woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:511/1096)

Woda smakowa – dla tych co nie lubią pić wody 190

masz to pijesz. Sprawdź sam   Drukuj Czas przygotowania 3 min Czas gotowania Czas całkowity 3 min   Składniki 4 plasterki cytryny 4 plasterki ogórka świeżego 2 plasterki imbiru świeżego gałązka mięty szczypta soli himalajskiej (do każdej porcji wody) 1 litr wody (po skończeniu dolewamy świeżej) Wykonanie Do dużego dzbanka na dno dajemy wszystkie składniki i zalewamy wodą. Czekamy

Apetyt na Zielone
surówka / sałatka z kapusty 364

białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka brokułowa 371

łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 1 mały jogurt naturalny pół pęczka koperku  sól pieprz pół łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)  Brokuła myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze, dodając do wody łyżeczkę cukru, co spowoduje że brokuł utrzyma intensywny kolor na dłużej podczas parowania. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki

W kuchennej krainie
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 226

karpia 1 marchew,  1/4 selera, 1  pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy

Jadło i czytadło
Sałatka z bobem 878

przyszłego lata :) Składniki:0,5 kg młodego bobu,6 rzodkiewek,2 pomidory,kilka listków kolendry.Sos:1 łyżka miodu,1/2 soku z cytryny,3 łyżki oliwy,sól, pieprz,Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Bób wrzucamy do gotującej się osolonej wody  i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minut. Bób gotujemy krótko, wtedy nie rozpadnie się przy obieraniu

Delicious Titbits
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 213

podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu.  Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której od sierpnia moczyły się suszone pomidory. Stamtąd pochodzą też listki bazylii i oczywiście same pomidory, drobno pokrojone(...)drugą pocięłam na prostokąty, choć maltagliati nie muszą mieć regularnych kształtów. Jak przystało na pasta fresca, oba makarony gotowałam al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedziłam i połączyłam z wybranymi dodatkami. PAPPARDELLE Z KAPARAMI I CYTRYNĄ  oliwa z oliwek świeżo starta skórka z cytryny kapary 1 łyżka czosnkowego confit (ewentualnie można pominąć, ale to już nie to samo

KUCHARNIA
2 sprawdzone przepisy na niemarnowanie żywności 178

musztarda francuska- 2 łyżki * tłuszcz powstały z pieczenia mięsa lub oliwa z oliwek- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * miód- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszone płatki papryczki chili- do smaku Makaron ugotować w posolonej wodzie. Mięso podgrzać i pokroić na mniejsze kawałki, suszone pomidory również pokroić i wszystko dodać do ciepłego makaronu. Dodać winogrona oraz orzechy włoskie. Polać winegretem

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem 243

bagietek Czas gotowania: 3 godziny Składniki 4 filety śledzia Matias kilkanaście cebulek marynowanych jabłko łyżka octu winnego odrobina soku z cytryny sól i pieprz koperek do posypania bagietka do podania Przepis 1 Filety moczymy około 2 godzin w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po odsączeniu siekamy w drobną kostkę. Cebulki kroimy na pół. Jabłko obieramy i ścieramy ba grubych

Kuchnia Bazylii
Jak trwoga to tuńczyk z puszki zawsze ratuje 203

jajka 1 kromka chleba na zakwasie 1 łyżka oliwy Winegret 1 łyżka oliwy 1 łyżka winnego octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół sól i czarny pieprz do smaku Sałatę opłukaj zimną wodą i osusz w wirówce. Wirówka to proste i niedrogie naczynie, które możesz zakupić w IKEA. Ułóż sałatę na talerzu, plasterki ogórka, pomidora. Posyp cienko(...)oliwie. Ugotuj jajka na twardo lub wedle smaku. Możesz również przyrządzić jajko poszetowe. Przekój jajka na pół i ułóż na sałatce. Do małej butelki wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaj przyprawy i sól, zamknij i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem i posyp chrupiącymi grzankami chleba. Smacznego!       The post Jak trwoga to tuńczyk z puszki zawsze ratuje

codojedzenia
Sałatka z kuskusem i pieczarkami 212

pytanie... Podobno bardziej makaron, ale czy to aż tak ważne? Ważne, że kuskus nie wymaga gotowania. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i już! Bez mieszania, odcedzania, odmierzania wody. Sałatka z kuskusem jest bardzo pożywna, dlatego z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. A jeśli zechcecie zjeść ją na ciepło, dodając jeszcze grillowanego kurczaka, stanie się(...)łyżka oliwy 1 łyżka masła  sól, pieprz Na dressing: 4 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta soli Wykonanie : Kuskus zalać wrzącą wodą, pod poziomu około 2 cm nad powierzchnię kuskus. Przykryć naczynie i odstawić, aż kuskus wchłonie wodę. Następnie przemieszać, odkryć i odstawić do ostygnięcia

kolorowotorcikowo
BARSZCZ UKRAIŃSKI 161

czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi do smaku posiekana natka pietruszki(...)kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.  Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody.  Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia.  Teraz wlewamy sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną fasolkę i dodajemy natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku. Barszcz ukraiński podajemy z pieczywem, pierożkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z surimi i makaronem chińskim 5717

przygotować według zaleceń na opakowaniu (u mnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Następnie należy odcedzić makaron i przełożyć go na spód naczynia, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać 2 pełne łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ogórka pokroić w kostkę (można go uprzednio

Kulinarne Przeboje
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 324

skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować

https:KKuchniaMniam
Rolada szpinakowa z łososiem 356

450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch

Swojskie jedzonko
Kokosowa mokka - białkowe smoothie wegańskie :) 131

pysznie wkomponował się w owocową mieszankę i dał wyraźnie o sobie znać. Nie zapomnijcie o soku z cytryny, bo smoothie wychodzi bardzo słodziutkie :)  Składniki: 1 mrożony banan 1 garść mrożonych malin  150 ml wybranego napoju roślinnego  150 ml wody  1 czubata łyżka wiórków kokosowych  1 miarka (25 g) białka wegańskiego o smaku MOCHA WARIOR BLEND

Zdrowie na języku :P
Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem 235

wędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli) oliwa 2 łyżki tartego parmezanu Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić. Groszek ugotować w lekko osolonej(...)wodzie, odcedzić. Fetę pokruszyć, wymieszać z ricottą. Łososia podzielić widelcem na mniejsze kawałki, dodać do serka razem z porem i groszkiem. Doprawić do smaku tymiankiem, pieprzem, skórką cytryny, wymieszać delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180stC. Muszle nadziać masą serowo-łososiową, poukładać w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 12 minut. Smacznego

Obiad gotowy
Botwinka jak u babci 194

wody, żeby przykryła pokrojone buraki. Dodaję pęczek drobno pokrojonego kopru i szczypioru. Gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam wody. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym ("buraki uwielbiają cukier" jak mówi moja Mama). Zamiast kwasku można z powodzeniem użyć cytryny - ja tak robiłam kiedy karmiłam piersią, bo mój Syncio miał uczulenie na kwasek. Gotową botwinę zaprawiam odrobiną śmietany

Kuchnia po mojemu
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 274

łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone

Zakręcony Widelec
SOS PIECZARKOWO-GRZYBOWY 253

whisky (można pominąć) 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka sosu sojowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz sok z ćwiartki cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka różowego pieprzu WYKONANIE Pokrojone na plasterki suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i odstawimy na minimum 30 minut do napęcznienia (można na noc). Odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)czosnek w plasterki. Pieczarki opłukujemy pod bieżącą woda i dokładnie osuszamy. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy na umiarkowanym ogniu, przez 10 minut. Często mieszamy, nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki i smażymy 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Dodajemy suszone grzyby, smażymy 2 minuty. Doprawiamy sosem sojowym

cool and minty

Proponowane wyszukiwania