aromatem cynamonu i rozmarynu doskonale wpiszą się w świąteczne menu. Doskonale pasują do karpia czy innej ryby. Oczywiście crunch z kiełbasy, boczku czy bekonu można pominąć w wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke) . Takie gruszki można podać też w kolejne dni świąteczne już z chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy(...)rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej
Sztuka gotowania w/g Samiryułatwić nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina(...)żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz czerwony w nowej wersji owocowa zupa wigilijna zupa grzybowa zupa meksykańska krem z pomidorów hiszpańska zupa z ciecierzycą Sałatki: sałatka ze śledziem i jabłkiem sałatka z orzechami włoskimi sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z pieczarkami i papryką sałatka ze śledziem sałatka
Proste Potrawyrodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca Post stanowi istotną część wielu religii. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę przechodzą kilka razy w roku, po kilka dni. Każdy(...)innych ograniczeń jeśli chodzi o produkty spożywcze, jakie po dziennej głodówce można zjeść. Wieczorem, całe rodziny zasiadają więc do domowych biesiad, na które często składają się rozmaite wyszukane potrawy. Wiosną tego roku w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy menu na jeden tydzień składające się w różnych, ramadanowych dań . Niedziela: Shish kebab z kurczaka z warzywnymi szaszłykami Poniedziałek: Pieczone bakłażany z bulgurem
Niedzielny kucharzwrzącej osolonej wodzie. Ugotowane pierogi przelewamy delikatnie zimną wodą i polewamy zrumienionym masłem. W kuchni dukielskiej tradycyjnie jako omastę do tych pierogów gospodynie stosują wysmażoną na masełko śmietankę, potrawa ta ma wtedy specyficzny smak. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ Zapraszam również na pozostałe regionalne pierogi :) Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną(...)mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem Pierogi z soczewicą i grzybami Pierogi z kaszą manną Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami Pierogi "Szwaby wiejskie
Trzeci talerzoprócz tego, że jest pięknym i rodzinnym wydarzeniem to niesie ze sobą często wiele stresu dla gospodarzy. Największym źródłem świątecznego stresu jest gotowanie. Każdy z nas chce, aby kolacja wigilijna wypadła jak najlepiej, ale czy warto się aż tak denerwować? Jeśli czujesz presję idealnej kolacji również w tym roku, to mam dla Ciebie kilka wskazówek, które pomogą Ci się zrelaksować(...)kuchnię, opróżnij lodówkę z zalegających i niepotrzebnych produktów (często przeterminowanych) i upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsca do przechowywania i gotowania. 2. Zaplanuj i zrób listę Zrób listę potraw, przejrzyj potrzebne składniki do ich przygotowania. Sprawdź swoje szafki, spiżarkę aby upewnić się czego ci jeszcze brakuje. Zrób zakupy kilka dni wcześniej (szał świątecznych zakupów jest tym większy
Tradycyjna Kuchniazakończenie tego wyjątkowo smakowitego dnia, mamy dla Was przepis na moją ukochaną zupę wigilijną, czyli grzybową. To jest ta zupa, na którą czekam przez cały rok, bo w moim domu gotuje się ją wyłącznie na Wigilię. Tym razem proponujemy podać ją w towarzystwie bardzo zdrowej kaszy jęczmiennej. W Polsce przed laty jadało się mnóstwo kasz i dodawano je niemalże(...)może wrócimy do tego zwyczaju? Nasza dieta będzie dzięki temu na pewno zdrowsza i lżejsza, a jakże przecież nadal pyszna! Lekka grzybowa z kaszą (ok. 3 litry) 200 g potrawy: Energia – 79 kcal, Białko – 2,6g, Tłuszcz – 2,6g,Węglowodany – 13,3g, IG – 26 2 spore garści suszonych grzybów leśnych duża szklanka grzybów leśnych mrożonych lub świeżych 2 średnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil jest prawdziwą kopalnią pomysłów na odtworzenie polskich smaków na emigracji. Moja Gadzina i ja szczerze Ją podziwiamy i z niecierpliwością czekamy na kolejne przepisy. A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym(...)mapach świata Poniżej przepisy w takiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazawsze dnia poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszcz – barszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie(...)koniec. Wystudź kompot, możesz ugotować go wcześniej i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 242 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką
nietylkopasta.plzapewniam... nie ostatni! Jestem nim zachwycona (za co bardzo dziękuję Pani Paulinie z kotlet.tv bo to od niej przepis pochodzi - oczywiście z drobną zmianą) - zwłaszcza, że uratował naszego wigilijnego dorsza! Tak tak... krem zrobiłam całkiem przypadkiem bo wyznaję zasadę, że u mnie w kuchni nic się nie może zmarnować i dzięki temu "przypadkowi" eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który(...)przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje
JedzeniomaniaSkładniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju 2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu
Proste Potrawyzima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa to nie bigos, my wiemy lepiej(...)patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą? Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je potem ugotować w wodzie, w których się
Ugotowane pozamiataneObok śledzi z cebulką i ogórkiem w oleju oraz śledzi w śmietanie w tym roku pojawi się na naszym wigilijnym stole jeszcze kilka innych wersji śledzia. Jako pierwszy przetestowałam przepis na śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku . Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć. W lodówce(...)korzennej Kotanyi, zwiększyłam też ilość miodu z 1 łyżeczki do 1 łyżki, jak dla mnie dodatek whisky był bardzo wyczuwalny (małżonkowi to nie przeszkadzało...), dodatek większej ilości miodu nadał potrawie delikatną nutkę słodyczy, której mnie brakowało. Po dwóch dniach śledzie nabrały bardzo fajnego świątecznego posmaku. Składniki, 4 porcje: - 400g śledzi a'la Matjas - 2 łyżki whisky lub brandy
Smaczne ZdroweKasza palce lizać ! :-) Kasza gryczana ze śliwkami. Składniki : 1 litr wody 40 dkg kaszy gryczanej 3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 20 dkg suszonych śliwek
Przepisy i porady kulinarnedanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno
Niedzielny kucharzdanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno
Niedzielny kucharzdanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno
Niedzielny kucharzdanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno
Niedzielny kucharzwcześnie by o tym mówić, jednak dla mnie sezon przedświąteczny już się zaczął i nie myślę o niczym innym, jak o tym by pokazać Wam jak najwięcej przeróżnych Świątecznych potraw. Jedną z nich jest nasz rodzimy, prosty i smaczny śledź w śmietanie. Przepis trywialny, chociaż ja wychodzę z założenia, że tyle co gospodyń to tyle przepisów. Dlatego i mój(...)postaci. Słodki akcent jabłka, ostra cebulka i lekko kwaśne ogórki to smaki, które świetnie komponują się z tą marynowaną rybą. Myślę, że i u Was pojawi się śledź na wigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach. Składniki (na 3-4 porcje): 250 gram śledzi Matias w zalewie octowej 100 gram śmietany 12% 1 jabłko 3 ogórki kiszone
Mango Papaja