kolejny jestem zachwycona obsługą w tym miejscu! :)))) ) i popędziłyśmy na dolną salę do stolika :) Zasiadłyśmy w dużych , mięciutkich sofach z jasnej skóry , a w głośnikach leciała delikatna , włoska muzyka … Już wcześniej zdecydowałyśmy się co tym razem będziemy zajadać, więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko! Całe menu znajduje się tutaj : http://cosanostra.krakow.pl/pl/menu – ceny absolutnie nie odstraszają , wręcz(...)przeciwnie , są typowe dla włoskich restauracji. Warto spojrzeć! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY
Ostra na Słodkocukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum
Gosia gotujefiliżanką dobrej kawy smakują jak najlepszy włoski deser. Właśnie - deser, ale również propozycja śniadaniowa "na bogato" pachnąca kawą, podana z włoskim mascarpone i oprószona ciemnym kakao. Brzmi kusząco? :) Składniki: 3-4 łyżki mąki pszennej ( lub więcej, tak, aby ciasto nie było za rzadkie) 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka
Chocolate Muffin Blogwierzch kładziemy papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Oblewamy wierzch piernika oraz smarujemy
Chocolate Muffin BlogFoccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest podstawą do przygotowania pizzy. Daje nam dużą dowolność w wyborze dodatków, mogą to być dowolne sery, pesto, oliwki, pomidory koktajlowe lub szynka parmeńska oraz wiele innych. Moja jest posmarowana zielonym pesto bazyliowym, wyłożona serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi, całość posypana startym parmezanem... pyszności :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 350 ml wody(...)/inne dodatki. Posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut do zapieczenia sera. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku" Zavan Laury
Chocolate Muffin Blogkojarzy się raczej ze słodkimi daniami, wspaniale jednak komponuje się z makaronami różnego rodzaju. Lubicie świeży makaron, mięciutkiego kurczaka i aksamitne sosy? Jeśli - tak jak ja - jesteście amatorami kuchni włoskiej ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości na talerzach :) Używam dokładnie takiego sosu Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego kokardki (lub inne) 250 g serka mascarpone(...)puszka pomidorów włoskich, pokrojonych 1 cebula 400 g kurczaka 5 łyżek sosu słodkiego chili (lub więcej) sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć do miski wyłożonej
Chocolate Muffin BlogPesto jest tradycyjnym włoskim sosem przygotowywanym z świeżej bazylii, oliwy, parmezanu lub innego twardego sera i orzeszków piniowych. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw z szczególnym uwzględnieniem makaronów. Pesto w Polsce możemy kupić w większości sklepów w małych słoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym(...)oliwą znajdującą się na patelni, tak aby ułatwić późniejsze wymieszanie się sosu z makaronem. Odcedzony makaron również powinien wylądować na patelni i tam zgodnie z praktyczną zasadą kuchni włoskiej powinien zostać połączony z sosem. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy i pieprzymy do smaku. Wykładamy wszystko na talerz i jeśli jesteśmy burżujami możemy posypać po wierzchu startym żółtym serem. Kolor razowego
Tanie przepisy studenckiemożesz dodać to co lubisz lub masz akurat pod ręką. Oto moje dzisiejsze śniadanie. Rewelacyjnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi - truskawkami, jagodami lub malinami. - porcja kaszy - kilka posiekanych orzechów włoskich 3 - 4 morele 1 kiwi - namoczone rodzynki - łyżka syropu z agawy lub miodu - pół łyżeczki cynamonu,kardamonu lub imbiru - pół startego jabłka szczypta kurkumy Wszystko wymieszać i śniadanie gotowe. ŻYCZĘ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie :) Dzisiejsza propozycja to mieszanka stylów: postanowiliśmy włoskie klimaty połączyć z Indiami. Specyficzny i pyszny makaron gnocchi połączyliśmy z soczewicą typową dla kuchni indyjskiej. Wyszło przepysznie, zobaczcie sami i wypróbujcie ten przepis. Makaron gnocchi z soczewicą i warzywami. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu gnocchi 1 puszka soczewicy brązowej 1 duża marchewka 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów
vegetaniewspomnienia z dziecięcych lat, a raczej namowa do klasycznej polskiej kuchni. Często spotykamy się z tym, że tendencje są bardzo pro egzotyczne. Modne są wszelkiego rodzaju kombinacje włoskie, meksykańskie czy indyjskie i inne. Wiele rożnych kuchni, co nie jest złe, bo sami lubimy eksperymentować i super, że możemy nabyć składniki potrzebne do dań egzotycznych i gotować rożne cudeńka z zagranicy
vegetaniemakaronu dla fanów makaronów, jakimi jesteśmy, to szmat czasu. Mamy nadzieję, że u Was jest podobnie. Dzisiaj nowy prosty pomysł na makaron z brokułami. Postanowiliśmy połączyć kolory włoskie i wyszło nam super danie :) Myślicie czasem o gotowaniu poprzez kolory ? Nam to się często zdarza, bo uwielbiamy kolorowe jedzenie. Zawsze zastanawiamy się nad łączeniem kolorów w jedzeniu. Spróbujcie kiedyś zaplanować
vegetanieNaszła nas dzisiaj ochota na ciasto francuskie i proszę :) Lecimy do marketu, a tu promocja na ciasto, jakby wiedzieli, że planujemy coś fajnego. Zauważyliśmy również, że pokazał się koper włoski (fenkuł). Oczywiście od razu zakupiliśmy, bo uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym kraju, że niestety(...)naszej PL rzeczywistości :) Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę
vegetanieMakarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych, potrafię o nich rozmawiać godzinami, a znajomym i rodzinie chętnie polecam te najlepsze. Od lat ufam jednej z włoskich marek, popularnej na polskim rynku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem pasty w dziale makarony Zapraszam na danie z tagliatelle. Danie jest połączeniem wyrazistego w smaku sera pleśniowego z makaronem jajecznym
Moja smaczna kuchniapysznie zajadać. Arroz de Polvo to pożywne i sycące danie jednogarnkowe których w kuchni portugalskiej nie brakuje. Powiedziałabym że Arroz de Polvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące. Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho. Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieroślinnym i przyprawami. Mniam! Składniki: 100 g chudego twarogu 100 g warzyw, np świeży ogórek lub pomidor (nie łączymy tych warzyw), papryka, szczypior itp. garść ulubionych orzechów (na zdjęciu włoskie) szczypior, sól, pieprz olej roślinny z pierwszego tłoczenia (ja użyłam rzepakowego) Wykonanie: Warzywa kroimy w drobne kawałki, dodajemy do twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i olejem, mieszamy i gotowe. Proste
Taste Of My Day