Jakie ryby na wigilię Mamy grudzień, święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Z pewnością powoli planujecie już menu na wigilię, bo widzę to po popularności moich świątecznych przepisów. Pojawiają się już w komentarzach pytania i to jakie ryby wybrać na wigilię, Jakie ryby są zdrowe, jakie ryby bez ości na wigilię, jaka ryba jest najlepsza na święta, jaką rybę(...)zamiast karpia na wigilię i inne, podobne w tym temacie. Tak, wiem że święta to oczywiście, tradycyjnie na stole wigilijnym ryba, nawet jeśli wśród domowników nie ma wielkich ich fanów. Myślę, że może warto zatem postawić na jakość, nie na ilość, na to by zjeść po kawałeczku dobrej ryby i do tego też zjeść inne, mniej rybne tradycyjne dania
Dorota SmakujeZobacz 8 przepisów na farsz do pierogów wigilijnych! Jeśli szukasz inspiracji, to świetnie trafiłeś – znajdziesz tutaj niezwykle ciekawe i pyszne pomysły na pierogi, które warto przygotować na Wigilię. Poniżej sprawdzisz następujące przepisy: 1. Farsz z ciecierzycy, fasoli i suszonych pomidorów 2. Farsz z ziemniakami, oscypkiem i kurkami 3. Farsz z ziemniakami i kaszą jaglaną (ruskie bez nabiału) 4. Farsz(...)soczewicą Wybierz ten farsz do pierogów wigilijnych, który najbardziej Cię zaciekawił i zaskocz swoją rodzinę nowym przepisem na pierogi podczas nadchodzących Świąt! Zobacz również przepisy na inne dania na Wigilię, które warto przygotować – https://viagusto.pl/dania-na-wigilie-15-sprawdzonych-przepisow/ Szukasz idealnego przepisu na ciasto na pierogi i uszka? Zobacz ten przepis – z tych proporcji ciasto zawsze wychodzi miękkie i elastyczne! Gorąco
Via Gustoamok i nagromadzenie wszystkich tematów pracowych i domowych. Nie ma czasu na nic. Zawsze planuję pieczenie ciasteczek, robienie prezentów DIY i przygotowanie dla Was kilku wpisów z inspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie(...)jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach albo jako urozmaicenie wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u nas zawsze na wigilię staramy się z siostrą wprowadzić jakąś nowość. Oczywiście 95% potraw to sprawdzone klasyki i przepisy niezmienne od lat ( za to też lubimy Wigilię, za te powtarzające się smaki, które niosą
Cooking for Emilypodróż w czasie do lasowiackiej chałupy sprzed stu lat, by poznać bożonarodzeniowe zwyczaje tamtego okresu. Godnie Święta, inaczej gody, to niemal zapomniana nazwa okresu świątecznego, obejmującego czas od dnia Wigilii do dnia Świętego Szczepana, czyli od 24-go do 26-go grudnia. W okresie tym współcześnie towarzyszy nam wiele tradycji, które kultywujemy wzorem naszych przodków, jednakże wiele z nich zanika(...)bliskie nam tradycje przeplatają się tam ze zwyczajami, które już zupełnie zanikły. Według autora opisane obrządki i tradycje kultywowane były jeszcze w latach 20-tych XX wieku. Z dniem Wigilii u Lasowiaków wiązało się wiele zwyczajów i przysłów, które miały być wróżbą na dostatek i szczęście w nadchodzącym roku. Mawiano na przykład, że „Gdy w Wigilię jasno, na stołach ciasno
Trzeci talerzPotrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej Teoretycznie Wigilia w każdym polskim domu wygląda podobnie. Rodzina, choinka, prezenty, a na stole 12 potraw i opłatek. Jeśli jednak przyjrzymy się tematowi nieco dokładniej, okaże się, że znajdziemy kilka różnic. Dzisiaj opowiemy o tradycyjnej, postnej Wigilii z Podlasia, a także podzielimy się kilkoma przepisami kuchni regionalnej. Wigilia dwóch wyznań Podlasie(...)wyznania – katolickie i prawosławne. Mimo tej różnicy, wiele potraw i tradycji przenika się, tworząc niesamowity klimat. Różnice wynikają głównie z nazewnictwa i różnych terminów celebrowania świąt. Katolicy obchodzą Wigilię 24go grudnia, według kalendarza gregoriańskiego, Cerkiew posługuje się natomiast tym juliańskim, dlatego ten wyjątkowy wieczór przypada na 6go stycznia. Te dni różnią się także nazwą, osoby prawosławne obchodzą bowiem Soczelnik, czyli
Słodkie okruszkitradycyjne przystawki Bliskiego Wschodu też nie stanowią dla nas tajemnicy. Egzotyczne jest dla nas z kolei to, co przez wieki stanowiło nieodłączną część polskiej kultury – kuchnia Kresów Wschodnich. Wigilia i Boże Narodzenie mogą więc być doskonałą okazją, by na nowo odkryć tamtejsze tradycje a inspirowane nimi potrawy zawrzeć w świątecznym jadłospisie. Co serwowało się w wigilię na Kresach? Odkryj razem(...)nami! Wigilia na Kresach – bogactwo regionów Zanim przejdziemy do konkretnych propozycji potraw, które warto przyrządzić, inspirując się kresowymi tradycjami, warto spojrzeć na mapę Polski z lat międzywojennych. Mówiąc o Kresach (dziś trochę mitologizowanych), najczęściej zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, o jak wielkim obszarze mowa. Tereny określane tym terminem obejmują znaczną część dzisiejszych obszarów Litwy, Białorusi i Ukrainy. Trzeba
CodogaraRodzice małych dzieci często głowią się, co podać maluchom na Wigilię i jakie potrawy z wigilijnego stołu mogą skosztować najmłodsi członkowie rodziny. Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami leśnymi niestety nie nada się dla dzieci poniżej 12 roku życia, ale możemy przygotować jej alternatywną wersję. Kapusta z pieczarkami sprawdzi się doskonale jako wigilijne danie nie tylko dla dzieci, ale także
Dieta bez mlekapewne potrawy bez których ciężko by nam było wyobrazić sobie Wigilię, albo bez których Wigilia nie byłaby Wigilią. U mnie taką właśnie potrawą jest ryba. O ile w ciągu roku jem w domu bardzo dużą gamę przeróżnych ryb, o tyle w Wigilię doceniam smak karpia, nie szczupaka, nie sandacza, ale koniecznie karpia! Wiele osób twierdzi że w tej rybie(...)solą oraz delikatem do mięs (próbowałam wszelakich przypraw do ryb, jednak najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu. Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka 15 dag bułki tartej sól
Kuchenne aromatypicia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilość czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje. Co roku na Wigilię oprócz barszczu z uszkami robimy barszcz gotowany z korzennymi przyprawami i winem . Lubimy więc dobrze doprawić barszczyk, ale później, już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników(...)zakwas na etapie przygotowania warto jednak posolić. Kiedy zacząć kiszenie Jak słusznie pisała pani Lucyna Ćwierczakiewiczowa, świeży zakwas jest najlepszy, dlatego dobrze jest go przygotować na kilka dni przed Wigilią. Kilka, czyli ile? No właśnie, pamiętamy niejedną Wigilię, kiedy barszczyk z uszkami smakował dobrze, ale nie doskonale, ponieważ zakwas nie był jeszcze w pełni nasycony, brakowało mu harmonii i równowagi
Niedzielny kucharzpicia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilość czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje. Co roku na Wigilię oprócz barszczu z uszkami robimy barszcz gotowany z korzennymi przyprawami i winem . Lubimy więc dobrze doprawić barszczyk, ale później, już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników(...)zakwas na etapie przygotowania warto jednak posolić. Kiedy zacząć kiszenie Jak słusznie pisała pani Lucyna Ćwierczakiewiczowa, świeży zakwas jest najlepszy, dlatego dobrze jest go przygotować na kilka dni przed Wigilią. Kilka, czyli ile? No właśnie, pamiętamy niejedną Wigilię, kiedy barszczyk z uszkami smakował dobrze, ale nie doskonale, ponieważ zakwas nie był jeszcze w pełni nasycony, brakowało mu harmonii i równowagi
Niedzielny kucharzWigilia zbliża się wielkimi krokami. Jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na mleko krowie to nie obawiajcie się. Większość świątecznych potraw można zrobić bez mleka. Wszystkie podane przeze mnie potrawy mogą bez problemu jeść mamy karmiące piersią. Nawet zupę grzybową i kapustę z grzybami. Dla dzieci do 12. roku życia pozostaje alternatywa, czyli kapusta z pieczarkami. Na moim blogu znajdziecie(...)potrzebne do tego są gotowe koncentraty czy torebki z barszczem instant. Dla mnie najlepszy jest tradycyjny barszcz na zakwasie . By go przygotować trzeba jednak zacząć przynajmniej tydzień przed Wigilią – tyle czasu potrzebuje zakwas, by nabrać odpowiedniego smaku. Jeśli wolicie delikatniejszy w smaku barszcz, lub chcecie podać barszcz także niemowlakowi wybierzcie mój drugi przepis na barszcz wigilijny
Dieta bez mlekapicia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilość czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje. Co roku na Wigilię oprócz barszczu z uszkami robimy barszcz gotowany z korzennymi przyprawami i winem . Lubimy więc dobrze doprawić barszczyk, ale później, już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników(...)zakwas na etapie przygotowania warto jednak posolić. Kiedy zacząć kiszenie Jak słusznie pisała pani Lucyna Ćwierczakiewiczowa, świeży zakwas jest najlepszy, dlatego dobrze jest go przygotować na kilka dni przed Wigilią. Kilka, czyli ile? No właśnie, pamiętamy niejedną Wigilię, kiedy barszczyk z uszkami smakował dobrze, ale nie doskonale, ponieważ zakwas nie był jeszcze w pełni nasycony, brakowało mu harmonii i równowagi
Niedzielny kucharzhociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie(...)przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku jest proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki 1 selera (korzeń) 1 cebulę
Okiem Blondynki by McBlondinowe składniki. Inni ludzie tworzą własne potrawy lub czerpią inspirację z innych kuchni. W ten sposób polskie potrawy wigilijne są żywe i dynamiczne, a jednocześnie wiernie oddają ducha polskiej Wigilii. Cechy i charakterystyczne dania polskich potraw wigilijnych Polskie potrawy wigilijne są trudne do zdefiniowania i uogólnienia ze względu na ich wielość i różnorodność. Jednak można wyróżnić kilka cech i charakterystycznych(...)łamanie się ością z karpia i wrzucanie jej pod strzechę lub za okno dla szczęścia. Polskie potrawy wigilijne są kuchnią rodziną, która sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu i budowaniu więzi. Wigilia jest okazją do spotkania się z najbliższymi i dzielenia się radością i miłością. Jest to także okazja do wspominania i modlitwy za tych, którzy odeszli lub są daleko. Jest
ProstePesto.plChociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie(...)przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku, ryba po rybacku jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki 1 selera (korzeń
Okiem Blondynki by McBlondiChociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie(...)przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku, ryba po rybacku jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki 1 selera (korzeń
Okiem Blondynki by McBlondiChociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie(...)przygotowanej jarzynki. Całość tworzy bardzo harmonijne w smaku, a zarazem delikatne danie, od którego zawsze zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku, ryba po rybacku jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki 1 selera (korzeń
Okiem Blondynki by McBlondiNajlepsze śledzie marynowane z cebulą i pietruszką w delikatnej zalewie octowej, przepis bazuje na przepisie na wigilijne rolmopsy . Czas szybko leci, nawet się nie obejrzycie jak będzie Wigilia. Proponuję Wam jeszcze jeden z naszych przepisów na Wigilijne śledzie . To są marynowane śledzie, delikatne, z cebulką i natką, świetne komponują się z konfiturą z czerwonej cebuli. Polecam przygotować samodzielnie konfiturę(...)kolejności. Dlaczego? Po pierwsze sam śledź w occie jest pyszny. Po drugie konfitura z czerwonej cebuli idealnie łączy w sobie smak kwaśny i słodki. To jest super opcja na Wigilię! W naszym domu zawsze przygotowania do Świąt zaczyna się od przygotowania Rolmopsów, robi się je z rodzynkami, czy też z dodatkiem wina . Dzisiaj jednak chcę zacząć przygotowania od przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednym miejscu przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie(...)potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp
Ola la LCHFpicia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilośc czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje. Co roku na Wigilię oprócz barszczu z uszkami robimy barszcz gotowany z korzennymi przyprawami i winem. Lubimy więc dobrze doprawić barszczyk, ale już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników. Z tego(...)zakwas na etapie przygotowania warto jednak posolić. Kiedy zacząć kiszenie Jak słusznie pisała pani Lucyna Ćwierczakiewiczowa, świeży zakwas jest najlepszy, dlatego dobrze jest go przygotować na kilka dni przed Wigilią. Kilka, czyli ile? No właśnie, pamiętamy niejedną Wigilię, kiedy barszczyk z uszkami smakował dobrze, ale nie doskonale, ponieważ zakwas nie był jeszcze w pełni nasycony, brakowało mu harmonii i równowagi
Niedzielny kucharzWigilia już tuż tuż, ale spokojnie! Jeśli jeszcze nie masz jeszcze potraw… nie ma co panikować! Przecież nie po to są Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami(...)lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół). Do tego smażona ryba – i wigilia na pewno będzie udana. PLAN PRACY Zacznij od barszczu – będzie potrzebował najwięcej czasu, ale jak już wstawisz, będzie się gotował sam, więc wtedy będzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz
Niedzielny kucharzprzyrost wagi to powolny proces. Nikt chyba z Was nie wierzy, że może przytyć przez święta 3 kilogramy w postaci tłuszczowej tkanki? Tak czy inaczej świąteczna uczta zwłaszcza wigilia może być całkiem przyjemnym dla żołądka i duszy przeżyciem, zwłaszcza kiedy mięsne potrawy zastąpimy większością warzyw, serów i orzechów. Świąteczna sałatka z halloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego(...)świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne kolory. W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę, tak jak w tym roku to podawano również dania z mięsem. W Szwecji
codojedzeniaGrzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji. Zupa grzybowa Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą: 50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków) 150 g śmietany 18% 1 łyżki mleka 1 cebuli 1 marchewki 1/3 selera 1 kulki ziela angielskiego Soli(...)mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy
codojedzeniaświęta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń… Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych przed nimi… Jak co roku złożyli sobie świąteczne życzenia. Jak co roku, zjedli przygotowane przez nią świąteczne potrawy. On, jak zawsze pochwalił jej pracę(...)podziękował, mówiąc, że nigdy nigdzie nic mu nie smakowało tak, jak to, co wychodzi spod jej rąk… Prawie do północy siedzieli przy stole i wspominali swoje przeszłe wigilie. Wspominali tę, kiedy sie poznali w kolejce po karpia, tę, kiedy na jej palcu widniała już złota, prosta obrączka, tę, kiedy dźwiękowi kolęd wtórował płacz niemowlaka w drewnianej kołysce, tę, kiedy
Raj dla Podniebieniabloga Czerwień i błękit , za dodanie 4 przepisów, Izie, autorce bloga Take It Izzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi(...)fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami
Weekendy w domu i ogrodziePierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze(...)dziwnego, w kwestii wielkości pierogów jego mama daje czadu - niektóre są wielkości mojej dłoni! Pierogi mojej mamy są połowę mniejsze. Wynikały z tego zabawne sytuacje - przed naszą pierwszą wspólną Wigilią chwaliłam się, że zjadamy po 10 sztuk na głowę. Adrian nie bardzo mógł w to uwierzyć, dopóki nie zobaczył rozmiarów naszych pierogów. Ja też nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie
Kulinarne Inspiracje