Pomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijedno z moich ulubionych połączeń w sałatce. Oczywiście z włoskiej kuchni. Polecam spróbować. Składniki : * kulka mozzarelli * duży pomidor * listki świeżej bazylii * oliwa z oliwek * sól , pieprz Przygotowanie : Pomidory o mozzarellę pokroić w plasterki. Plastry pomidora układamy na talerzu naprzemiennie z mozzarellą i listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek
Magiczne Życie Martycałym ciężkim tygodniu * ostatnie letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla * nektarynki , granaty i figi * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia
Magiczne Życie Martyjajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki cukru Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru
Magiczne Życie Martyświąteczny. Wosk Red Apple Wreath znajdziecie tutaj . Wosk w czerwonym kolorze z wieńcem z zielonych gałązek sosnowych i jabłuszkami. Zapach słodkich czerwonych jabłek, szczypty cynamonu, syropu klonowego i orzechów włoskich. Szału na mnie nie zrobił, ale warto mieć coś świątecznego. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie Martypołowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 małe śmietany kremówki 36% * opakowanie serka mascarpone * 2 fixy do kremówki * 2 łyżki cukru pudru * duża garść orzechów laskowych i włoskich * tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Upieczony biszkopt przekroić by powstały trzy blaty. Każdy nasączyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Przygotować krem ubijając kremówkę z fixami. Dodać serek i dosłodzić cukrem pudrem
Magiczne Życie MartyGołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki : * pół kilograma mięsa mielonego z łopatki * 1/4 główki kapusty * 2 torebki ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz * jajko * 3 łyżki kaszy
Magiczne Życie Martyświetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki : * kostka twarogu półtłustego * jajko * 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane * sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam na patelnię teflonową bądź
Magiczne Życie MartyPrzygotowanie : Cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Polać oliwą z oliwek, wymieszać i smażyć na teflonowej patelni na złoty kolor. Do przygotowania użyłam prawdziwej włoskiej oliwy z oliwek i jestem nią zachwycona. Ma delikatny smak, nie spotykany w tych naszych, marketowych oliwach. Już wiem, że będzie na stałe gościła w mojej kuchni. Więcej znajdziecie
Magiczne Życie Martyrobił- niech żałuje i koniecznie zrobi. Są obłędnie pyszne! Składniki na 4 kotlety : * brokuł * ząbek czosnku * pół cebuli * 3 łyżki oliwy z oliwek * 1 jajko * garść orzechów włoskich * garść bułki tartej * czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Brokuły ugotować, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Brokuł rozdrobić widelcem, dodać cebulę, przeciśnięty przez
Magiczne Życie Martydostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej
Magiczne Życie MartySkładniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki * łyżka oliwy z oliwek * pół brokuła * pół szklanki jogurtu naturalnego * pół szklanki jogurtu greckiego * zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk * duża garść orzechów włoskich * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę wody z gotowania i lekko poddusić, Dodać jogurty
Magiczne Życie Martymiejscu wśród moich ulubionych ciast! Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie! Z powodzeniem migdały możecie zastąpić np. orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może potwierdzić, że jest równie wyborna jak oryginał! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam Was! Cantucci, cantuccini, biscotti di Prato - czyli włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii (z miasta Prato). Idealnie smakują z kawą. Można je upiec z różnymi dodatkami jednak najpopularniejsze są migdały i skórka z cytrusów czy to cytryn, czy pomarańczy. Co w nich szczególnego? Pieczemy je dwukrotnie, końcowy efekt przypomina znane przez nas sucharki, jednak ich nie uświadczymy z tak pysznymi
Pora coś zjeść