woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:493/1096)

Sałatka z ryżu i pieczarek 172

pieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. • Pieczarki umyć, pokroić w plastry. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć

To co kocham
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 190

wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny. Smacznego Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również: Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle

Codziennik Kuchenny
Ziołowy kuskus z kurczakiem 245

filet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie:  Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sałatka z bobem i włoską nutą 165

czarnych oliwek 1 pęczek natki z pietruszki 2 gałązki kopru sól Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Bób umyć i ugotować z koprem do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i obrać. 2. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a natkę z pietruszki drobno posiekać. 3. Czarne oliwki pokroić na połówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśniki dyniowe z serem 203

śmietankowego (np. Bielucha) 1 kopiasta łyżeczka kremu miodowego (lub 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym 240

kawałek pora , 1 średnia marchewka , sól , pieprz do smaku , 2 średnie liście laurowe , kilka ziaren ziela angielskiego , majeranek , odrobina soku z cytryny , 2-3 łyżki masła , pół szklanki śmietany , 1 łyżka mąki pszennej . Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Odlać wodę i powtórzyć - w sumie 3 razy. Porozcinać je, wykroić ze środka żyłki i zewnętrzne błonki. Uważać(...)pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny.  Podawać z ryżem lub ziemniakami. Polecam :) Jeśli się skusicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 239

matias) puszka czerwonej fasoli 2 duże cebule 5 ogórków konserwowych 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krewetki i makaron w śmietanowym sosie 413

smażenia posiekana pietruszka do dekoracji makaron tagliatelle śmietana 30 %  (4-5 łyżek) śmietana 18% (1 łyżka) sól, pieprz sok z cytryny 1. Krewetki umyć, osuszyć. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i tak długo gotować, aż będzie al dente (makaron powinien być jędry, ale lekko twardy). 2. Na patelni rozgrzać masło

Ugotować
Tort czekoladowy dla alergika 132

szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do miski wsypać mąki, cukier, sodę

moj przepis na
Czekoladowe gniazda bezowe z mascarpone i frużeliną wiśniową 192

sztuk:   3 białka 160g drobnego cukru 2 łyżki kakao Szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200ml śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 op. śmietanfix Frużelina wiśniowa: 300g drylowanych wiśni ⅓ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania galaretki wiśniowej Dodatkowo: Tarta gorzka czekolada do posypania po wierzchu Sposób przygotowania(...)pozostawiamy je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy frużelinę. Wiśnie przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do wiśni, mieszamy. Wsypujemy galaretkę wiśniową, mieszamy by się dobrze rozpuściła i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem

Kuchnia w czekoladzie
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 137

skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 8 minut. Następnie dodać sok z cytryny i  całość dokładnie wymieszać. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Jak uratować zważony majonez 188

być w temperaturze pokojowej. Składniki : 1 szklanka oleju, dla mnie najlepszy rektyfikowany 2 żółtka 1/2 -1 łyżeczka musztardy sól, ewentualnie kilka kropel soku z cytryny i cukier puder do smaku jeśli trzeba kilka łyżeczek ciepłej wody Przygotowanie: Z umytych jaj wybić do wąskiego naczynia 2 żółtka, dołożyć musztardę, sól i wlać olej, ewentualnie sok Mieszać chwilę mikserem nie podnosząc

Proste Potrawy
Bananowiec bez pieczenia 201

kolejną warstwą herbatników i masą. Całość przykryć pozostałą częścią ciastek na którą wykładamy trzecią warstwę masy. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na wierzchniej warstwie kremu.  Galaretki rozpuścić w 750ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce.   Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Słodki Zakątek
Ćwikła z chrzanem 204

chrzanem. 15 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych 3 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka cukru kryształu 1 łyżka octu jabłkowego lub 1 łyżeczka soku z cytryny Jak przygotować ćwikłę z chrzanem . Buraczki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Tarte buraczki przełożyć do miski. Dodać cukier

mecooks
Smażone spring rollsy z łososia / Fried spring rolls with salmon 237

ogórki gruntowe Sezam zrumień na suchej patelni. Rybę pokrój na 4 małe fileciki o wymiarach 3x7 cm. Oprósz pieprzem i skrop sokiem z cytryny.  Arkusz paprieru ryżowego zanurz na 2 sekundy w lekko ciepłej wodzie, rozłóż na desce. Po chwili ułóż na środku filecik łososia otulony listkami natki pietruszki. Zawiń go jak krokieta. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema

Delicious Place
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO NA MASCARPONE I ŚMIETANIE 251

cytryny 3 czubate łyżki żelatyny Wykonanie : Śmietankę schłodzić. Ubić na sztywno. Serek mascarpone lekko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połączyć z ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić  w  1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, a następnie  wlać do masy  i dokładnie wymieszać. Ja najpierw dodaję kilka łyżek masy do żelatyny, mieszam, i dopiero wtedy wlewam

Walijskie Pichcenie
Krewetki w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami 179

Następnie wlej śmietanę, dodaj suszone zioła prowansalskie i gotuj sos przez 10 minut lub do czasu aż zgęstnieje. Na koniec dopraw sos sokiem z cytryny i dodaj krewetki. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Smacznego!         The post Krewetki w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami appeared first

codojedzenia
Muffinki z mąką z zielonego groszku 168

mąki z zielonego groszku 150 g mąki pszennej 100 g cukru (użyłam trzcinowego) 40 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml wody 200 ml oleju rzepakowego 3 jajka skórka starta z całej cytryny dodatkowo: 1-2 łyżki kropelek czekoladowych łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane mielone truskawki) świeże maliny mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki

Mienta blog
Koktajl z jarmużem i jabłkiem 221

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Koktajl z jarmużem i jabłkiem Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: 3 liście jarmużu, 1 jabłko, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka młodego jęczmienia, 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 szklanka wody Sposób przygotowania koktajlu z jarmużem i jabłkiem: Płuczę dokładnie liście jarmużu i odrywam twarde części łodyg, myję jabłko i wycinam gniazdo nasienne, wszystkie składniki

Gotuj Się Kto Może
CHRUST MAKARONOWY NA OSTRO Z DIPEM Z PIECZONEJ PAPRYKI 186

czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną papryki w proszku. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą. Smażymy do momentu aż makaron będzie delikatnie złoty w oleju

Kuchnia w oparach
BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI! 199

propozycja na śniadanie, ale również jako deser! Kosmos! ;-) Zróbcie koniecznie. SKŁADNIKI: - 1/5 szklanki mleka kokosowego - 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (dobrej jakości) - 1/2 szklanki wody lub mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżka soku z pomarańczy - miód lub syrop z agawy W/w zmiksuj na gładki budyń i zagotuj w rondelku, co chwilę mieszając. Na suchej patelni

SMYKWKUCHNI
Sernik na herbatnikach bez pieczenia. 182

łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżka mocnej kawy ( płyn) szczypta soli 3 łyżki cukru Dużą blachę wykładamy papierem i układamy warstwę z herbatników. Cytrynę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Mieszankę keksową przepłukujemy gorącą wodą, zostawiamy na sicie aby odsączyć wodę. Do garnka o grubym dnie wkładamy wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy miotełką lub mikserem aż powstanie jednolita masa. Ustawiamy

Dieta moja pasja
Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami 227

puszki, wywar z kurczaka. Dodać bambusa pokrojonego w paski, kukurydzę. Gotować zupę 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać mleczko kokosowe, sok z cytryny, groszek i krewetki. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać trochę wody lub jak macie wywaru. Gotować na małym ogniu następne 3- 5 minut. Posypać zupkę natką kolendry lub pietruszki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pikantne kotlety z kaszą jaglaną i pieczarkami 190

zwykły) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie bardzo cienkie), zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, aż pieczarki zmiękną, a woda z nich odparuje. Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki z cebulą, puree z dynii, pietruszkę oraz papryczki (papryczki które kupuję, w zalewie maja także marchewkę

Mienta blog
Koktajl oczyszczający z kiwi 208

kiwi - przepis Koktajl polecam na II śniadanie lub podwieczorek, dla osób aktywnych po treningu! Składniki: - 1 mały banan, - 2 kiwi, - 1 łyżka soku z cytryny, - 1 łyżeczka siemienia lnianego, - 1/2 szklanki mleka ryżowego, - 1/3 szklanki wody. Banana i kiwi obierz ze skóry i wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera. SMACZNEGO

MintTaste
Zupa krem buraczkowa 136

Składniki: • 1 kg buraków • 700 g ziemniaków • 2 łyżki oliwy • po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego • łyżka cukru (można pominąć) • sok z jednej cytryny

AniaGotuje.pl
Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską 189

średnicy 19 cm Składniki: 250 g mascrapone 250 g śmietankowego serka kanapkowego 3/4 szklanki słodzonego skondensowanego mleka 3 łyżeczki żelatyny sok z 1 cytryny 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Żelatyna namaczamy w 1/4 szklanki wody, następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, uważając, aby woda się nie zagotowała. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek i mascarpone, a następnie powoli wlewamy mleko

Kulinarne przygody Gatity
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 176

cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie. Składniki sosu łączę. Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem

JejKuchnia
Tort czekoladowy z musem wiśniowym 187

gęstnieć dodajemy kakao i znów miksujemy do właściwej konsystencji. Następnie ścieramy czekoladę i mieszamy ręcznie. Poncz: robimy esencje, osładzamy ją, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz rum wiśniowy zlany od wisienek. Mus: wiśnie odmrażamy, odlewamy wodę z sokiem najlepiej odsączyć na sitku, ja dociskałam owoce żeby wycisnąć jeszcze sok, aby mus nie był za rzadki. Wkładamy wiśnie do blendera, dosypujemy

Państwo Wojtczuk gotują
Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 261

spróbujcie :) Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna lub rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny

FitKot
Zielona sałatka z sosem bazyliowo-miętowym 229

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki Brokuł - 1 główka 2 dojrzałe, miękkie awokado Sos garść liści mięty garść liści bazylii 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj na parze (powinien był półtwardy). W tym czasie przygotuj

Powiedz dietom nie
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 198

upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można

Ugotować
Tajska zupa curry z warzywami 183

piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany

Kuchnia Pokoleń
Łosoś z masłem orzechowym i komosą 187

łyżeczki masła orzechowego (ok. 10g), - ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 100g), - sok z cytryny, sól i pieprz. Sposób przygotowania: 1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. 2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min. 3. Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4. Łososia smarujemy masłem orzechowym i pieczemy w 200⁰C przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zdrowotny napar z tymianku (idealny na zimę) 189

zasmakuje, możecie zastąpić go ulubioną herbatą :) Składniki: -2 łyżki suszonego tymianku -1 łyżka miodu -1 łyżka startego, świeżego imbiru -sok z połowy cytryny Wykonanie:  Do szklanki wkładamy tymianek i zalewamy gorąca (nie wrzącą!) wodą. Przykrywamy i zaparzamy przez 5 minut. Następnie przecedzamy płyn i dodajemy resztę składników. Jeśli lubicie słodsze napoje, dodajcie więcej miodu. Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
Pomysł na Lunch Boxa #4 - Pieprzny Kurczak z Ryżem 204

Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków Pieprz Kolorowy Sok z Cytryny Sól Pomidory Koktajlowe -  Żółty  Ryż -  300 g Ryżu  550 ml Wody  3 g Kurkumy  3 g Czosnku  Sól - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1584   Węglowodany

Sylwetka Od Kuchni
ROLMOPSY W ŚMIETANIE 168

ogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 2 jajka cebula papryka marynowana 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki majonezu sól,pieprz biały sok z cytryny szczypiorek Śledzie opłukać i zalać  na ok 1 godz zimną wodą.Skropić sokiem z cytyny.Odstawić na 15 min.Ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać i razem z jajkami,2 ogórkami oraz grzybkami drobno posiekać.Doprawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 175

mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki  brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną i cukrem. Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry

królestwo garów
Śledzie po kaszubsku 211

marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiesy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest

Trzeci talerz
CHŁODNIK 173

Składniki: * botwinka * zielony ogórek * rzodkiewki * koperek * szczypiorek * maślanka ( do wyboru kefir, jogurt ) * sól,pieprz * ewentualnie czosnek jak ktoś woli. * sok z połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo,  posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone

potrawyregionalne
Tort orzechowy 213

spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku z cytryny PRZEŁOŻENIE: Biszkopt orzechowy I kroimy na 2 części. Na paterze układamy 1 blat biszkoptu orzechowego I, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy orzechowej

psgotujemy
Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami 549

jogurtu greckiego 100 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 1 kg truskawek Twaróg połącz z jogurtem, skórką z cytryny i cukrem za pomocą łyżki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej do masy serowej i bardzo szybko

Food Square
Sernik na zimno z bananami i wiśniami 177

masą tortownicę. Wykonanie masy serowej: Zmiksuj razem ser i serek mascarpone dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Banany zmiksuj, a następnie skrop sokiem z cytryny. Połącz banany z masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj) a następnie wlej ją cienkim strumieniem do masy serowo-bananowej ciągle mieszając. Ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj

Mania Wypiekania
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 734

łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 200 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek świeżych 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szkl cukru pudru  5 łyżeczek żelatyny 70 ml ciepłej wody 300 ml kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal

Ala piecze i gotuje
Hummus i hummus bakłażanowy 300

jego wykonania niezbędny jest dobry blender, a najlepiej malakser.  Hummus bakłażanowy Hummus Składniki: 185 g pasty tahini 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 450 g ugotowanej cieciorki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 150 ml wody (lub więcej jesli bedzie za gęste) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie zmiksować, nastepnie stopniowo dolewać wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty Podawać

pyszne zdrowości
Smaczny obiad za 5 zł 186

Sałata w sosie 1/2 główki sałaty sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny   Wątróbkę moczyć w mleku, przynajmniej przez 2 godziny. Następnie opłukać wodą, pokroić na równe kawałki, popieprzyć i obtoczyć w mące.   Cebulę pokroić w piórka, jabłka w cząstki. Cebulę smażyć na małym ogniu do zezłocenia, następnie

Jadło i czytadło
pyszny napój z młodej pokrzywy 185

składniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie składniki (oprócz wody) wrzucamy do naczynia i przy pomocy blendera z opcją kruszenia lodu miksujemy lub przy pomocy Thermomixa miksujemy 30 sek. poz. 10. Następnie dolewamy wodę i miksujemy jeszcze

Domowy Smak Jedzenia
Woda doskonała dla każdego ! 192

należy sięgać po wody smakowe, gdyż często są dodatkowym źródłem substancji słodzących, sztucznych aromatów oraz konserwantów.          Jeśli chcecie urozmaić wodę, warto dodać do niej świeże owoce, miętę oraz sok z cytryny, bądź pomarańcza. Tak przygotowana lemoniada doskonale wygląda oraz smakuje

Fit-amina
Tort prezydenta 174

części. Do jednej dodaję kawałeczki odsączonego ananasa, a do drugiej czekoladę uprzednio potraktowaną blenderem. Sok z ananasa mieszam z  przegotowaną i schłodzoną wodą w stosunku 1:1  i doprawiam do smaku sokiem z cytryny ewentualnie cukrem. Na spód patery wykładam jeden krążek biszkoptu, nasączam ponczem ananasowym, wykładam masę z kawałkami ananasa, przykrywam drugim krążkiem biszkoptu, ponownie nasączam ponczem

Ciasteczkowy Potwór
Zielona zupa krem 226

być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz śledziowy 269

liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - czarny pieprz grubo mielony - 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy) - ok. ½ litra wody   W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się

mojewypiekiinietylko
Słodkie co nieco i Lapońska odyseja 223

buraków cukrowych/inny słodki syrop * Możesz kupić gotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj odrobinę cynamonu, imbiru, soku z cytryny i słodzika.  Dokładnie wymieszaj mąkę, mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi

Qlinarnie i Qlinarnie
Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser 165

dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki ,  pokroić  w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć  sok z cytryny, polać nim  jabłka. -Dodać cynamon , kardamon i  podlać kilkoma  łyżkami wody. -Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/  do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki

Zakamarki mojej kuchni
Wiosenna kuracja miodowa. 130

Wiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie.   Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem

Przepisy i porady kulinarne
Penne z kurczakiem i szpinakiem 176

bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego

Gaździnka warzy
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 177

szklanki mleka. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dolewamy 1/3 szklanki bulionu (np. z rosołu lub rozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania