Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę(...)Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki ok. 3-5cm. Pomidory sparzyć wodą i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystko razem ułożyć ścisło w żaroodpornym okrągłym naczyniu. Do wina po mięsie dosypać łyżeczkę soli i pieprz
W kuchni wieczoremwersję, czyli risotto ai frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK(...)minut po czym odcedzam. Wszystkie czynności związane z przygotowaniem owoców morza wykonuję w między czasie, kiedy zajmuję się ryżem. KROK 5 Kiedy ryż wchłonie i odparuje wino, stopniowo dodaję do niego gorący wywar, cały czas mieszając (jeśli wywar przygotowałam wcześniej, podgrzewam aby był gorący i nie zbijał temperatury ryżu). Wywar dodajemy do czasu, kiedy ryż przestanie go wchłaniać. Moment
smacznieinatematPyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"składniki1 kg wołowiny(...)mnie łopatka)4 łyżki masła lub oliwy500 g młodej drobnej cebuli10 ząbków czosnku3 łyżki białego octu1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody)przygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać
Stare Garybardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie połączenie calvadosu z bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig.Nie(...)doprawić,szczególnie dobrać proporcje cukru i octu..Uważam,ze to przepis idealny,dlatego bardzo polecam.Być moe sok jabłkowy te by się tu sprawdził.Tak samo działa dodatek czerwonego wina do kapusty.Kapusta zyskuje jeszcze intensywniejszy kolor i smak.Rownież polecam.Dodając wino do jakiejkolwiek potrawy,wybierzcie wino,które Wam naprawdę smakuje.Dodawanie innnego nie ma sensu,zepsuje tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Jako dodatek: świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na patelni aż się dobrze wytopił. Wlałam wino, dodałam posiekaną(...)wolniutkim ogniu, cały czas mieszając połączyłam wszystko. Faktycznie, jak pisał o tym Christopher, miałam kłopot, aby ser dobrze połączył się z winem, więc w niewielkiej (dodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową
Codzienna kuchnia niecodziennaOnions Greek Składniki. 20 dag cebulki szalotki 5 dag rodzynek 1 łyżeczka ziaren kolendry 125 ml oleju 100 ml wina białego szczypta szafranu zioła świeże sól Wykonanie. Rodzynki namoczyć. Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem(...)Większe przecinam na pół. Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon. Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje. Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce. Dla mnie są doskonałe na ciepło. Rada. Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania
Kulinarny karnet Christopherapęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba.Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto.Jeżeli robicie(...)suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku
Chilli Czosnek i Oliwarzepakowym. Składniki : około 50 dag mięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula, olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone mięso i cebulę podsmażyłam na gorącym oleju RZEPAKOWYM, dodałam pół szklanki(...)wina, liść laurowy, 3 ziarnka pieprzu - przykryłam pokrywką i smażyłam, a raczej gotowałam prawie do miękkości mięsa ( u mnie trwało to około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony
Proste PotrawyWinnicy na Leśnej Polanie i smakując kolejnych wspaniałych trunków. Okolice Zielonej Góry charakteryzują się dość ciepłym jak na Polskę klimatem, który sprzyja uprawie winorośli. W Lubuskim produkuje się zarówno wina białe, jak i czerwone, choć z festiwalu wróciłam z czymś dużo ciekawszym - winem z dzikiej róży w typie Porto. Dowiedzieliśmy się przy okazji o Tygodniu otwartych winnic, organizowanym(...)roku we wrześniu przez lubuskie winnice, na którym podobno wino leje się strumieniami, a władzę nad Zieloną Górą przejmuje Bachus. Już wiem, gdzie będziemy spędzać ostatnie dni tegorocznego lata;) Nie ukrywam, że od tego próbowania zaszumiało mi w głowie - mój Mąż był kierowcą, zatem na mnie spoczywał ciężar degustacji;) Zwróćcie uwagę na piękny kolor wina z dzikiej róży
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: piersi myjemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki truskawki myjemy, kroimy w plasterki wstawiamy wodę na ryż oliwę podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej kurczaka(...)drugiej patelni z odrobiną wody karmelizujemy cukier, wlewamy wino, gotujemy kurczaka kroimy w plasterki i obsmażamy je z dwóch stron na złoty kolor do wina wrzucamy truskawki, podgrzewamy. na talerzu układamy piramidki z plasterków kurczaka przełożone plasterkami truskawek. serwujemy z ryżem P.S aby urozmaicić sposób podania, ryż można nałożyć do niewysokich szklanek i tak uformowany przełożyć
Luźna Kuchniazimni ogrodnicy, lecz szparagi! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii, który sprawia, że wraz(...)przepisem: Składniki: 1 pęczek szparagów (7-9 sztuk) filet z łososia (ok.400g) 2 żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów
Symfonia Smakówwszystkim pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu i cukru. Dlatego jestem niesamowicie dumna z tego ciasta, które mój Mąż nazwał je przepysznym! Wystarczyło zmieszać co potrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników(...)grecki 1 łyżka gałka muszkatołowa 1 szczypta Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Masło miksujemy z ksylitolem, a następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałe mokre składniki (miód, wino, jogurt i mleko) po czym ponownie miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia
rabarbarowodlatego od tamtego czasu chodziły za mną krewetki w trochę pikantniejszej wersji. Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu. W całym daniu(...)Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy
ale PyszniePostanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja(...)jednak głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu
zadanie-gotowaniePyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat. Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn(...)pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje