czosnkową nutą. Zdecydowanie ten przepis na stałe u nas zagości. Zapraszam, oto sałatka z buraków po ukraińsku Sałatka z buraków po ukraińsku Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Orzechy stostować przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać
UgotujmyTo.plKochani , w ten deszczowy dzień, podaję Wam bardzo smaczny i dietetyczny przepis na cannelloni. Jest to wersja wegetariańska, gdyż w rurkach nie ma mięsa, jak w klasycznym przepisie na włoskie cannelloni. Ale do rzeczy. Do zrobienia wyjątkowego farszu o nieziemskim smaku leśnych grzybów, użyłam sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej . Ten ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej
Z Kuchni Do Kuchnilodami. W każdym razie był pyszny! W oryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych(...)włoskich) 5 jajek 2x 70g cukru Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób by naczynie w którym się one znajdują, nie przywierało do gorącej wody, znajdującej się w naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się nam zwarzyć). Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5 żółtek utartych z 70g cukru na kogel mogel i zmielone razem orzechy
Smakowy Rajodświętnie można pokusić się na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ...... Składniki: /2 porcje/ 2 jabłka po 2 łyżki grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny. 2 łyżki miodu sok z 1 pomarańczy Po ¼ łyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu Wykonanie: Jabłka umyć i wydrążyć miąższ pozostawiając
Zakamarki mojej kuchniSzybki, smaczny makaron dla miłośników włoskich klimatów :) SKŁADNIKI 300 g makaronu tagliatelle 100 ml śmietanki kremówki 300 g sera gorgonzola 50g orzechów włoskich 100g suszonych pomidorów sól pieprz gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Orzechy kroimy w ćwiartki. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy śmietankę (nie gotując). Dodajemy pokrojony
Moje Kuchenne Rewelacjedziś doczekaliśmy się wielu odmian i pomysłów na pesto w tym także mój na pesto z suszonych pomidorów. Składniki : 200 g suszonych pomidorów z ziołowej zalewy 2 orzechy włoskie 2 ząbki czosnku łyżeczka kaparów 30 g parmezanu (lub innego twardego sera) 2-3 papryczki peperoncini (opcjonalnie jeśli ma być pikantne) 1-2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Suszone pomidory odsączam
Mechanik w kuchnispora, więc prawdopodobieństwo wygrania były niewielkie. Udział w konkursie wzięłam z ciekawości i był to fajny pomysł na spędzenie wieczoru w weekend. Warto było przygotować idealny wieczór w stylu włoskim, zjeść coś dobrego, obejrzeć dobry film i wygrać zestaw produktów firmy PATAKS. Owszem nie wygrałam głównej nagrody: weekendu w spa, ale wyróżnienie w postaci otrzymania produktów firmy PATAKS jest miłą(...)niespodzianką. Wpis z akcji można zobaczyć na moim blogu po linkiem: Włoska robota – mój przepis na idealny wieczór
Projekty ze smakiemlanguage:EN-US;} Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. W misce zmiksuj: oliwę, pestki słonecznika, czosnek i natkę pietruszki (opcjonalnie ser żółty). Dopraw solą i pieprzem. To wszystko:). Genialne włoskie jedzenie! I jarosze mają tutaj wiele dań do wyboru! Wystrój wnętrz nawiązujący do twórczości i wynalazków Mistrza. Wysokie ceny (ale super jakość)… dlatego w Da Vinci warto mieć OpenCard. Restauracja
Qlinarnie i Qlinarnieroli głównej. Jest dostępna w naszym kraju przez cały rok i tania. Mało, kto wie, że ma właściwości detoksykacyjne. Na talerzu: irlandzkie danie narodowe (puree ziemniaczane z kapustą włoską), tofu z nori i surówka z kiszonej kapusty . O tofu w tej postaci przeczytałam tutaj . A przepis na irlandzkie puree pochodzi z książki A. Ilies, o której już kiedyś pisałam . Tofu(...)sosem sojowym. Włóż kilka warstw pociętych nori, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj ciepłe. Puree irlandzkie (Colcannon) Składniki: 6-7 ziemniaków kilka liści włoskiej kapusty 1 cebula olej sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obierz ziemniaki, pokrój w talarki i ugotuj do miękkości, odcedź i zrób puree. Drobno pokrój kapustę i gotuj przez 5 minut
Qlinarnie i Qlinarniekina Zorza lub na ul. Sokoła obok teatru im. Wandy Siemaszkowej). Kultowe miejsce w Rzeszowie, istnieje chyba od lat 80 (?). Praktycznie zawsze trzeba tutaj odstać swoje w kolejce. Lody włoskie jak dla mnie smaczne, ale grzechu warta jest kajmakowa (?) polewa (wydaje mi się, że z mlekiem w proszku, podobna do tej, jaką się kiedyś przekładało wafle/andruty). Ceny niskie
Qlinarnie i QlinarnieOdmian tej przyprawy jest wiele, niektóre w składzie zawierają imbir, kolendrę, galangal lub kozieradkę. Jednak najbardziej znana kompozycja składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Używana jest do różnego rodzaju mięs, smażonych warzyw oraz panierek. Składniki: 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego około 3 cm laski cynamonu 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Oryginalny smakszczypta soli 1 kostka rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szklanka coca-coli 3 łyżki mleka Masa : 150 g herbatników 150 g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół orzechy włoskie i migdały ) szklanka coca-coli 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka : 2,5 szklanki coca-coli 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo : mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu Na poncz
Malinowa Kawiarenkajajka rodzynki 0.5 szklanki 1/2 szklanki orzechów (najlepiej włoskie) 1 łyżka masła cukier 3 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie Bułki namoczyć w mleku, następnie lekko odsączyć i zmiksować blenderm na gładką masę
Jadło i czytadłobaklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu
Jem więc Jestemprzepisie. Torcik migdałowo pistacjowy z powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem
mojewypiekiinietylko