Barszcz czerwony na zakwasie 268ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole ze szczęśliwej kury, ale już na Pierwsze Święto idealny. Wiem, wiem mamy jeszcze październik, ale pogoda jakoś bardziej nastraja mnie na te grudniowe święta. Przepis na zakwas mama znalazła na kultowej stronie Wielkie Żarcie
Emskie Smaki
Krokiety z kapustą i pieczarkami 199potrzeby. Najlepiej przygotować go dzień przed, by miał szansę się "przegryźć". Z podanej ilości farszu wyjdzie ok. 15 krokietów. Farsz możecie też przestudzić i zamrozić, przyda się np. na wigilijne pierogi. Przechowujcie go w zamrażarce nie dłużej niż 3 miesiące. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól
Cooking Monster
Placki z kaszy gryczanej na przebudzenie mocy... i życzenia! 198podane z serkiem naturalnym, bananem, pomarańczowym sosem czekoladowym i pestkami granatu Pojawię się tutaj zapewne dopiero po Świętach, także już teraz pragnę złożyć Wam życzenia: Niech magiczna noc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. Życzę Wam Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia, niech
Poranek na słodko
Wigilijny stół i choinka. 184Kilka zdjęć z wigilijnego stołu :) Śledzie w oleju z żurawinową i cebulką "Seleryba" po grecku Sałatka włoska Paszteciki z kapustą i grzybami Galaretki z pstrąga Makowiec, jabłecznik i piernik Choinka
Poranek na słodko
Kokietki – kuchnia podkarpacka 219blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Delikatnie posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 17 minut. Źródło: "Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej" Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Ziemia Brzozowska" (przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wary) Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerz
Wigilijna kapusta z grochem 220byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa. Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się
Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 181sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować 19 grudnia
Codziennik Kuchenny
Zimowy koktajl z imbirem 198ochotę na jogurtowy koktajl podszyty zimowym zapachem miodu i imbiru, to dzisiejszy post jest właśnie dla Was! Będzie też dobrym sposobem na poranne odświeżenie naszych brzuchów po długiej kolacji Wigilijnej. Polecam i pozdrawiam! ;) Zimowy koktajl pomarańczowo- imbirowy na 2 szkl. Potrzebujesz: 1 pomarańczę 300ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Sposób przyrządzenia: 1. Obraną pomarańczę podziel
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledź z curry 179razem propozycja śledzia na wigilijny stół ( i nie tylko) w nieco orientalnym wydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami 169Bardzo delikatne i pyszne krokiety z kapustą i grzybami. Idealne do wigilijnego barszczu. Bułka tarta Nutrifree nie chłonie tłuszczu przez co krokiety są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Polecam Wam gorąco :) SKŁADNIKI: 100 g Mixu do makaronów i pierogów Nutrifree 3 jajka 300 g mleka (zwykłe lub ryżowe) 3 łyżki oleju Szczypta soli
Kuchnia bezglutenowa
Suszone śliwki 174aromatyczne, zrobiłam nalewkę a teraz czas na suszenie a mam ochotę jeszcze na śliwki w occie. Suszone śliwki domowe bez konserwantów i ulepszaczy znakomicie nadadzą się na kompot wigilijny, do deserów czy tortów. Na śniadanie do owsianki czy granoli też będą znakomite. Najfajniejsze jest teraz to że za kilogram śliwek zapłaciłam 1,5 złotego a zimą te suszone kosztują krocie
Moje Małe Czarowanie
Pierogi z Kapustą i Borowikami 206Pierogi z Kapustą i Borowikami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty
Słodka Strona
Matjasy w zalewie 196śledzie w zalewie octowej Proste w wykonaniu, a zarazem pyszne ,idealnie mogą nadawać się do zjedzenia w Wigilijny wieczór, choć nie tylko. U nas połowa już zniknęła :-) Matjasy w zalewie octowej Składniki: 10 płatów wymoczonych solonych śledzi 3-4 cebule Zalewa : 1 szklanka wody 7 łyżek octu 8 łyżeczek cukru
Aromatyczne Podróże