woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:509/1096)

Seromakowiec ze śliwkami 165

budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto:   8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców, ja użyłam 8 średniej wielkości) Sposób przygotowania: Mak zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc.  Mąkę przesiewamy(...)cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wylepiamy nim blaszkę 24 x 36 cm i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną w wodzie łyżką. Pomiędzy paski maku nakładamy masę serową

Nie tylko w kuchni
Babka keksowa z lustrzaną polewą 205

mąki tortowej 10 dag  mieszanki keksowej Helio ½ szklanki mąki ziemniaczanej 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 cytryna 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lustrzana polewa: 7 dag cukru 50 ml śmietany kremówki 30% 25 ml wody 35 g białej czekolady 1 listek żelatyny Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukry,  ubijać(...)cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.  Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.  Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero gdy przestygnie. Lustrzana polewa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie

Wanilia i Kardamon
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 219

łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pusty curry sok z 1/2 cytryny lub limonki łyżka miodu 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra(...)passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak. Ryż gotujemy w szklance wody z dodatkiem cynamonu, anyżu i 1/3 łyżeczki soli na sypko, około 20 minut. Curry podajemy z ryżem posypane

Mango Papaja
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 207

ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby moczymy przez noc w wodzie - ok. 2 szklanki wody na garstkę grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić. Grzyby można wykorzystać do farszu na pierogi(...)pieprz. 4. Dodajemy starte buraki i czosnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty i zdejmujemy z gazu.  5. Dodajemy sok z cytryny, majeranek, doprawiamy solą i cukrem do smaku. 6. Mieszamy i najlepiej odstawiamy przynajmniej na kilka godzin, aby barszcz nabrał bardziej głębokiego smaku i aromatu. 7. Na koniec można dodać łyżeczkę

Kulinarne Inspiracje
Buraczki zasmażane 549

łyżeczki soli do smaku ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu do smaku (opcjonalnie) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego, ja mam domowy zasmażka ( 1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 500 ml płynu) – 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 100 ml wody Jak przygotować Buraczki zasmażane, przepis: Buraki pieczemy w piekarniku, studzimy. Mogą być też ugotowane buraki(...)buraki, to ścieramy na drobnych oczkach tarki. Doprawiamy tarte buraki cukrem, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem, mieszamy. Niektórzy uważają, że do buraczków zasmażanych nie dodaje się pieprzu, ale ja wolę jak mają bardziej wyrazisty smak. Robimy zasmażkę z masła i mąki, nie rumienimy, wlewamy wodę , mieszamy aby nie było grudek. Mieszamy buraczki z zasmażką, zagotowujemy, dusimy aż buraczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 232

garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie.Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie

SzczyptaSmaQ
Czas wrócić. CYTRYNY W RUMIE. 212

blogowania czas powrócić do normalności, szarości.Przytłaczająca cisza w mieszkaniu zbyt ciasnym i głuchym.Nieznośne tykanie zegara na ścianie, szum wody w kranie i "gadanie" lodówki.Siedzę z laptopem na kolanach, myśląc o całym swoim życiu.Popijam herbatę z cytrynami w rumie. I wspominam te wszystkie nowo poznane twarze. CYTRYNY W RUMIE /gdzieś podpatrzony, już nie pamiętam gdzie

W kuchni Karmel-itki
Tradycyjny barszcz ukraiński 186

puszki -  białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą noc w wodzie) masło lub olej do smażenia sól i pieprz do smaku ćwierć łyżeczki cukru  1 łyżka soku z cytryny lub octu koperek lub natka pietruszki Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek(...)liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz do smaku Cebulę, obrać opalić nad gazem lub zrumienić na suchej patelni. Mięso zalać zimną wodą, dodać cebulę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu około 3 do 4 godzin. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedzić. Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński Pokrojone buraki

Cztery Fajery
Sałatka z duszonych warzyw 183

mniejsze 4 łodygi selera naciowego  1 mały ogórek 1 łyżka ziaren białego sezamu   rzeżucha sok z cytryny 1 łyżka oleju  sól,pieprz do smaku 1-2 łyżki wina wytrawnego białego lub woda. Wykonanie -  Umyć warzywa. - Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew w długie cienkie plasterki    ( najwygodniej obieraczką

Eli Gotowanie
Ciasteczka pieczarki 206

jajko 2 szklanki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 3 łyżki mąki tortowej (czubate) 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny (*) 1 łyżeczka aromatu waniliowego.migdałowego (użyłam cukry waniliowego) Dodatkowo: kakao  pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie po wodzie mineralnej 1,5 l) Masło utrzeć z cukrem pudrem (przesianym).  Dodać jajko, aromat i mieszać do połączenia się składników

Di gotuje
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 204

oleju + olej do smazeniaSkladniki na farsz dyniowy:300 g puree z dynii2 lyzki miodu1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny garstka ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na 1 godzine.Zamiennie zamiast mleka z woda mineralna mozna uzyc 2 szklanek kefiru lub kwasnego mleka.. Dynie hokkaido wypestkowac,usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TABBOULEH 261

czerwona cebula lub szalotka  2 pomidory garść pistacji, bez łupinek pestki wyłuskane z 1/2 granata 1 mała cytryna 3 łyżki oliwy  sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Odstawiamy na 15 minut, aż wchłonie cały płyn i ostygnie. Spulchniamy widelcem.  Jeśli używamy kaszy bulgur, gotujemy(...)suchej patelni, na małym ogniu, aż lekko przyrumienią się. Odstawiamy z ognia, studzimy i siekamy. Warzywa i orzechy dodajemy do miski z kaszą.  Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy pestki granatu i dokładnie mieszamy. Do czasu podania przechowujemy w lodówce

cool and minty
Barszcz czerwony 273

fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana  szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać(...)łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.  Na koniec dodać imbir i sól do smaku.  Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle

Kuchcik gotuje
Makaron z krewetkami i bottargą 183

łyżki oliwy, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 8 pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, sok z cytryny Krewetki rozmrozić (o ile są mrożone) w lodówce. Nie wkładajmy ich pod ciepłą wodę. Wyjąc jelito, oderwać ogonek. Umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, wyjąć pestki. Miąższ(...)poddusić. Zwiększyć ogień pod patelnią i włożyć krewetki, smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać masło, wymieszać. W trakcie smażenia krewetek należy ugotować makaron, gotować al dente. Makaron odcedzić, włożyć na patelnię z krewetkami, wymieszać. Ułożyć na talerzach. Przed podaniem posypać startą

królestwo garów
Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 177

łyżki kremu kokosowego Opcjonalnie do dekoracji:  1-2 małe batoniki Bounty  wiórki kokosowe starta skórka z cytryny     Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania