Policzki wołowe po burgundzku 304Policzki wołowe to dla mnie całkowita nowość. Udało mi się je kupić w jednej z sieci dyskontowej i biorąc pod uwagę jak mało osób miało tę
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tournedos z białą rzodkwią. 194Wykwintne danie na świąteczny obiad można przyrządzić w pół godziny, a jeżeli mamy wprawę ,to przygotowanie zajmie 10min i gotowanie też 10 min. Tournedos przygotowuje się
Kulinarny karnet Christophera
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 200Na 4 porcje : 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego 2
Kulinarny karnet Christophera
Pieczeń z rostbefu na różowo. 163Podam dwa przepisy publikowane na stronie kuchnia+, świetnego mistrza kuchni Adama Chrząstowskiego. Oba dwa są sprawdzone przeze mnie i są na prawdę dobre. Przepis
Kulinarny karnet Christophera
T - Bone stek. 163Angielska nazwa steku pochodzi od kości w kształcie litery T. Przygotowanie takiego steku jest bardzo proste, chociaż przepisów jest bardzo dużo. Stek wyjąć z lodówki i
Kulinarny karnet Christophera
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 213Beef tongue with horseradish sauce and lemon jam. Z ozorami jest tak. Większość ich nie jada, nawet nie wie czy jest dobry albo niesmaczny i
Kulinarny karnet Christophera
Gicz wołowa z warzywami. 173Beef shank with vegetables. Składniki: 0,7 kg gicz wołowa 2 gałązki rozmaryn 3 szt. ziele angielskie 2 liście laurowe pieprz świeżo zmielony vegeta ocet balsamiczy
Kulinarny karnet Christophera
Wołowina z woka z papryką na ostro 251Beef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2
Kulinarny karnet Christophera
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 248Pulpeciki jadłam po raz pierwszy oczywiście w Ikei. Tak jak wiele innych osób urzekły mnie swoim smakiem. Od pewnego czasu często przygotowuję je w domu. Są
Mania Gotowania
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 674Oszukane gołąbki, gołąbki inaczej czy też leniwe. Gdy o nich mówimy wszyscy wiemy że to będą gołąbki , ale troszeczkę inaczej. Plusem tych oszukanych gołąbków jest
Smaki Edyty
Zapiekanka makaronowa 1085Znacie mnie kochani- uwielbiam dobrą kuchnię , ale najlepiej jest wtedy, kiedy jest szybko i efektownie, a do tego smacznie. Dzisiaj tak jest- bardzo szybko :) pysznie
Smaki Edyty
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 806odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek
Kolizje Smaków
Szponder w sosie chrzanowym 232Klasyka. Z dawnych czasów pamiętam, że takie danie często gościło na naszym stole. Ile razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs
Buniabaje w kuchni
Cheeseburger 268takiej kanapki wkładam, ale też dlatego, że po jej zjedzeniu nie czuję, że muszę znów napadać na lodówkę. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 130 g mięsa mielonego (tradycyjnie powinniśmy użyć wołowiny, ja jednak użyłam w połowie wieprzowego a w połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche) - połowę czerwonej cebuli - ogórek konserwowy - 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem - 6 plasterków cienko
W mojej holenderskiej kuchni
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 450razem wychodzą tak samo pyszne. Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso nie wchodzi w grę. Nie dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje
OstryKęs