dacie się im oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm Masa makowa: 200 g niebieskiego maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła Masa serowa(...)łyżeczka esencji waniliowej) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Solony karmel: 100 g masła ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml kremówki 36 % kilka szczypt soli morskiej Dodatkowo: orzechy pekan lub włoskie do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku
Food Squarefacebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 2 jajka 200 g cukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g orzechów włoskich 100 g drobno pokrojonego jabłka 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy(...)kremowego serka 50 g miękkiego masła 100 g cukru pudru orzechy włoskie do dekoracji Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać
Domowa cukiernia EwyBardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie
Bajeczna Kuchniapolega na czerpaniu inspiracji z dowolnej kultury, łączeniu różnych tradycji kulinarnych i elementów pozornie do siebie niepasujących. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej
Wędrówki po kuchniNERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska. NAPÓJ SOJOWY Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie(...)woda, soja i sól morska. NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Napój z pełnoziarnistego ryżu włoskiego z domieszką mleka kokosowego. Naturalnie bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu
Zdrowie na języku :P750ml mleka 300g masła 160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego) 30g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej MASA KRÓWKOWA 150g gotowej masy krówkowej 110g orzechów włoskich Wykonanie: KARMEL - do rondelka przełożyć cukier i 50ml wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż woda wyparuje, a cukier zacznie zmieniać kolor - zmniejszyć moc palnika, nadal(...)masa zgęstnieje (1-2 minuty) - do gorącego budyniu dodać w kilku porcjach masło, wymieszać lub zmiksować - gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto PRZEŁOŻENIE CIASTA - orzechy włoskie drobno posiekać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z miodowych blatów - na ciasto wylać gorącą masę budyniową, wyrównać - budyń przykryć z wierzchu drugim blatem miodowym, delikatnie docisnąć - ciasto
Smakołyki Berenikiparkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem(...)Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino
Moja smaczna kuchniabielą polewy. Z poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki: SPÓD 3-4 (25g) herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki(...)mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD - formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami - herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód - papilotki schłodzić krótko
Smakołyki Berenikiwyrzucamy. Tą metodą przygotowałam dwa przepyszne octy. Pierwszy, dla miłośników smaków klasycznych, ze świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz czosnkiem. Drugi, bardziej zakręcony i świąteczny, z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy do dań na ciepło(...)butelki lub na papierowe zawieszki. Pobierz etykietki w PDF na ocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem Pobierz etykietki w PDF na ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego Domowy ocet aromatyzowany Składniki: biały ocet winny lub ocet jabłkowy dodatki według preferencji: świeże zioła, czosnek, chilli, skórka cytryny, pomarańczy czy limonki, owoce świeże, mrożone lub suszone, przyprawy korzenne, np. anyż
Chilli Czosnek i Oliwasolą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę chilli, kolendrę, kmin rzymski, nasiona kopru włoskiego, a nawet suszone grzyby, warzywa i kwiaty. Warto zacząć od zastanowienia się, jakich zestawów przypraw my lub nasi bliscy używamy najczęściej i przygotować sobie właśnie takie mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie(...)czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek
Chilli Czosnek i Oliwapolewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi(...)pokrojonych w kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli
karmelowySkładniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : · 3,5 szklanki mąki(...)robieniem rogalików, w zależności od tego jak zimno mamy w tej lodówce :) Przygotowanie nadzienia zaczynamy od wsypania maku do miski i dodania 150 g migdałów oraz 100 g orzechów włoskich. Zalewamy wszystko gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy mak z orzechami na sitku wyłożonym gazą – partiami. Przekładamy mak do dużej miski lub garnka, dodajemy
Bazując na smakuNISKIE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ— SEMOLINA – mąka z twardej pszenicy durum występująca w dwóch postaciach – gładkiej i podobnej do krupczatki, z wyczuwalną fakturą. Pierwsza używana do włoskich makaronów, druga jako podsypka pod pizzę lub dodatek do mąk chlebowych. Przemysłowo używana do produkcji makaronów i kaszy kuskus. TYP 00 pszenna – mąka włoska, bardzo drobno mielona, na pył(...)Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna, całkowicie wyczyszczona z otrębów. Śnieżnobiała. Świetna na pizzę, ravioli, lekkie włoskie bułki i chleby, np. foccacia. TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych i francuskich. TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną
Karo in the Kitchenwitamin, jednocześnie nie zmieniając drastycznie ogólnego smaku. Dodatkowo są bardzo sycące, niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. W związku z tym, chciałabym przedstawić dziś przepyszną zupę krem z fenkułu. Koper włoski ma nieco specyficzny smak i niestety wiele osób nie przepada za nim. Niektórym nawet kojarzy się z anyżem. Warto jednak go jeść gdyż: Fenkuł (koper włoski): - posiada właściwości przeciwskurczowe - łagodzi(...)zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka
Be Fit Be Strongszklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1,5 kg, cynamon 1 łyżeczka, orzechy włoskie tarte BeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem, w osobnej misce mąkę, kaszkę, cukier(...)cukier wanilinowy, proszek do pieczenia dokładnie na sucho wymieszać, orzechy włoskie zmielić w młynku lub użyć gotowe mielone użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć jednej okrągłej 28 cm - wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, na dno wysypać 1/3 część suchego, nie ubijać, nałożyć część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięzrobiły się różowe. Charakteru dodaje wędzony, biały twaróg, którego aromat dominuje w sałatce i podkręca smak buraka. 150g makaronu kokardek 1 pieczony burak ćwikłowy 125g twarogu wędzonego 40g orzechów włoskich DRESSING: 3 łyżki oliwy czosnkowej 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Buraczka obrać i pokroić w małą kostkę(...)dressingiem. W tym celu wszystkie składniki dressingu należy umieścić w małej miseczce i rozetrzeć. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Makarony , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: buraki , dress , orzechy włoskie , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniampoczątek słów kilka na temat faktów. Czym jest kawa cappuccino? Jest to włoski napój kawowy, który składa się z kawy espresso i spienionego mleka. Prosto? No właśnie nie do końca. Bo espresso powinno być 25 ml, a mleka przed spienieniem 100 ml, a po spienieniu 125 ml. Zgodnie z włoskimi normami pianka na cappuccino powinna mieć 1-2 cm wysokości(...)ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już to wszystko wiemy powiedzcie mi o co chodzi
Blondynka GotujeBeza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja(...)wysokich obrotach wlewamy go bardzo, bardzo powoli blisko ścianki miski (ale nie bezpośrednio po ściance). Całość miksujemy po wlaniu syropu około 10 minut, by beza całkowicie ostygła. Gratulacje, bezę włoską już macie gotową! Dopiero gdy zaparzona beza całkowicie ostygnie, na średniej prędkości miksujemy i dodajemy powoli bardzo miękkie masło, kawałek po kawałku, licząc do 10-15 po każdym wrzuconym kawałku
Karo in the Kitchensiekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland ) Wykonanie: Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do zamrażarki. Orzechy włoskie ( lub inne orzechy ) posiekać na drobno. Kiedy owoce się dobrze zmrożą, wyjąć z zamrażarki. Do miski przełożyć zamarznięte kawałki banana i awokado, dodać masło orzechowe i dokładnie zmiksować
kolorowotorcikowoswym smakiem, że przygotowałam go od razu na następny dzień, by dobrze się schodził w lodówce. Można go podawać z jajkiem (jak tradycyjny chłodnik), można z dodatkiem fety, orzechów włoskich, można także z ziemniakami (jako lekki obiad), ale również sam. Każda wersja jest przepyszna. Rodzinka zgodnie orzekła, że smakuje im nawet bardziej, niż chłodnik litewski, który królował(...)sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta lub - rozdrobnione orzechy włoskie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt (lub jogurt
Smaczne Zdroweostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04 Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy(...)zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 2 duże jajka, 60 ml oleju, 150 g tartej marchewki, 70 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanych migdałów, 100 g kawałków ananasa z puszki. Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka
Moniki SmakołykiNajpopularniejsza potrawa kuchni włoskiej pizza, jest chyba jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych dań na świecie, nie da się ukryć, że obecnie panuje pewien trend kuchni włoskiej, powiedziałabym nawet, że jest ona modna. Może Was zaskoczę, ale przypuszczalnie pomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami(...)jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g świeżych drożdży 150 g mąki pszennej 350 g mąki orkiszowej 350 ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru W dużej misce rozpuszczam drożdże
Pause Gotowanie!deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao. Na dno pucharków włożyć garść(...)Crunchy Naturalnych lub pokruszonych (ale nie na miazgę) ciasteczek. Przykryć kremem czekoladowym. Udekorować orzechem włoskim i listkiem mięty. The post Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaDziś będzie dość nietypowo ;-) Tarta na kruchym spodzie z lekko orzechową nutą, soczystymi, słodkimi gruszkami, wyrazistym serem pleśniowym i chrupiącymi orzeszkami włoskimi od dawna chodziła mi po głowie. Zastanawiałam się również czy pokazać ją na blogu, który zdecydowanie specjalizuje się w słodkościach. Ostatecznie postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Takie wpisy raczej zbyt często nie będą się pojawiać(...)lekki obiad, najlepiej smakuje podana na ciepło z mieszanką różnych sałat. Polecam! Składniki: Spód: 150 g mąki razowej pszennej 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich* 125 g zimnego masła szczypta soli * Orzechy można kupić całe i samemu zmielić w blenderze na proszek. Obie mąki, zmielone orzechy i sól wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na mniejsze
maniapieczeniajuż na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta , wuzetki , tortu , czy pancakes . Teraz przyszedł czas na marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek. Składniki: 250g miękkiej margaryny 3 jajka 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli 3 ½ szklanki mąki 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (340g) 200g orzechów włoskich Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałki, ale nie mączkę. Patelnie rozgrzewamy, a następnie wrzucamy na nią orzechy i chwilę prażymy mieszając. Uprażone orzechy przesypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie
Smakowy RajFlammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoska kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem , czy nie jest on smaczniejszy od skromnego orginału. Składniki na ciasto : 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku(...)śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Można nim słodzić napoje (byle nie gorące), smarować pieczywo i dodawać do deserów (ale niepoddawanych obróbce termicznej), np. kasza jaglana ze śliwkami , ryż basmati na słodko . Orzechy włoskie - o prócz witamin i minerałów, zawierają dużo kwasów omega 3, błonnika pokarmowego i białka. Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwnowotworowo i wspierają układ odpornościowy. Zalecana jest 1 garść
Qlinarnie i Qlinarniekostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody(...)łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 23 centymetry przez ok. 25 minut w temperaturze 150 C. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze
vegetaniemasło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia(...)budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno posiekane, podprażone na suche patelni orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem czekoladowym z rękawa cukierniczego albo szprycy. Pycha
Ostra na Słodkotakich jak cukier czy mleko. Ponieważ prawdziwi koneserzy przyprawiają je według uznania nie tylko mlekiem czy cukrem ale także np. cynamonem lub innymi korzennymi przyprawami. ESPRESSO DOPPIO "Doppio" z włoskiego oznacza "podwójny", tak więc espresso doppio to po prostu podwójne espresso. ESPRESSO LUNGO "Lungo" z włoskiego oznacza "wzdłuż". Espresso lungo jest to więc espresso, które jest sporządzone z większą ilością(...)plastra cytryny lub z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Cytryna zostaje zastępowana często pomarańczą. Espresso Romano dzięki połączeniu z cytrusami posiada orzeźwiający smak, idealny na upały :). ESPRESSO CORRETTO Grappa to włoski alkohol około 40 %. Espresso Coretto to espresso z dodatkiem tego alkoholu, który często zastępowany jest likierem amaretto lub brandy. ESPRESSO RISTRETTO Na koniec naszej "wycieczki" po rodzajach espresso - espresso ristretto
smacznieinatematSpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)przy jego sporządzaniu. Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich: Carbonara Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi. Carbonarę sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese
Luźna Kuchniawłoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską odsłonę której nikt się nie powstydzi!. Wyrzucamy z popularnego przepisu byle jakie mielone mięso wieprzowe, oregano, włoskie sery czy włoszczyznę. Będzie mielone mięso indycze dobrej jakości, dużo cebulki, czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, twaróg i świeża melisa. Zapraszam! Dla 3-4 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnasobie elementy odświeżające. Brokuły z serem pozwolą spokojnie najeść się taką sałatką a mandarynka i oliwki doskonale orzeźwią. Wszystko to połączy prozdrowotny olej z orzechów włoskich z drobinkami orzechów i rozmarynu. Sałatka jest dobrą propozycją na pięknie podane śniadanie - wystarczą 3 grzanki :), może też być miłym poczęstunkiem dla bliskiej osoby :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania(...)minut Składniki: Kilka różyczek brokuła Kilka plastrów sera camembert Kilka mandarynek z puszki Sałata masłowa 3-4 liście Kilka czarnych oliwek Olej z orzechów włoskich Pokruszony drobno orzech włoski Świeże igiełki rozmarynu Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Gotujemy na parze lub tradycyjnie brokuły (Solimy wodę) na chrupko. 2/ Na talerz kładziemy umyte liście sałaty, następnie kilka mandarynek, plastrów camemberta i oliwek
Kuchnia PROzdrowotnaWłoska kapusta jest jedną z moich ulubionych, po pierwsze jest mięciutka w kilka chwil a po drugie moja rodzina bardziej ją lubi. Przygotowałam ją troszeczkę w inny sposób niż tradycyjną i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Jest świetnym dodatkiem do obiadu jak i dla wielu smakoszy może być smaczną kolacją - ja osobiście lubię taką kapustkę podaną z pieczywkiem. Włoska(...)kapusta z polędwicą łososiową SKŁADNIKI: 1 kg włoskiej kapusty 35 g polędwicy łososiowej 1 pęczek koperku sól do smaku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kapustę włoską szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą solimy i gotujemy przez około 15 minut - odcedzamy wodę która pozostała, podlewamy świeżą i dusimy. Polędwice kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty - dusimy całość 10 minut. Koperek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipołówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki i mieszamy. Ogórki oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy(...)stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje
Przepisy i porady kulinarnetort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki(...)wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.2. Ciasto podzielić
Mała Cukierenkatylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* biała czekolada – 60 g*śmietana 36% – 250 ml* żółtko – 2 szt* cukier puder -4 łyżki* wanilia(...)laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy żółtkowej
Ostra na Słodkolodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie4(...)łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapamiętacie. Proponuję dziś żytni makaron fusilli z goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami włoskimi okraszonymi świeżym rozmarynem. Będzie chrupiąco, będzie słodko, będzie bardzo bardzo zdrowo!. Użyjemy oleju który idealnie sprawdza się do przesmażania w wysokich temperaturach szczególnie na patelni typu Wok. Wysoka temperatura przyspiesza(...)trzemy na dużych oczkach do miski. Marchew lekko solimy dodajemy cukier trzcinowy i cynamon - mieszamy i odstawiamy na 10 minut.3/ Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy olej ryżowy na patelni
Kuchnia PROzdrowotnajego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił. Składniki: - arbuz- cukier puder- odrobina oliwy (dałam olej arachidowy)- jogurt grecki (u mnie mascarpone)- 100g orzechów włoskich- 15g masła- 65g miodu Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to skarmelizować orzechy. W tym celu rozpuszczamy, na średnim ogniu, w rondelku (czy, jak u mnie na małej patelni) masło(...)smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie.Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia w osłupienie, ale już pierwsze kęsy powodują
mojewypiekiinietylkosody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)Wkładka bakaliowa:4 jajka3/4 szklanki cukru25 dag mąki pszennej1 łyżeczka sody4 jabłka25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki)Krem:2 budynie śmietankowe2
Kuchnia domowa AniBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)wielokrotnie przepisu.Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm.Piec
Kraina Miodem Płynącaminut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi. Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy.Kaszę przepłukujemy, a następnie zalewamy 1,5 szklanki czystej wody, dodajemy masło oraz sól. Gotujemy pod przykryciem przez(...)czasie zmięknąć, a woda wyparować. Studzimy. Do kaszy dodajemy mak, miód, aromat migdałowy (ok. 5 kropel), cukier puder i dokładnie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone owoce, orzechy włoskie, migdały i znów mieszamy do połączenia składników. Moje posty
Słodka Stronadniu, w którym dotarły do mnie włoskie biszkopty do tiramisu mój syn od razu wypowiedział "Kiedy zrobisz Tiramisu Mamo?" On uwielbia wszystko ma smak tiramisu :) Miało być normalnie, klasycznie i bez udziwnień i tak też się stało. Z podanych proporcji wyszło 4 miseczki, które zniknęły w kilka chwil. Ale to było dobre, mimo iż w grudniu już nie mogę patrzeć(...)słodkie :)Oryginalne włoskie produktu możecie zdobyć w sklepie Mantini, jak dla mnie bardzo dobra jakość produktów, które dotarły ekspresowo i świetnym stanie, nawet makaron się nie połamał, a biszkopty nie pokruszyły, bo o te produkty najbardziej się bałam, o resztę byłam spokojna :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście
Blondynka GotujeSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki(...)cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym
Słodka Stronaprzedstawiam Wam moją wersję przepisu, którą nieco okroiłam jeśli chodzi o ilość cukru, gdyż bałam się, ze ciasto wyjdzie zbyt słodkie.Przepis ten wykorzystałam do wypróbowania orzechów włoskich Kresto, jakie otrzymałam od firmy VOG.Składniki ciasta:20 dkg margaryny,40 dkg mąki,2/3 szklanki cukru pudru,4 jajka,2 łyżki kwaśnej śmietany,1 płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia,1 płaska łyżeczka amoniaku,1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty),20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto.Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.Każdą część
Codzienna kuchnia niecodziennawzględu na odbywający się konwent, co nas trochę zasmuciło, ale i tak warto było się tam pojawić. Zapraszam więc do skromnej fotorelacji.DELICJA Deli Foods & Beverages zaproponował nam pyszne włoskie sery, oliwy oraz różne przetwory.Made in Portugal zachwycał nas jak zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy.Kolejne włoskie stoisko TP Italia było pełne doskonałych
Food SquarePizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała(...)barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj przedstawię przepis typowo włoskiego warzywa, który wchodzi w skład menu włoskiej kolacji wigilijnej - cenone di Vigilia di Natale. Oczywiście bez tej smakowitej białej kiełbasy, gdyż w Wigilię mięsa się nie podaje:)SKŁADNIKI 1kg brokułów liściastych -cime di rapaoliwa z oliwekpapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo szybkowaru wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać papryczke chili, kiełbasę oraz umyte
zielonacukinkaUwielbiam włoskie produkty, włoski makaron bardzo. Już dawno zauważyłam, że jest bardziej smaczny i bardziej syty. Dobra wiadomośc dla mnie, ale również i dla Was. Ja już nie muszę czekac, aż ktoś znajomy mieszkający we Włoszech przyjedzie do Polski z makaronem dla mnie, bo w internecie już jakiś czas temu powstały delikatesy z oryginalnymi włoskimi produktami Mantini. Ich jakośc
Blondynka Gotujeobsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham 1 szklane- mąka pszenna 3/4 szklanki- mleko 1 szklane '- woda 1/2 szklanki- jajko 2szt- sól 1/4 łyżeczki- cukier brązowy 2 łyżki- pieprz świeżo zmielony(...)oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło
Basia w kuchniPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki:1/2 malutkiej główki białej kapusty1 mały seler3/4 szklanki orzechów włoskich9 suszonych daktyli1/2 pęczka(...)jogurtu naturalnegookoło 150 g gęstej śmietany 18%3 łyżki soku z cytrynyokoło 1 łyżki cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz
Oryginalny smakpewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :)Składniki:100 g gorzkiej czekolady100 g masła3 jajka150 g cukru50 g mąki2 łyżki kakaoorzechy włoskie+ krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracjiDo miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą(...)ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową.Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana
Ciastkozercytakże Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię Wam na bazie potraw, które(...)spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano, salami salame, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressaty (salcesonu), słoniny (lardo) lub wędlin z dziczyzny.A jak Was najdzie ochota na zupę...to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych.Pappa al pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba
Chilli Czosnek i Oliwapołowę udało mi się ozdobić kremem. 3 jajka 160 g masła/margaryny 160 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie ok 100 g. cukier waniliowy Kamis Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy na bok. Masło/margarynę (miękkie) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą(...)kolejno jaja. Ucierając po każdym dodaniu. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych. Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości
Malinowe PocałunkiChicken with goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz(...)ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory. Zwinąć jak de volaille. Rulony rozłożyć na cieście francuskim. Ciasto naciąć i na wierzchu zrobić z ponacinanego ciasta plecionkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Położyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę
Kulinarny karnet Christopheramięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną(...)Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką, przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać
Kulinarny karnet Christopherawywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek(...)winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód/syrop, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek
peanutbuttermonsterzupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż
karmelowySkładniki: 2 garście rukoli, 1/2 gruszki, 1 świeża figa, 1 świeży orzech włoski, 1/2 plasterka żółtego sera pleśniowego, 1 sos włoski Fit up, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Rukolę układamy w metalowej obręczy, na niej układamy kawałki żółtego sera pleśniowego i obrany ze skórki świeży włoski orzech. Gruszkę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, układamy(...)talerzu. Figę kroimy w ćwiartki. Całą sałatkę polewamy sosem włoskim rozrobionym z oliwą z oliwek. Podajemy na kolację. Można także podać z białym serem pleśniowym, polecam
Aga w kuchnismakuje! -Rodzynkito bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. -Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6. -Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź. -Wiórki kokosowe(...)dodałam jeszcze łyżkę dżemu z truskawek , który niedawno robiłam , do jogurtu. To spowoduje, że jogurt się lekko zetnie w lodówce. Dodajemy sporo rodzynek, pokrojonego ananasa na cząstki , orzechy włoskie i ...listki bazylii, te najmniejsze. Na to wszystko łyżeczką nakladamy serek homogenizowany i dodajemy pokruszona niedbale czekoladę. Nie zapomnbijmy oczywicie o naszej sodkiem sycylijskiej mandarynce! To ważne nada
Z Kuchni Do Kuchninadawało się do użycia, już nie wspomnę , że owe pomidory były niedokładnie obrane, miały łupkę i ogonek... Dlatego naciskam raz jeszcze na pomidory. Mogą być nawet z dyskontu włoskiego, z włsokich sieciówek – tak ja te moje z puszki, które użyłam a które kupiłam we Włoszech. Takowe puszki są w Polsce dostępne, musicie dobrze czytać opakowanie, bo sama flaga i wloskie(...)kupia byle czego, jedzą dużo i mało skomplikowanie, dlatego ŻYCZĄ sobie ,aby te produkty, które kupują, były orginalnie smakujące i niemodyfikowane, bo drugi raz po nie już nie wrócą. Włoskie pomidory z puszki są w tej puszcze całe ! A zalewa jest tak gęsta że przypomina ketchup. Są to pomidory w przecierze z pomidorów, a nie pomidory w popłuczynach chemicznych
Z Kuchni Do Kuchniwykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć na paski
wyzwania kuchenneŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry, pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki
Wyprawy kulinarneWłoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego(...)przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów i z zazdrością patrzeć na brytyjskich szefów kuchni :) Uwagi techniczne: W czasie lekcji gotowania z Włoskim kucharzem miałam okazję zobaczyć, jak fachowo podzielić tuszkę królika na części. Nie obejdzie się bez ostrego noża i najlepiej pomocy Waszego mężczyzny, przyda się trochę siły. Polecam Wam obejrzenie tego
Chilli Czosnek i Oliwapanzanellę, czyli toskańską sałatkę chlebową, która ma wszystko, co kojarzy mi się z Włochami - pomidory, czosnek, oliwę, bazylię i parmezan. Jej smak jest dla mnie kwintesencją lata w wydaniu Włoskim. Zapraszam więc was na przepis i trochę ciekawostek - np. odpowiedź na pytanie, dlaczego toskański chleb nie zawiera soli oraz wskazówki, jak zrobić tradycyjną panzanellę:)Co to panzanella i skąd się(...)miażdżąc chleb i pomidory. Chleb mięknie, wchłaniając cudowny sałatkowy sos i sok z pomidorów. Staje się aromatyczny i naprawdę pyszny. Dla mnie ta sałatka jest kolejnym dowodem na zaradność włoskich gospodyń, w pyszny sposób wykorzystujących czerstwy chleb w duchu la cucina povera. Pamiętajmy, że w wielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw
Chilli Czosnek i OliwaKażdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz. Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego, podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek. Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak(...)użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowegosól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut(...)rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone. Smacznego
kolorowotorcikowoUwielbiam włoską carbonarę - to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający
Poezja smakuMakaron z kurczakiem po włosku! To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie(...)łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około 4 łyżki - sól, mieszanka ziół włoskich Jak przygotować makaron po włosku? Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj
SMYKWKUCHNICannelloni, czyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara(...)miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni
Kulinarna Pokusamiłośnicy pleśniowych serów będą zachwyceni! Składniki 250 g makaronu wstążki-użyłam Międzybrodzki Sos: 100 g sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 5 łyżek mleka 3,2% 90 g orzechów włoskich 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonym wrzątku(...)dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju, wrzucamy orzechy, całość smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy rozdrobniony ser wlewamy śmietanę i posiekaną natkę całość gotujemy do rozpuszczenia sera,wlewamy mleko,doprawiamy
Wanilia i KardamonRoberto Benigni stał się symbolem włoskiego kina równym z Marcello Mastroiannim czy Vittorio de Sica. Światową sławę przyniosła mu rola w Życie jest piękne ( La vita è bella ), jednakże porównywalną gamę aktorskich umiejętności zaprezentował w powstałym już trzy lata wcześniej (w 1994 r.) filmie – Potwór ( Il Mostro ). Odgrywana przez Benigniego rola Lorisa, lekkoducha i fajtłapy, który staje się podejrzanym(...)się momenty, kiedy akcja wydaje się rozwleczona, ale to zabieg specjalny – po chwili widz zostaje ogłuszony erupcją gagów. Klasyczna komedia omyłek, ale przy tym pozycja obowiązkowa dla fanów włoskiej kinematografii. Do tego odczarowany Rzym, który jako tło wydarzeń, pokazuje swoje współczesne oblicze. Zdecydowanie polecamy
Bon Ton Italiachiński zaświecił w nocy, a nawet doszukiwano się międzynarodowego spisku koncernów farmaceutycznych. Wszystko to bzdura. Niestety, właśnie tak. Na podstawie samego wyglądu nie da się rozróżnić czosnku polskiego, włoskiego czy hiszpańskiego od tego pochodzącego z Azji, gdyż istnieje mnóstwo gatunków tego warzywa. Ale po kolei. Czosnek pochodzi najprawdopodobniej właśnie z Chin, gdzie był uprawiany już 3000 lat p.n.e. Człowiek szybko(...)Wielkość także nie ma żadnego znaczenia. Jak powyżej jest to jedynie kwestia gatunkowa. Dla niedowiarków, w samej Polsce uprawia się kilkanaście gatunków czosnku. Warto przytoczyć, że uznawany za najlepszy, włoski uchodzi właśnie czosnek biały polezyjski (Aglio Bianco Polesano). Uprawiany w zakątku Regionu Veneto, zwanego „Krainą wielkich rzek”. Ten długi na niecałe 100 km i szeroki na 18 km obszar jest
Bon Ton ItaliaHistoria carpaccio – jednego z najsłynniejszych włoskich dań jest jak na włoskie standardy dość krótka, ale interesująca. Jej początek miał miejsce w 1950 roku w słynnym weneckim lokalu Harry’s Bar (ul. Calle Vallaresso 1323). Jego właściciel Giuseppe Cipriani, znając zalecenia lekarskie dla swojej przyjaciółki – hrabiny Amalii Mocenigo, postanowił przyrządzić potrawę z surowego mięsa. Cienko krojona wołowina wyglądała
Bon Ton ItaliaZnane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste
mojewypiekiinietylkoWizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej(...)dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem!Ps. udało się ;)Wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyłam!… a to chyba dzięki temu włożonemu sercu!Produkty potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs!____________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* makaron casarecce – 200 g* oliwa z oliwek – 100 ml* duża cebula – 1 szt* kalmary
Ostra na Słodkorękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100 sera gorgonzola 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy zamrożony szpinak. Smażymy, aż się rozpuści i trochę odparuje (7-10 min). Dodajemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem(...)śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i ozdobić talerz sosem; na środek wykładamy makaron.gnocchi i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
My Culinary Artgłąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę(...)momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym
My Culinary Art