wigilijne potrawy - 1039 przepisów (strona:46/70)

Tarta z kapustą i grzybami 157

Tradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak. Polecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami

nietylkopasta.pl
Dorsz z piekarnika 126

Kupiłam dzisiaj dorsza. Zrobiłam sobie postanowienie że przynajmniej raz w tygodniu będzie rybka. Rybka musiała być bez ości. Specjalnie dla mojego wnusia. Dorsza umyć i wysuszyć

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 148

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny

CoolinarniePL
Kapusta wigilijna z chrzanem 156

Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość(...)też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos. Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się białego wina. Trochę trafia też do garnka z potrawą. Składniki: 100 g suszonych grzybów po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca 3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo

Ugotowane pozamiatane
Staropolski piernik 288

stołu i kilogramy pochłaniano przygotowane wcześniej potrawy na ucztach, które trwały kilka, a czasem kilkanaście dni. Nie wiem, czy należy się tym ludziom większy szacunek, czy może bardziej nieco większe współczucie... Nawiązując do czasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię

Sajkofanka smaku
Piernik bezglutenowy pyszny tak, że brak słów 191

Początek grudnia, a klimat istnie wigilijny. Teraz wieczorem, gdy siedzę i piszę ten wpis to zaczął padać śnieg ( no dobra, deszcz ze śniegiem ). Padające płatki śniegu w świetle miejskich latarni wyglądają po prostu bajecznie. W tym roku na święta mam zamiar przygotować trochę więcej rzeczy niż zazwyczaj. Macie jakieś potrawy, które muszą się znaleźć na świątecznym stole

PaleoLife
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 227

miejscu Centrum Kultury Dzika Historia w Warszawie, przez Dolce&Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy!   Źródło: ervegan.com Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie , bezcukrowe oraz bezglutenowe , ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się(...)stylem życia. Pozostali uczestniczy warsztatów również chętnie dzielili się swoją fascynacją wegańskimi tematami. Zetknęłam się tu z kompletnie od mojego odmiennym światopoglądem , poznałam interesujących ludzi i nauczyłam czegoś nowego :) Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych.  Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu

Grunt to przepis!
Barszcz czerwony z kiszonych buraków 113

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wigilijny barszcz czerwony z kiszonych buraków. Wiem, że dla niektórych z Was może być to obca koncepcja. Po raz pierwszy w tym roku przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy

Życie ze smakiem
Kryzysowa wigilia 183

zgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) W tym roku na topie jest temat marnowania jedzenia, dlatego króluje czerstwy chleb i zahaczamy też o inne odpadki ;) W tym roku choinka papierowa, trochę nowoczesna, równie kryzysowa :) Faramuszka Podobno bardzo modna świąteczna zupa w Rosji . Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie

Kryzysowa Książka Kucharska
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 203

która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm) 150 g potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka kawowo- pomarańczowe (Keto, Paleo, LowCarb) 146

Ciastka kawowo- pomarańczowe Uff… I po Świętach… Macie już dosyć świątecznych potraw czy też może chętnie spróbowalibyście kolejnych świątecznych ciastek? Bo mam dla Was fajny przepis. Na bardzo aromatyczne ciasteczka kawowo- pomarańczowe. Może nie wydają się specjalnie atrakcyjne, zwłaszcza wśród tych wszystkich uroczystych dań, jednak wszyscy chętnie po nie sięgają mimo świątecznego przejedzenia… Może jeszcze dokładkę(...)widzicie na mnie świąteczne obżarstwo nie zrobiło większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji . Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło nie tylko na Wigilię, ale także

Modern Cave Girl
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 158

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu, a smakują doskonale! U nas tej tradycji barszczu nie było i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;)  ale w tym roku będzie

Kolorowy Przepisownik
Moja ryba po grecku 2929

której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, ale to zapewne wiecie ;)  Wiadome również jest to, że każdy z Was ma swój przepis na rybę po grecku, ja również i tym przepisem chciałabym podzielić się z Wami- może ktoś tym razem skusi się na 'moją' rybkę? :) Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia, że  moim stole serwowana

Kraina Miodem Płynąca
Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze 1073

wrzucam grzybki do szybkowaru, zalewam zimną wodą i gotuję kwadrans. Po tym czasie są idealnie miękkie, wywar jest doskonały, a ja wolna od stresu, że nie przygotuję jakiejś potrawy, bo zapomniałam namoczyć grzyby dzień wcześniej :-).  Wywar z grzybów doprawiam lub nie,  w zależności od przeznaczenia.  Możecie go wzbogacić smakiem różnorakich ziół(...)świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami.  Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka

Szybko Szybkowar
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

kupujemy kilkanaście procent zbędnych artykułów. 3. Przechowywanie produktów Przechowuj produkty oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemniczkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość. 4. Zamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można(...)wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych

Tradycyjna Kuchnia