Curry to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednak zawsze jest pełne niezwykłych aromatów, które wzajemnie się przenikają w czasie
Food SquareProsty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek.Składniki:-puszka brzoskwiń w syropie-puszka ananasa-2 pomarańcze-2 kiwi-1 banan-2 galaretki o różnych smakach-śmietana do dekoracji W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę.Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ).Pozostawiamy do zastygnięcia.Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy. Zastygnięte galaretki
Maminek kulinarnybezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Maminek kulinarnyjajka1 szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)160 g ciastek3 łyżeczki kakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki
Kulinarne przygody Gatityznalazłam. Sięgnęłam więc po sprawdzone niejednokrotnie źródło: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. A tam, proszę bardzo - są. Muffinki z creme fraiche. Co prawda w składzie były ananasy z puszki, ale te mogę mieć o każdej porze roku. Poza tym tak bardzo miałam ochotę na jagody... Pozmieniałam więc to i owo - i są. Delikatne, rozpływające się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinaczej, ale na tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie, na żółtkach, z naprawdę dużą ilością wanilii. Do tego truskawki, ananas i bezy - naprawdę wyśmienity deser. Nie tylko Connie smakował - próbowali niemal wszyscy, i zachwycili się lodami. Jeśli więc szukacie lodów dla alergików, które będzie można podać wszystkim gościom - te będą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeparze, inaczej by się przypaliła.Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskalepszego jak słodycz energetyczna z suszonymi owocami. Do zrobienia tej przekąski wykorzystałam musli tropikalne ma w sobie pełno owoców suszonych takich jak banany, kawałki daktyli, figi, ananas, papai. Płatki owsiane, żytnie, pszenne . Zastrzyk energii na cały dzień.Sposób jego wykonania jest równie prosty a jeszcze szybciej znikają :) czas przygotowania: do 30 minutSKŁADNIKI:-125 g margaryny (użyłam pół kostki
Basia w kuchniZazwyczaj tosty jem klasyczne – szynka i ser. Czasami staram się je urozmaić w różne dodatki typu pieczarki, ananas. Jednak gotując obiad zostało mi trochę farszu (usmażonego szpinaku), w lodówce leżało pół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :)Składniki na 2 sztuki:4 kromki chleba
Fabryka pomysłówkremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze*z kawałkami ananasa i limonki Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie chce by były puszyste i takie delikatne, zdecydowanie woli takie zwykłe, choć nie powiem chrupiące o dziwo były.Nie pamiętam kiedy ostatnio tyle spałam. Składniki:40g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennejłyżka rozpuszczonego masłajajko40ml kremówki20ml mleka1/2
More food, love and dreamscukruDodatki do pizzy pikantnej:1 kulka mozzarelli, utartej1 mała cebula, pokrojona w piórka1 papryczka chilli, pokrojona w krążki5 plasterków dobrego salamiDodatki do pizzy łagodnej:1 kulka mozzarelli, utartej4 plastry ananasa, pokrojone w ćwiartki1/2 łyżeczki oreganoew. kilka liści świeżej bazyliiCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Z przygotowanej wody odlewamy odrobinę do szklanki (około 1/4 szklanki), wsypujemy do niej łyżkę mąki
My Culinary ArtPiotrek ostatnio częściej gotuje poza domem niż w naszej kuchni, ale jak już się zabiera za domowe gotowanie to ostatnio przygotowuje same mięsne smakołyki typu kurczak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię