Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' 131innych przysmaków. Warto pamiętać, że zamiast upieczonych pasztecików, możecie też zamrozić tylko kruche ciasto i/lub farsz. Po rozmrożeniu będą gotowe do szybszego przygotowania świeżych tuż przed Wigilią. Ja najbardziej lubię formować je w kształt pierożków, ale możecie nadać im dowolny kształt i złożyć tak, jak macie ochotę. Z tym ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Po Świętach
Lekcje w kuchni
Błyskawiczny piernik (najłatwiejszy i najszybszy) / Quick and Easy Gingerbread Loaf 130idealny wypiek, jeśli nie zdążyliście przygotować na Święta tradycyjnego piernika staropolskiego. Jest tak banalnie prosty, że nie potrzebujecie wyciągać do niego miksera, możecie go upiec nawet rano w Wigilię. Poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Przepis na szybki piernik jest troszeczkę ,,oszukany", bo bazuje na recepturze ciasta muffinkowego, które zawsze się udaje. Podczas przygotowań należy więc pamiętać
Lekcje w kuchni
Nieoczywiste produkty które można mrozić 148wrzucam je w całości do zamrażarki. Bigos – możemy wykorzystać go jako nadzienie do naleśników lub zamrozić w pudełkach plastikowych z przykrywką Smażone ryby – te często zostają np. po wigilii – zamrażamy je układając pojedynczo na tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka
Dorota Smakuje
PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) 153Idealne zarówno w roli świątecznej potrawy (dodatku do czerwonego barszczu w Wigilię na przykład?), jak również jako np przekąska piknikowa Składniki (na ok 20 pierogów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem nadzienie: 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli 25g masła pieprz
SandraFrej.com
Ryba po grecku 170Opis Ryba po grecku: Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krokiety z soczewicą i pieczarkami 148Wigilia u nas w domu zawsze obchodzona jest tradycyjnie - bez mięsa. Stwarza to jednak drobne kłopoty, bo gdy w menu nie ma mięsnych dań, każdy zaczyna kręcić nosem. Mama i babcia nie lubią ryb, tata nie lubi warzyw, ja nie lubię pierogów z kapustą i czerwonego barszczu. Tylko mój mężczyzna zje praktycznie wszystko, co mu się poda
Prosto z Kotła
Zupa grzybowa 151grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa. 400 g grzybów leśnych u mnie świeże, ale mogą być mrożone 2 suszone grzybki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki biała część pora 1/8 selera 2 duże
Krylowa Kuchnia
Staropolski piernik świąteczny 137Trochę jeszcze wcześnie, niby za szybko na świąteczne przepisy, ale to nie jest zwykłe świąteczne ciasto-to piernik dojrzewający-należy go przygotować 6 tygodni przed Wigilią. Więc jeżeli potrzeba nam 6 tygodni + czas na skruszenie z powidłem+czas na zastanowienie co w tym roku zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba
Krylowa Kuchnia
Filety śledziowe z zalewie octowej 133ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na to, że kojarzą mi się z domem rodzinnym i świętami, gdyż właśnie takie podaje się u mnie na Wigilię oraz na Wielkanoc. Początki w ich przygotowywaniu nie były łatwe, nie doczytałam bowiem, że zalewa powinna być przegotowana, ale przestudzona i zalałam śledzie taką wprost z garnka. Efektu możecie się
niecodziennikpary
Gołąbki 132Wśród naszych świąteczno-noworocznych propozycji na smaczne i tradycyjne potrawy znalazły się także gołąbki . Chociaż można je przygotowywać o każdej porze roku, mnie od zawsze kojarzą
niecodziennikpary
Groch z kapustą 123Groch z kapustą lub kapusta z grochem to danie zbudowane na trzech składnikach i pięciu przyprawach, które koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole. I to
niecodziennikpary
Uszka z grzybami 144Na wigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami . Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem
niecodziennikpary
Wigilijna zupa grzybowa 129Prosta i smaczna zupa grzybowa , której nie powinno zabraknąć na wigilijnej kolacji. Ugotowaniu jej nie potrzeba poświęcać wiele uwagi, dlatego można ją robić w trakcie przygotowywania
niecodziennikpary
Sernikomakowiec 138Jeżeli ktoś nie ma czasu na pieczenie świątecznego sernika i makowca, może te ciasta połączyć w pysznym sernikomakowcu . Jego przygotowanie jest jeszcze szybsze, gdy kupimy mak
niecodziennikpary
Wigilijny kompot z suszonych owoców 139Wigilijny kompot z suszu to kolejna niezbędna na świątecznym stole potrawa, w końcu nie powinno na nim zabraknąć darów z sadu. Tradycyjny kompot ze suszonych polskich
niecodziennikpary