wigilijne - 3472 przepisów (strona:146/232)

Życzenia świąteczne 107

Kochani! Życzymy Wam spokojnych, zdrowych i szczęśliwych świąt Bożego Narodzenia, obfitujących w same miłe i niezapomniane chwile spędzone w gronie Najbliższych oraz pysznych wigilijnych i świątecznych potraw

MyCookBook.pl
Życzenia świąteczne 130

Zdrowych pogodnych i rodzinnych Świąt. Mnóstwo prezentów pod zieloną choinką, pyszności na wigilijnym stole, wspaniałej rodzinnej atmosfery, wypełnionej melodią staropolskich kolęd  życzy Wam Beata

O kuchni z uczuciem
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 303

Gołąbki generalnie są całkiem zdrowym daniem, Przepysznik i Natura Rzeczy proponuje jednak wersję jeszcze lżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne! Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty 1 i ½ kaszy gryczanej suchej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 254

zakończenie klasyka klasyki, czyli doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !!! 149

zbliżające się Święta Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani Czytelnicy smacznej kolacji wigilijnej, spokoju, szczęścia, rodzinnej atmosfery oraz samych cudownych świątecznych chwil. Gdy pierwsza gwiazdka zabłyśnie na niebie, niech w Waszych domach zagości radość z przebywania w gronie najbliższych. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 309

Makowy specjał, który u mnie pojawiał się bardzo rzadko, zwykle serwowaliśmy makiełki. Niemniej odkąd sama angażuję się w przygotowania wigilijne, zdarzało mi się przygotować kutię. W wersji z amarantusem smakuje obłędnie. Gorąco polecam spróbować! Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur (duży półmisek) 200 g potrawy: Energia – 325 kcal, Białko – 9,7g, Tłuszcz – 18g,Węglowodany – 40g, IG – 46 2 szklanki ziaren

Przepysznik - BLW i nie tylko
11. Śniegu nie ma, mróz nie szczypie: czyli świąteczny napój mocy ★ 223

pogody, choroby, zarządzam niepodważalny zakaz narzekania!! Chyba każdy kilka dni przed wigilia przezywa moment załamania, kiedy ma ochotę zakopać się pod kołdrą i spać, spać aż do początku wigilijnej kolacji. Jaki jest mój sposób na ten "przedświąteczny syndrom stresowy "? Aromatyczny napój mocy! Składniki: - 200ml kawy (ja preferuję parzoną, według mnie jest bardziej aromatyczna) - 100 - 150ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - łyżeczka

Pland based fille
Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 177

się karpia nie tylko od święta i sos sojowo-imbirowy z dodatkiem białego wina, pieprzu seczuańskiego nazywanego też syczuańskim i z nutą anyżu będzie idealnie podkreślał aromat świąt i wigilijnego karpia. SKŁADNIKI: 1 karp (ok. 1 do 1,2 kg) 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu seczuańskiego (tudzież syczuański) 1 łyżka białego wina kuchennego 1 łyżeczka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śledzie z grzybami- rolmopsy na Wigilię 138

Świetny przysmak wigilijny i nie tylko. Składniki: 1 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 dag suszonych grzybów natka pietruszki sól do smaku olej do smażenia pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć przez dwie godziny i ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ugotowane grzyby i poddusić z pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym

Tradycyjna Kuchnia
Soczewica z grzybami 128

Alternatywa wigilijnej fasoli z grzybami Składniki: 1 szklanka soczewicy 1 cebula biała 5 suszonych grzybów 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka mąki sól do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Soczewicę i grzyby namoczyć i odstawić. Następnie soczewicę odcedzić i ugotować do miękkości razem z grzybami z dodatkiem soli do smaku. Cebulę posiekać, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, Wsypać

Tradycyjna Kuchnia
Amur zapiekany z chrzanem na Wigilię 136

Kolejna rybna propozycja wigilijna. Składniki: 1 kg amura 4 dag tłuszczu 1/8 litra śmietany 8 dag chrzanu sól do smaku cukier do smaku 2-3 łyżki octu 3 % Wykonanie: Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, dokładnie opłukać, osączyć z wody, skropić octem, osolić. Następnie pokroić w dzwonka, ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania z wierzchu oblać stopionym tłuszczem

Tradycyjna Kuchnia
Strucla drożdżowa 154

mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki

Tradycyjna Kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 135

moim Wigilijnym stole oprócz karpia, dorsza i pstrąga, dumnie prezentować będzie się również śledź. I to na dwa sposoby. Jeden z nich to śledź po kaszubsku. Bardzo je lubię, choć przyznaję, że pokusiłam się o ich przygotowanie pierwszy raz. Jeszcze się "nie przegryzły", a już je podjadam :) SKŁADNIKI: 10 płatów śledziowych  200 ml oleju 3 średnie cebule 5 łyżek

Kuchnia w opałach
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 240

chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki

Karo in the Kitchen
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 249

puszyste w środku. Ta strucla czerstwieje dużo wolniej niż jej drożdżowa wersja. Jeśli tak upieczony makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania