3 białka 2 żółtka 35g mąki orkiszowej ewentualnie jakieś słodzidło: stewia, ksylitol, miód

Tetiisheri
Śmietankowiec z sezamem 294

jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki na blachę 25x35 cm: Biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Warstwy śmietankowe (składniki na obie

Trzeci talerz
TRUSKAWKI- ODROBINA LATA NA TALERZU 133

Sezon truskawkowy już się rozpoczął.  U mnie dziś na talerzu truskawki w parze z borówką amerykańską.  Lubię ten duet w najprostszej wersji

Kukuleczki
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1155

składnikowa z roszponką  TU Sałatka pieczarkowa  TU Sałatka ze szpinakiem  TU Przekąski na zimno i  gorąco:  Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami  TU Ser camembert faszerowany śliwkami    TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika  TU kulki drobiowe  TU Poza tym:   pieczywo

pieprzny smaczek
z delicjami sernik na zimno "leśny przysmak"... 202

Składniki: ciastka 200 gram/delicje, jogurt grecki 200 gram, serek mascarpone 500 gram, cukier puder 3 łyżki, żelatyna 4 łyżeczki, wiórki kokosowe 1 szklanka, maliny 20 dag, borówki 15 dag, winogrona 20 sztuk, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, wiórki kokosowe 1/2 szklanki jogurt grecki, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody

W Mojej Kuchni Lubię
Razowa kasza manna waniliowa z musem truskawkowym 238

Bardzo już tęsknię za latem, za ciepłem i słońcem, a najbardziej za świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Niby mamy już wiosnę, niby lato tuż-tuż, jednak pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza i w ogóle jest tak jakoś...nijak. Gdy więc zobaczyłam ostatnio na straganie pierwsze truskawki, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Dobra, nie oszukujmy się. To jeszcze

Zawsze głodna!
Deser kokosowo - owocowy z chia 205

malin 6 młodych tajskich orzechów kokosowych 2-3 kapsułki probiotyku w proszku 1 łyżeczka nasion chia 300-350 g jogurtu typu greckiego 100 g   jagód (mogą też być borówki amerykańskie) *** 100 g wypestkowanych wiśni lub innych ulubionych owoców *** 3 czubate łyżki wiórków kokosowych lub kokosowej kruszonki ( tutaj przepis ) 3-4 łyżki nasion chia opcjonalnie cukier do smaku *** Możecie użyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche babeczki z owocami (bez cukru i glutenu) 169

migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki mleka kokosowo-ryżowego   dowolne owoce ( użyłam czerwonych pomarańczy, mrożonych truskawek, malin, borówek i jagód) jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki, stokrotki, płatki róży) opcjonalnie do posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki

Mienta blog
Leśny sernik z nutą egzotyki 221

już ktoś po obiedzie oczywiście :)  Sernik zrobiłam na święta, był delikatny, nie za słodki i kolorowy niczym wiosenny koszyczek ;) Jeśli macie w zanadrzu mrożone owoce jagód lub borówek, to śmiało wykorzystajcie je właśnie w ten sposób co i ja :) Zapewniam, że nie pożałujecie! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka owsiane z tylko 170 kcal 173

jeszcze 2 minuty. 2. Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać. 3. Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką. 4. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około

Anioły w kuchni
Frużelina z owoców leśnych i gruszek 246

cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki

Anioszek w kuchni
Domowy jogurt jagodowy - wzmacnia i oczyszcza organizm. 119

Składniki : 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych ( borówek ) 200 g naturalnego jogurtu ( 3 % tłuszczu ) 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób wykonania :   J agody dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , wsyp do blendera. Dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie zmiksuj. Gotowy jogurt przelej do szklanki i od razu wypij.   Jogurt ten ma właściwości

Przepisy i porady kulinarne
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 207

jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego; Niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska; Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej; Jasno zielony – szpinak; Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża

Smiling Shrimp
.1219. najdłuższy dzień w szkole 159

budyń waniliowy z borówkami (także w środku) i gorzką czekoladą 81% kakao~ Dawno mnie tu nie było ze śniadaniem, ale mam strasznie zawalony tydzień...Codziennie jakiś sprawdzian/kartkówka, do tego zajęcia dodatkowe, o czasie dla siebie nie wspomnę bo ostatnio nie było mi dane go uraczyć. Dzisiaj na miłe zakończenie tygodnia w szkole będę od 8.00 do 20.30 - tak, dobrze

breakfast of dreams
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 160

pieczenia  Królewski krem chałwowy  300 ml śmietanki 30-36%  250 g chałwy waniliowej E.Wedel  250 g serka mascarponeDo smaku:  świeże owoce:   truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta  Przygotowanie:  Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sito

Niezły Młynek