wieprzowina - 8831 przepisów (strona:25/589)

Pulled pork z szynki wieprzowej 353

Pulled pork – ciągnięta wieprzowina. Pokazywałam już mój ulubiony przepis na takie mięsko. Tam długo i w niskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled pork z szynki, robiony w 3 godziny – i od razu w sosie. Szynka to mięso zdecydowanie bardziej chude od łopatki czy karkówki, które idealnie nadają się na pulled pork . Przez dosyć wysoką zawartość tłuszczu

Karo in the Kitchen
Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs 215

Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek.    Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczna część wieprzowiny, to mięsień wzdłuż grzbietu. U mnie dzisiaj na stole zawitała w związku z akcją QAFP Dobry Smak z Natury . W czasie tej kampanii możemy się dowiedzieć co to jest system QAFP i co on nam gwarantuje(...)osobno ) posypujemy mięso pieprzem, układamy listki rozmarynu, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i zawijamy w papier do pieczenia  – znowu robimy pakiecik tyle, że z papieru :)  Tak zrobioną wieprzowinę układamy na formie do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45 minut.  Ziemniaki młode myjemy z piasku ( ja zostawiam na ile się da młodą skórkę

Kuchnia na wzgórzu
EINTOPF Z MŁODĄ KAPUSTĄ 204

podniebienia :-))) A wykorzystałam : 1/2 kg schabu 1 główkę młodej kapusty garść malutkich pieczarek 3-4 ziemniaki (u mnie ugotowane w mundurkach poprzedniego dnia) 2 cebule sól pieprz przyprawa do wieprzowiny świeży koperek ew. ulubione zioła olej Wykonanie:  Schab kroimy w paseczki, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy

Walijskie Pichcenie
Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 198

godzin, to jakaś masakra. Dopiero słowa "nigdy nie jadłaś tak dobrego mięsa" podziałały. Jak nie jadłam, to chcę je spróbować. I ta ciekawość doprowadziła mnie do tej "wyczesanej" wieprzowiny. I wiecie co, naprawdę warto ją przygotować. Moje dziecko nawet stwierdziło, że jeszcze nie jadło tak dobrego mięsa. Ja też. Tak jak powiedziała Margarytka, że w niskiej temperaturze kolagen zawarty(...)deskę i dałam mu odpocząć 30 minut. Potem tylko przy pomocy widelca podzieliłam mięso na włókna. Ta czynność trochę przypomina czesanie, więc może dlatego często takie mięso nazywają wyczesana wieprzowina :) Jeśli chcesz mięso przygotować w piekarniku, zamarynowane mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz 10-12 godzin w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Tu też nie podlewasz mięsa

Blondynka Gotuje
Szynka duszona z porem i młodymi warzywami 153

młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek! 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duży por 1 cebula dymka 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 7 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej(...)Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki wieprzowe z batatami i cukinią. 182

szaszłyki z boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam w cienkie paski i złożyłam w harmonijkę. Mięso natomiast przygotowałam dzień wcześniej, aby dobrze przeszło aromatem przypraw.  Składniki: 500 g wieprzowiny

zadanie-gotowanie
KOTLETY MIELONE 196

KOTLET MIELONY Kotlety mielone jedno z prostszych, smacznych i sycących dan, które bardzo często gości w moim domu.  Składniki : 1 kg mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina)  (* przyznam się szczerze, ze  ja bardzo często robię kotlety z samej wieprzowiny).  1 duże jajko 1 cebula 1 większa czerstwa kajzerka sol pieprz ziołowy pieprz

Kulinarnie z Polką na Kresach
Gulasz z czerwoną fasolką 149

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej   JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy(...)kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju.  Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny

VioletoweKucharzenie
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 205

głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak, że poszczególne rodzaje wieprzowiny mają odmienne smaki (że o indyku nie wspomnę), a także zawartość tłuszczu – dlatego wybór

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki wieprzowe z polędwicy 269

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Dziś przygotujemy szaszłyki z polędwicy! Do przygotowania potrzebujemy: Ok 500g. polędwicy wieprzowej Papryka zielona i czerwona Cebula Jogurt grecki Przyprawa do wieprzowiny 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem, dodajemy przetarty czosnek i jogurt grecki. Dokładnie mieszamy i odkładamy

MarcinChef
Duszona łopatka wg Aleex 184

lepiej. To danie, jakie lubię – chwila przygotowań, a później robi się samo. Ja w tym czasie mogę zająć się innymi sprawami w kuchni, na przykład pieczeniem ciasta. Jeśli lubicie wieprzowinę, polecam ten sposób jej podania. Dobrze jednak, by użyć takiego rodzaju mięsa, które nie jest zbyt suche i chude. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Wystarczy, że jest go nawet(...)przepraszam za zdjęcie, ale moi chłopcy dopadli do naczynia z takim apetytem, że myślałam, że nic już nie zostanie. To co? Spróbujecie? Życzę smacznego. Składniki: • 1 – 1,5 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka, itp.) • 1 duża cebula • olej • przyprawy: Delikat do mięs Knorr’a, sól, pieprz • 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na plastry. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną

W mojej kuchni
Pieczone kotlety z karkówki 301

Karkówka to bardzo popularne mięso na grilla oraz pieczeń. Dziś zrobimy z niej pieczone kotlety. Zapraszam! Do przygotowania tego dania potrzebujemy: Karkówka Czosnek Przyprawa do wieprzowiny Rozmaryn Majeranek Młode ziemniaki Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem kroimy na odpowiadające nam porcje. Jeżeli trafimy na zbyt tłustą karkówkę, nadmiaru tłuszczu możemy się pozbyć. Mięso polewamy oliwą(...)Dodajemy przyprawę do wieprzowiny, sprasowany czosnek (na 1kg mięsa dodaję pół główki czosnku), posiekany świeży rozmaryn i majeranek. Polewamy oliwą i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane mięso rozkładamy na blaszkę do pieczenia, może spokojnie na siebie nachodzić. Jeśli mamy mniej porcji, możemy użyć naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego

MarcinChef
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango 299

patelni nerkowców, do podania ⅓ szklanki posiekanej dymki, do podania garść liści kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj i wieprzowinę, dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając, przez około minutę. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 30 sekund, po czym wyjmij zawartość z patelni na talerz i odstaw(...)gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj sos hoisin, wino, ocet, miód, chili, sos sojowy, olej sezamowy, przyprawę pięć smaków i imbir, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Włóż ponownie wieprzowinę wraz z papryką do patelni i dodaj mango. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż warzywa będą gotowe ale wciąż chrupiące. Następnie dodaj mieszanką mąki i wody

karmelowy
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 232

zasady zresztą warto unikać wszelkich form „tajemniczego mięsa”, którego skład nie za bardzo jesteśmy w stanie ustalić. Wybór rodzaju mięsa wpływa też znacząco na smak klopsów. Jeśli chodzi o wieprzowinę, sugerujemy połączenie szynki lub biodrówki z odrobiną surowego boczku. Ale np. łopatka też będzie OK, o ile ją lubimy – bo smakuje zupełnie inaczej niż szynka. Z kolei jeśli chodzi(...)Nieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny 1 duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 240

Jakiś czas temu zostałam zaproszona na szkolenie dotyczące wieprzowiny regionalnej - dokładnie ras świń którymi może się poszczycić między innymi nasz region! Szkolenie odbyło się 17 lipca i było naprawdę fantastyczne. Dowiedziałam się na nim jak wspaniałym mięsem dysponuje miedzy innymi Lubelszczyzna - mięso naszej świnki puławskiej jest niczym wołowina kobe! Jedyne w swoim rodzaju! Pan Adam Michalski przekonywał - nas blogerów(...)wielu fantastycznych wskazówek odnośnie obróbki mięs. Szkolenie było świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że wieprzowina może być tak delikatna... Zwyczajny polski schabowy zrobiony z mięsa świnki puławskiej nabrał zupełnie nowego wymiaru - jego skórka idealnie przylegała do mięsa i co istotne - była chrupiąca (skórka schabowego

sierotka maRysia w kuchni