gryczana! Od razu skojarzył mi się domowy obiad, jednak nie miałam czasu bawić się w gulasz ani ciemny sos. Postawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory suszone
Kitchens Alphabetproste i szybkie do wykonania. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie Intermarche, a przepis w gazetce! Składniki: wersja z mięsem 8 dużych strąków papryki 1 cebula 300 g mielonej wieprzowiny ½ szkl. ryżu (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól – Pieprz – Oregano Wersja wegetariańska 8 dużych strąków papryki Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam
Stare Garywolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaCzęsto mam ochotę na jakieś polskie danie, przypominające mi dom, a którego raczej tutaj nie spotkamy. Lubię zaskakiwać Naczelnego Smakami i czuć satysfakcję, gdy otwiera oczy
Kitchens Alphabetjest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Składniki:świeży, umyty szpinakkilka truskawek1 mała czerowna cebulkaser
W kuchni wieczoremmięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu z czerwonego wina i uzupełnić wodą garnek, żeby prawie zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest
W kuchni wieczoremDzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki* 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny)* 20 dag selera* 2 średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki
Mix smakuskładniki* 50 dag schabu bez kości* 50 dag pieczarek* pęczek koperku* kminek mielony* przyprawa do wieprzowiny* sól, pieprz grubo mielony* czosnek granulowany* ostra papryka mielona* 200 ml śmietany 18%* 2 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem.Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju w garnku
Mix smakudodać do mięsa, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku sola w razie potrzeby i zestawić z ognia.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Przygotowany makaron rozłożyć na talerze i podawać z przygotowaną wieprzowiną
Mix smakuDziś kolacja w rustykalnym stylu.Dla 2 osób:1 rzepa2 łyżki śmietany 12% 200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu)Garść suszonych borowikówŁyżka masła2 łyżki śmietany1/2 cebuli2 ząbki czosnkuTymianek, sól I pieprzRzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę
Kulinarna rozmowaBoże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki.składniki:2,5 kg kiszonej kapusty2 garście suszonych grzybów700 g wieprzowiny (może być łopatka,szynka)6 listków laurowychpo kilka ziarenek jałowca i angielskiego zielawodasól3 łyżki majeranku500 g cienkiej kiełbasy2 cebule3 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaGrzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka
Monia miesza i gotujeDzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje
Smaki Brazyliigołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz
mojewypiekiinietylkowodze fantazji moim zmysłom. Przepis na kolorową pieczeń należy właśnie do tego gatunku. Wycięty z gazety i pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka
mojewypiekiinietylko