obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham 1 szklane- mąka pszenna 3/4 szklanki- mleko 1 szklane '- woda 1/2 szklanki- jajko 2szt- sól 1/4 łyżeczki- cukier brązowy 2 łyżki- pieprz świeżo zmielony(...)oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło
Basia w kuchniPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki:1/2 malutkiej główki białej kapusty1 mały seler3/4 szklanki orzechów włoskich9 suszonych daktyli1/2 pęczka(...)jogurtu naturalnegookoło 150 g gęstej śmietany 18%3 łyżki soku z cytrynyokoło 1 łyżki cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz
Oryginalny smakpewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :)Składniki:100 g gorzkiej czekolady100 g masła3 jajka150 g cukru50 g mąki2 łyżki kakaoorzechy włoskie+ krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracjiDo miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą(...)ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową.Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana
Ciastkozercytakże Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię Wam na bazie potraw, które(...)spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano, salami salame, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressaty (salcesonu), słoniny (lardo) lub wędlin z dziczyzny.A jak Was najdzie ochota na zupę...to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych.Pappa al pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba
Chilli Czosnek i Oliwapołowę udało mi się ozdobić kremem. 3 jajka 160 g masła/margaryny 160 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie ok 100 g. cukier waniliowy Kamis Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy na bok. Masło/margarynę (miękkie) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą(...)kolejno jaja. Ucierając po każdym dodaniu. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych. Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości
Malinowe PocałunkiChicken with goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz(...)ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory. Zwinąć jak de volaille. Rulony rozłożyć na cieście francuskim. Ciasto naciąć i na wierzchu zrobić z ponacinanego ciasta plecionkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Położyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę
Kulinarny karnet Christopheramięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną(...)Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką, przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać
Kulinarny karnet Christopherawywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek(...)winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód/syrop, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek
peanutbuttermonsterzupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż
karmelowySkładniki: 2 garście rukoli, 1/2 gruszki, 1 świeża figa, 1 świeży orzech włoski, 1/2 plasterka żółtego sera pleśniowego, 1 sos włoski Fit up, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Rukolę układamy w metalowej obręczy, na niej układamy kawałki żółtego sera pleśniowego i obrany ze skórki świeży włoski orzech. Gruszkę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, układamy(...)talerzu. Figę kroimy w ćwiartki. Całą sałatkę polewamy sosem włoskim rozrobionym z oliwą z oliwek. Podajemy na kolację. Można także podać z białym serem pleśniowym, polecam
Aga w kuchnismakuje! -Rodzynkito bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. -Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6. -Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź. -Wiórki kokosowe(...)dodałam jeszcze łyżkę dżemu z truskawek , który niedawno robiłam , do jogurtu. To spowoduje, że jogurt się lekko zetnie w lodówce. Dodajemy sporo rodzynek, pokrojonego ananasa na cząstki , orzechy włoskie i ...listki bazylii, te najmniejsze. Na to wszystko łyżeczką nakladamy serek homogenizowany i dodajemy pokruszona niedbale czekoladę. Nie zapomnbijmy oczywicie o naszej sodkiem sycylijskiej mandarynce! To ważne nada
Z Kuchni Do Kuchninadawało się do użycia, już nie wspomnę , że owe pomidory były niedokładnie obrane, miały łupkę i ogonek... Dlatego naciskam raz jeszcze na pomidory. Mogą być nawet z dyskontu włoskiego, z włsokich sieciówek – tak ja te moje z puszki, które użyłam a które kupiłam we Włoszech. Takowe puszki są w Polsce dostępne, musicie dobrze czytać opakowanie, bo sama flaga i wloskie(...)kupia byle czego, jedzą dużo i mało skomplikowanie, dlatego ŻYCZĄ sobie ,aby te produkty, które kupują, były orginalnie smakujące i niemodyfikowane, bo drugi raz po nie już nie wrócą. Włoskie pomidory z puszki są w tej puszcze całe ! A zalewa jest tak gęsta że przypomina ketchup. Są to pomidory w przecierze z pomidorów, a nie pomidory w popłuczynach chemicznych
Z Kuchni Do Kuchniwykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć na paski
wyzwania kuchenneŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry, pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki
Wyprawy kulinarne