woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:489/1096)

Domowy Hummus 198

Kubek ciecierzycy - 250 ml 4 łyżki sezamu 2 ząbki czosnku Sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka kuminu Oliwa lub olej sezamowy Pieprz i sól Przygotowanie:  1. Najpierw na noc należy namoczyć ciecierzycę w proporcjach 2:1, czyli na jeden kubek ciecierzycy dajemy 2 kubki wody. Dodajemy także łyżeczkę soli.  2. Na drugi dzień zagotowujemy cieciorkę, dodając wody(...)zastępstwie może być oliwa i całość miksujemy na gładką pastę.  5. Następnie dodajemy ząbki czosnku oraz sok z cytryny, wszystko ponownie miksujemy.  6. Odsączamy ciecierzycę i dodajemy ją do pozostałych składników. Miksujemy ze sobą, dodając jedną stopniowo zimną wodę. Jeśli chcemy, aby hummus był bardziej gęsty dajemy tylko odrobinę wody. Cały czas miksujemy dokładnie na gładki krem, sprawdzając

Bananowe Pole
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 410

smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty.  Przy(...)Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków

Chilli Czosnek i Oliwa
Ptasie mleczko na czerwono :) 228

kilka kropel czerwonego barwnika w żelu (użyłam barwnika Wilton) Składniki na ptasie mleczko: 8 białek 1 szklanka cukru pudru lub troszkę więcej 8 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny kilka kropel czerwonego barwnika w żelu Etapy przygotowania: BISZKOPT: Piekarnik(...)zimnej, przegotowanej wody. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ekstrakt z wanilii, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej

Domowa Cookierenka Agi
Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios 278

szklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów cukru 210 gramów soku z cytryny (z około 5 małych cytryn) starta skórka ze wszystkich tych cytryn 100 gramów masła w temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy z oliwek mała garść uprażonych i posiekanych pistacji do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)piekarnika aby ostygło. W średniej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową. Wbij wszystkie jajka do metalowej miski, umieść ją nad gotującą się wodą i zacznij mieszać rózgą, dodając cukier ze skórką cytrynową, sok z cytryny i podgrzewaj mieszając aż masa zgęstnieje (powinna mieć temperaturę 85 ° C). Zdejmij z ognia i odstaw żeby masa odrobinę ostygła. Gdy osiągnie temperaturę

karmelowy
Młoda kapusta z boczkiem 200

dokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli kapusta wydaje się za gęsta możemy ją rozrzedzić wodą pozostałą po gotowaniu. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 2- 3 minuty, pod koniec wsypujemy dużą garść posiekanego koperku. Można lekko dokwasić cytryną. Smacznego

Stare Gary
Jaglana Szarlotka - bez cukru, mąki i jajek 191

Składniki na tortownicę o średnicy 29 cm:  3 kg jabłek 3 szklanki kaszy jagnalen sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 kopiaste łyżki cynamonu 400 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 9 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Rodzynki zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawiamy na 15 minut. Blendujemy, nie na gładko(...)część rodzynek została w kawałkach. Nie odlewamy wody. Dodajemy do ugotowanej kaszy i miksujemy. Dodajemy do kaszy rodzynki i 1 lyżkę cynamonu. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skórki i  ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę cynamonu i sok z cytryny, dobrze mieszamy. 2/3 masy z kaszy jaglanej i rodzynek wykładamy na dno i boki  tortownicy wyłożonej

Szkrab Je Sam
Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem 184

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około

Szefowa kuchni
Zupa krem ze szpinaku 157

ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy go na bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy(...)skórką. Pokrojone warzywa i jabłko wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje wrzucamy kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z rukolą 194

pomidorów 1 czerwona cebula 15 dag czarnych oliwek 5 łyżeczek sezamu sos 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 3 łyżeczki miodu sól, pieprz Sposób przygotowania : Rukolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru wody. Pomidorki koktailowe przekrawamy na pół (ja pokroiłam w plasterki, bo jak na pomidorki koktailowe moje były wyjątkowo duże). Suszone

Pobite gary Barbary
NAWADNIAJĄCY KOKTAJL Z ARBUZA I OGÓRKA 151

ARBUZ - w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i minerałów. Jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Zawarte w arbuzie składniki aktywne wspomagają pracę układu krążenia, zapewniają(...)krwi. Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny ;)  SKŁADNIKI (na 1 porcję): 1/2 ćwiartki arbuza około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 2 ogórki gruntowe sok z 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do wysokiego naczynia wrzucamy kolejno kawałki arbuza bez pestek, pokrojone ogórki bez skórki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko razem blendujemy, a następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny. Przed

wege i kropka
Sałatka bulgur ze szparagami 195

pęczka rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1/2 awokado 1/2 cytryny 5 pomidorów suszonych oliwa od pomidorów suszonych sól, pieprz 1 papryczka chili 3 liście sałaty 1/3 pęczka koperku 5 polędwiczek drobiowych papryka wędzona masło klarowane Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Szparagi obieram i kroje na kawałki. Do gotującej wody wrzucam pokrojone łodyżki szparagów(...)czubków. Do wody dodaję odrobinę soli i cukru. Gotuję pięć minut, i wrzucam na dwie minuty główki. Szparagi odcedzam i przelewam zimna wodą. Pomidory kroję na kawałki, rzodkiewki też, chili, adwokatka kroję w kostkę i skrapiam sokiem cytryny, koperek kroje drobno, sałatę strzępie. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaje kaszę, wlewam oliwę, doprawiam sola, pieprzem. Polędwiczki doprawiam solą, pieprzem, papryką

wesoła kuchnia
Aromatyczna herbatka z tymiankiem i czarną porzeczką 190

swoich wartości odżywczych. PRZEPIS  NA AROMATYCZNĄ HERBATKĘ (  na 1 porcję) Składniki: 1 torebka czarnej herbaty 3 plasterki cytryny gałązka świeżego tymianku 1 łyżka mrożonych porzeczek  Poltino 1 łyżeczka miodu 3-4 ziarna kardamonu około 300 ml wrzącej wody Przygotowanie: Torebkę herbaty zalać wrząca wodą, dodać nasiona kardamonu. Naczynie z naparem przykryć talerzykiem i odstawić do zaparzenia

kolorowotorcikowo
Pasta jajeczna z awokado i rzeżuchą 256

jajeczną z serem feta  lub wegańską koreańską pastę sojową  :) Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Rzeżucha  Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej.  Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż

Czarnawisienka
Młoda kapusta z koperkiem 145

kostkę. • Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i posolić, aby puściła wodę. • Dodać całą kapustę, podlać 1 szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i majeranek. Dusić do miękkości – ok. 20 minut. • Uduszoną kapusę zakwasić sokiem z cytryny i wymieszać ze śmietaną. • Zagotować, dodać koperek

To co kocham
KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI 185

Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 mała cebula sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić. Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku z cytryny

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami 189

kolację. Dodatek, który zastępuje rewelacyjnie masło. Namocz w zimnej wodzie półtorej szklanki słonecznika na noc lub godzinę w gorącej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Dodaj 8 sztuk  pokrojonego suszonego pomidora z oleju, 3 ząbki startego czosnku , sok z połowy cytryny  oraz garść posiekanego koperku lub natki pietruszki albo i jedno i drugie. Wszystko to zmiksuj dokładnie blenderem, gdyby

Pasje Jolki
KRÓLIK W ŚMIETANIE 230

niż kurczak czy indyk.   Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2  łyżki masła 3-4 łyżki oliwy świeże gałązki rozmarynu zioła prowansalskie sól pieprz 0,5 l wody mąka do obtoczenia królika (ja nie obtaczałam) marchew,por,seler (opcjonalnie) Królika umyłam i osuszyłam. Natarłam(...)solą, pieprzem i czosnkiem.  Pokroiłam na porcje.   Posypałam go ziołami prowansalskimi. Skropiłam cytryną i przełożyłam świeżym rozmarynem.  Przykryłam i przełożyłam na 2 godziny do lodówki. Najlepiej jak pobędzie w niej całą noc. Jak pisałam powyżej ja nie obtaczałam go w mące. Ale oczywiście jak chcecie to zróbcie to. Obsmażyłam kawałki królika na maśle w głębokim garnku

potrawyregionalne
Herbata owocowa hawajska 188

wiele innych znajdziecie  tutaj Charakteryzuje je to, że są naturalne- to susz owocowy. Wystarczy zaparzyć, dodać miodu bądz ksylitolu, cytryny jeśli koniecznie chcecie...wychłodzić i podawać. Wspaniałe orzezwienie bez dodatkowych kosztów, naturalne, na dobrej wodzie. Smacznego!Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym 295

płynnego oleju kokosowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka czekoladowych kropelek/można pominąć/ Wykonanie: -Nasiona lnu  zalać 2 łyżkami wody / można  lekko zmielić/. -Obrane banany przełożyć  do miski , rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny,  dodać nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną  z sodą i olej. -Składniki  starannie wymieszać  łyżką, dodać kropelki

Zakamarki mojej kuchni
Szparagi z sosem holenderskim 182

SKŁADNIKI:  2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2:  Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć

smacznieinatemat
Wieprzowina w carry 241

razem około 4 min. Podlewamy około 1 i 1/2 szklanki wody przykrywamy pokrywką, gotujemy do miękkości ( zaglądać często w razie potrzeby podlać wodą) W trakcie dodać wymoczone rodzynki, dosmaczyć solą i pieprzem, zagotować, doprawić ewentualnie sokiem z cytryny. Tak przyrządzone mięso jest bardzo smaczne, możemy podać do niego jedynie surówkę. U mnie jest to marchewka z groszkiem

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania