wiśnia - 6835 przepisów (strona:325/456)

CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 153

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowy sok z sokownika 165

który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z  niego sok ale również dżemy. Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców -truskawka -jagoda -malina -wiśnia czy jeżyna Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam sok i co z tego wynikło. Najpierw  składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół do którego wlewamy

Różowa kuchnia
Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami 252

jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci.  Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny).  Smacznego  ;)  Składniki: 5 jajek  2 łyżki kakao  łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka sody oczyszczonej  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki

Krakowskie smaki Ani
Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym 152

wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a jest ich sporo. Zjadły już czereśnie, ledwie zaczerwienione wiśnie i zabierają się za porzeczki. I tak dzisiaj przedstawiam naleśniki z gorącym sosem owocowym. Składniki: Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka pełnoziarnista, szczypta soli ) Nadzienie: Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Sos owocowy

Smaki Ewy
MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI 248

mnie własnie one.    Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny 1 żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia * Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy

Z Majeczką w kuchni
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 153

różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka z tego przepis to obowiązkowy must have. SKŁADNIKI

cool and minty
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI i BEZĄ 961

mąki pszennej (1 szklanka) 100 g masła (schłodzonego) 30 g cukru pudru lub zwykłego 2 żółtka NADZIENIE 350-450 g jagód 180 g konfitury (z czarnej porzeczki, jagód, wiśni, malin) 1 łyżka mąki ziemniaczanej BEZA 2 białka 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Formę o średnicy 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia

cool and minty
Tiramisu 166

razem klasyczne włoskie tiramisu, wzbogacone jednakże kwaskowatym smakiem wiśni. Na temat tego deseru nie ma jednej historii. Post Tiramisu pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego

Pancook
Orkiszowo- migdałowe clafoutis z truskawkami 132

dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią lekkie i orzeźwiające desery z dużą ilością owoców. Standardowo do Clafoutis używa się czereśni lub wiśni, nie mniej jednak uważam, że truskawkami sprawdzają się tutaj równie dobrze. Deser, dzięki użytej mące orkiszowej i migdałowej, jest bogaty w składniki odżywcze i świetnie sprawdzi się jako przekąska

Mango Papaja
Ogórki małosolne -kiszone na sucho 2293

swój aromat. Specjalne pole na woreczku pozwala na opisanie jego zawartość. 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren

Moje domowe kucharzenie
Clafoutis z malinami 176

malinową pychotę. Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie. W przepisie podanym przez Gochę pozmieniałam ilości i zrobiłam w dwóch naczyniach do zapiekania wielkości

Moje Małe Czarowanie
Owsiane ciasto czekoladowe z orzechami 190

temu przygotowałam dla Ciebie ciasto owsiano - migdałowe z wiśniami   i ten właśnie przepis pobił wszystkie rekordy oglądalności jeżeli chodzi o moje przepisy.  Dzisiaj mam równie świetny przepis na ciasto owsiane z czekoladą i orzechami, jest pyszne i liczę na to, że i Tobie przypadnie do gustu.  Składniki: 400 ml mleka 2% 300 g płatków owsianych

Niezły Młynek
lody na gorących truskawkach 160

klasyczne lody z owocami i bitą śmietaną ale podane na gorących przesmażonych z cukrem truskawkach. Oczywiście można użyć także innych owoców sezonowych- lody smakują też świetnie z wiśniami, bananami czy jagodami.  Podając lody, zwłaszcza jeśli podajemy je gościom, warto zadbać o to aby serwować je w ładnych pucharkach lub miseczkach, bo nie od dziś wiadomo, że jemy najpierw oczami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torty 192

Tort miś Tort Big Trio Tort z wiśniami Tort rajska wyspa

NA MOIM TALERZU
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 152

wody - 1 białko - 2-3 łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych np. z wiśni   Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam.      Siekam orzechy i dodaję

I tu będę miała takie te