wieprzowina - 8831 przepisów (strona:80/589)

Kotlety wieprzowe z pieczarkami. 115

pieczarek,  2 cebule,  2 łyżki masła i 2 łyżki oleju 1 kg schabu jajko, bułka tarta olej do smażenia 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny WYKONANIE: Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone drobno pieczarki i cebulę, smażyć aż lekko się zrumienią a płyn całkowicie odparuje.  pod koniec dodać masło, doprawić solą oraz pieprzem

Kuchnia Beaty
Rolady wieprzowe. 238

zawijane przygotowuje się  przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie jest to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa, ja najczęściej przygotowuję je z wieprzowiny lub drobiu.Jeśli chodzi o farsz to może być najróżniejszy zależnie od gustu, najczęściej to ogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady są   zupełnie inne. SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
Rolady wieprzowe-2 141

woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam inspiracji na nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów

Kuchnia Beaty
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 230

łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu

Tajskie smaki
Smażony makaron 228

mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący. Do tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka i wyrazistość szynki wieprzowej idealnie się komponowały. To danie można nazwać takim „śmieciuchem” modyfikować je na wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką

dom-agi.pl
Wieprzowina z pomarańczowo - morelowym akcentem 91

Składniki: 350 g wieprzowiny  2 ząbki czosnku sól, pieprz ok 100 ml białego półwytrawnego wina Sos: sok z dwóch pomarańczy 2-3 łyżeczki konfitury morelowej kilka suszonych moreli Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki, lekko rozklepać i przyprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.  Sok z pomarańczy wlać do garnuszka, dodać konfitury i drobno posiekane suszone morele. Trzymać

Gaździnka warzy
Wieprzowina z warzywami 172

Składniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora

Gaździnka warzy
Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 235

gryczana! Od razu skojarzył mi się domowy obiad, jednak nie miałam czasu bawić się w gulasz ani ciemny sos. Postawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej  1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku  3 pomidory suszone

Kitchens Alphabet
Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami 256

Większość ma jasne w kolorze kawy z mlekiem kapelusze. Kiedy jest wysyp, jedziemy, by zebrać jak najwięcej. Wtedy mrożę mniejsze sztuki i dodaję do potraw zimą. Najlepiej pasują do wieprzowiny i wołowiny... Składniki: 400 g szynki wieprzowej kminek zioła prowansalskie suszony czosnek sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa kilka suszonych grzybów 250 g mrożonych prawdziwków (w sezonie nieco mniej

Czerwień i błękit
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 210

proste i szybkie do wykonania. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie Intermarche, a przepis w gazetce! Składniki: wersja z mięsem 8 dużych strąków papryki 1 cebula 300 g mielonej wieprzowiny ½  szkl. ryżu (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól – Pieprz – Oregano Wersja wegetariańska 8 dużych strąków papryki Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam

Stare Gary
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 272

wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 423

Często mam ochotę na jakieś polskie danie, przypominające mi dom, a którego raczej tutaj nie spotkamy. Lubię zaskakiwać Naczelnego Smakami i czuć satysfakcję, gdy otwiera oczy

Kitchens Alphabet
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 168

jest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Składniki:świeży, umyty szpinakkilka truskawek1 mała czerowna cebulkaser

W kuchni wieczorem
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 118

mięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu z czerwonego wina i uzupełnić wodą garnek, żeby prawie zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest

W kuchni wieczorem
Rillettes - smarowidło z mięsa 255

Dzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki

Bernika - moj kulinarny pamietnik