wiśnia - 6835 przepisów (strona:329/456)

Owsiany deser z jogurtem i owocami. 160

cukru, smakował wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki : 3/4 szklanki ugotowanej kaszy owsianej Melvit   1 jogurt Jogobella owocowa wyspa ( z brzoskwiniami ) słodka mandarynka lub pomarańcz kilka suszonych wiśni kilka suszonych owoców żurawiny  Wykonanie :   Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia, mandarynkę lub pomarańcz obrać i pokroić w kostkę.Do kaszy dodać owoce, jogurt

Sama słodycz i szczypta chili
Mini torciki 166

biszkopt.  Okrągłą foremką wycinamy mini torciki.  Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową  (może być rozpuszczona czekolada),  ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.  Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 253

sernika i zostawiamy do całkowitego stężenia na 6-7 godzin. Wycinamy sernik z tortownicy ostrym nożem, następnie odpinamy obręcz. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami – świetnie pasują i truskawki, i wiśnie. NA SERNIK 0,5 kg sera na sernik, z wiaderka, trzykrotnie mielonego 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery-2/3 szklanki) 0,5 szklanki świeżo zagotowanej

Karo in the Kitchen
Owsianka z chia i owocami 186

okruszka" . Składniki: 2 szkl napoju migdałowego lub mleka 1 szkl płatków owsianych zwykłych Halina 1 łyżka nasion chia 4 łyżki czerwonej porzeczki 6 łyżek malin 6 łyżek wiśni 3-4 łyżki wody golden syrop wg uznania migdały w płatkach Przygotowanie: Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu do czasu mieszając gotować do miękkości płatków. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
KAWOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ 155

przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu.    UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki, gotową panna cottę można polać ulubionym sosem owocowym

słodki bratek
Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami 115

mąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny) kruszonka: 50 masła 45g cukru 100g płatków owsianych kilka kropli aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka

Pyry na Gaz
Kandyzowana skórka z cytrusów 163

innymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek

vaniliowoczekoladowa
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 126

długo. Następnie podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej

królestwo garów
Koktajl z kiwi. 173

będzie domagał się zmiany o 180 stopni, to lekko kwaśny koktajl będzie jak znalazł. Polecam. P.S. Nadarzyła się okazja, aby spróbować Maćka  koktajl z liczi, mleka kokosowego i wiśni . Oczywiście nie wahałam się ani chwili :). I całe szczęście, bo był świetny! Składniki: 4 kiwi sok z połowy pomarańczy banan 2 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik) 200 g jogurtu

zadanie-gotowanie
Kruche ciasto - przepis podstawowy 210

Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier

Mama Gotuje
Spis sprawdzonych przepisów Wielkanocnych 219

Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami w spirytusie Muffinki z owocami leśnymi Trufle z masy kajmakowej Bombki z mleka w proszku Tarte Buraczki Sałatka z tuńczykiem i jajkiem Sałatka jarzynowa

W Moim Magicznym Domu
Rolada makowa z bakaliowym kremem 245

zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego  Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj  Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając

Ala piecze i gotuje
Pascha Wielkanocna 165

Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie, skórka pomarańczy, skórka cytryny) garść płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Mleko wlewamy do bardzo dużego garnka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka; laskę

My Culinary Art
Zestawienie przepisów na Święta Wielkanocne 199

Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa

karmelowy
Mazurek marchewkowy 153

łyżeczka cynamonu 110 ml oleju słonecznikowego Masa serowa: 275 g twarogu tłustego, zmiksowanego 1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (400 g) 40 g cukru pudru Dekoracja: suszone morele, wiśnie kandyzowane, migdały, orzechy włoskie Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.  Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić

Świat Ciasta