wilgotna - 500 przepisów

Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką 143

Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Równie pyszna i aromatyczna. Polecam miłośnikom ciast z jabłkami. Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżki ekstraktu z wanilii 150g cukru trzcinowego 200 ml coca-coli 230 g margaryny 80 ml mleka 2 jajka 2 średniej wielkości jabłka Jabłka

Mania Gotowania
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 294

miałam taką wielką chęć, by coś upiec. I to nie byle co, ale koniecznie muffinki. No i co? No i upiekłam :) I wyszły rewelacyjne! Mięciutkie, pulchne, wilgotne, ze zdrowym zamiennikiem kruszonki i wspaniałym, wiśniowym środkiem. Nieeeeebo w gębie! Spróbujcie koniecznie :) Owsiane muffinki z wiśniowym środkiem i moją zdrowszą wersją kruszonki (porcja na 16 niewielkich babeczek) Będziemy potrzebować: 1 szkl. płatków

Ratunku obiad
Wilgotne babeczki z bananem i czekolada 234

Składniki:100 g miękkiego masła2 jajka1/2 szklanki cukru1 i 1/4  szkl. mąki pszennej1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki mleka1 banan100

kolorowotorcikowo
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 513

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki(...)wyciągnąć z formy Ciasto należy piec do tzw. suchego patyczka, pod koniec minimalnego czasu (45 minut) sprawdzić patyczkiem, zwłaszcza na środku ciasta, czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest jeszcze wilgotny i oblepiony ciastem, piec przez kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzić, czynności powtarzać do momentu upieczenia ciasta.Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć

Smakołyki Bereniki
Omlet z pomidorami 122

Wierzcie mi, to taki rodzaj śniadania, który chce się celebrować z każdym kęsem...Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien być puszysty,wilgotny i delikatny, zdecydowanie nie przesuszony lub mocno zrumieniony!Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą bazylią, miętą czy pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty żółty ser, ale uwielbiam(...)patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i  dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli się porwie, to nic nie szkodzi), zsunąć na talerz.Posypać pieprzem i dowolnymi dodatkami. Podawać

Gotowanie to kochanie
Sushi z surimi, ogórkiem i awokado 193

wrzątkiem, obieramy z folii i kroimy wzdłuż na pół. Kiedy ryż ostygnie zabieramy się za sushi. Na macie bambusowej układamy płatek nori, na tym rozkładamy ryż. Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy około 1,5cm miejsca. Na środku robimy pasek z serka, posypujemy prażonym sezamem. Układamy surimi, ogórka i awokado. Przy pomocy maty zwijamy w rulonik mocno dociskając(...)Zwinięty rulonik mocno ściskamy. Następnie kładziemy na desce i ostrym nożem (najlepiej nieco wilgotnym) kroimy w paski. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego i wasabi. Smacznego

Kolizje Smaków
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 314

brownie z orzechami i kremem broni się sama. Nie można go nie zrobić. Długo nie zwlekałam, kupiłam potrzebne składniki i zabrałam się za przygotowanie słodkości. Brownie wyszło wspaniałe. Doskonale wilgotne, chrupiące orzechy, gdzieniegdzie kawałki czekolady i ten aromatyczny zapach kawy- rozkosz dla podniebienia. Do tego lekki, delikatny krem na bazie serków i śmietany kremówki…rewelacja smaków. Bardzo Wam polecam(...)wykładamy papierem, wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Nie powinno być za suche, lekko wilgotne ale nie za mokre. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.   Krem:   250 ml śmietany kremówki (36%) 400 g serka śmietankowego (typu Philadelphia) 6 łyżek cukru pudru   Śmietanę, serek i cukier

Made By Mom And Son
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 262

zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na moje urodziny. Było to ravani - semolinowe ciasto nasączane słodkim syropem. Wyszło pyszne - cudownie wilgotne i słodkie (ale nie za słodkie). Jego przygotowanie było tak proste, że może poradzić sobie z nim każda początkująca gospodyni (czego nie mogę powiedzieć o popularnej baklavie). Zachęcam Was gorąco(...)ciast i bab - ravani pokochacie :) Co to jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem cukrowym. Podobno ravani było kiedyś przygotowywane na uroczyste okazje i święta. Pochodzenie tego ciasta jest trudne do określenia, gdyż jego różne wariacje można

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 358

wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować. Wyciągajcie tylko jeden arkusz na raz i dbajcie o to, aby pozostałe były przykryte. Zaletą ciasta filo(...)smaku i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.2. Wyjmij ciasto filo z opakowania, rozwiń rulon i umieść na arkuszu papieru do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru oraz wilgotną kuchenną ściereczką. Wyjmuj arkusze ciasta pojedynczo i dbaj, aby pozostałe pozostały przykryte, dzięki temu nie wyschną. Przygotuj sobie rozpuszczone masło lub oliwę w miseczce oraz kuchenny pędzel.3. Wyjmij

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 153

czekoladą. Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette, zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując(...)dodaje się do nich mąkę migdałową oraz pianę z białek (w ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące. Do tego pięknie pachną orzechami i karmelem.  Te ciasteczka są bez wątpienia eleganckie i niebanalne.  Choć po przeczytaniu powyższego opisu przygotowanie financier może wydawać się

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 418

Fani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne

Made By Mom And Son
Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową 118

Kolejny  klasyk prosto z USA. Od Brownie różni się przede wszystkim lekkością. Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste” ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach.  Polecam na Walentynki J Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową  Składniki: 230 g masła 250 g  gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej  150 gorzkiej(...)Pieczemy  w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy dżem oraz wiśnie z kompotu. W szklance rozprowadzamy żelatynę z kompotem wiśniowym

Mania Gotowania
Angielskie ciasto ucierane 201

powstało zaraz po nim, by wykorzystać pozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC, ale trochę go doprecyzowałam  i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki(...)wykorzystałam kremy z tego przepisu, a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego, że wspaniale wycina się z niego różne wzory

Ratunku obiad
Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe,bez cukru i słodzików) 343

Bardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego eksperymentu w ogóle coś wyjdzie bo chciałam zrobić ciasto bezglutenowe, wilgotne, puszyste i niesłodzone ;) Efekt przeszedł moje oczekiwania! Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam

Mienta blog
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 515

Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz  jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo(...)pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia.Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego. Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży! Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 228

bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede wszystkim bardzo wilgotne. Może to dziwnie pisać o pączkach że są wilgotne...ale pewnie nie tylko ja spotkałam się z pączkami które z braku wilgotności aż stawały w gardle...Warto wypróbować, tym bardziej

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 349

Dzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze  oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 603

troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko różne przepisy i znalazłam taki , który był najbardziej zbliżony do tego , który sama robiłam. Ciasto jest pyszne, wilgotne,(dodatkowo  bezmączne a więc bezglutenowe), idealne dla wielbicieli wilgotnych makowych  ciast. W pośpiechu nawet nie zauważyłam iż składniki są na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm , wyszedł troszkę

Smaczne Zdrowe
Rolada z truskawkami 229

nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam.Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową z truskawkami zostawiając brzegi

Mechanik w kuchni
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 439

jakoś uczcić słodkim wypiekiem.  A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu. Ostatnio piekłam ciasta z truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową(...)formę odwracamy i owoce lądują na górze. Polecam Wam przygotować odwrócone pyszne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi na jogurcie z dodatkiem karmelu z wanilią. Ciasto wyszło mocno truskawkowe, wilgotne, słodkie, pachnące karmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam  Owsiane babeczki z żurawiną i  Ciasteczka owsiane białkowe. Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne i zdrowe.  Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonezowa babka cytrynowa 174

Wkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę

Mia Cucina Sofieta
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 542

Smak wilgotnego ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i ananasem  pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu

Mia Cucina Sofieta
Brownie z dynią 179

Jesień to u mnie zdecydowanie czas jabłek i dyni:) Dlatego też przygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne!  Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki brązowego cukru,  100g masła

Z miłości do słodkości
Ciasto na kazda okazje 150

malym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis?Brownies z orzechamiskladniki: 120g czekolady gorzkiej 120g masla 4 jajka 300g cukru 150g maki szczypta soli 2 plaskie lyzeczki proszku

Przysmaki Karolki
Brownie z masą krówkową 191

Macie ochotę na chwileczkę zapomnienia, na chwileczkę rozpusty? Jeśli tak to polecam upiec to ciasto. Wilgotne brownie z wypływającym karmelem to niezwykła przyjemność dla ciała i ducha. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jogurtowy murzynek 1401

Ciasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje. Jogurtowy murzynekSkładniki:1,5 szklanki mąki2/3 szklanki cukru2 łyżki kakao2 jajka150g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1(...)piekło się ponad godzinę. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.Murzynek dzięki dodatkowi cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik

Smakołyki Bereniki
Piernik z marchwi 503

blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut, można delikatnie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, będzie ono w środku lekko wilgotne- po 30 minutach wyjąć z blachy i studzić na kratce lub papierze, przekładając co jakiś czas z boku na bok Piernik z marchwią jest ciężki i wilgotny, ma piękny marchewkowy

Smakołyki Bereniki
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 398

zmienia smaku wypieków.Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności miodu - ciasto miodowo-serowe z orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem jest bardzo gęsta), dość słodkie, z wyczuwalnymi w każdym kęsie orzechami. Można dodać do ciasta ulubione przez nas orzechy, choć każdy rodzaj nada ciastu troszkę innego charakteru(...)ostygnięciu  Ciasto miodowo-serowe z orzechami proponuję osobom, które lubią miód oraz orzechy, gdyż te dwa smaki królują w cieście.Twaróg nie jest wyczuwalny, nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak klasyczny lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu, jedynie siekanie orzechów może być pracochłonne

Smakołyki Bereniki
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3883

sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie(...)przepisu wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą serową i jest dość wilgotna (głównie, jeśli chodzi o spód). Najlepiej po upieczeniu nie kroić go, tylko schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się).Polecam również

Smakołyki Bereniki
Ciasto kawowe z polewą śmietanową 337

Ciasto kawowe z polewą śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje z wilgotnym, lekko słodkim ciastem, bardzo ładnie odznacza się też kolorystycznie od kawowej barwy ciasta. Z tym ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło(...)blacie kuchennym przypomniałam sobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało w piekarniku. Ciasto wyszło bardziej zwarte, mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa 702

stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku.Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą(...)miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja

Smakołyki Bereniki
Sernik brzoskwiniowy 351

Ciągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej(...)najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś

Smakołyki Bereniki