wielkanocnym stole królują babki więc polecam Wam pyszną babę na jogurcie z dodatkiem bakalii. Babki na jogurcie są bardzo smaczne i wilgotne dlatego bardzo je lubię a dodatek bakalii to jej kolejny plus. Bardzo mi zasmakowała i trafi do grona moich ulubionych. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej
Monia miesza i gotujeCapirotada. Wielkanocny pudding chlebowy z Meksyku. Można też powiedzieć - słodka zapiekanka chlebowa. Danie jedzone w krainie na południe od przyszłego "wielkiego muru" w okresie Wielkiego Postu. To jest prawdziwa egzotyka! Coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałem, a nawet nie wyobrażałem sobie, że można tak połączyć składniki. Każdy, kto prezentuje przepis na capirotadę, zaznacza: tak, dobrze widzicie - żółty ser! Nie omijajcie
zadanie-gotowanieJeżeli zastanawiacie się nad wielkanocnym menu, to może skorzystacie z mojego przepisu. Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół. 1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki
VioletoweKucharzeniebabę na święta. Może nawet jeszcze przed... świętami. Moja już została zjedzona. Tak więc na święta koniecznie upiekę drugą. Was też namawiam i... życzę SMACZNEGO! Krys Na pozostałe propozycje wielkanocnych wypieków zapraszam do MENU: BABY, BABKI, BABECZKI... Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiKochani z myślą o zbliżających się świętach Wielkanocnych chcę wam przedstawić moje ostatnie dzieło. Ostatnio w sklepie nadziałam się całkiem przypadkiem na nowości od Łowicza. W edycji limitowanej producent proponuje trzy wyjątkowe dżemy. Ja do dzisiejszego przepisu wykorzystałam Dżem - Wiśnia z płatkami róży. Dużym zaskoczeniem dla mnie było to, że dżem oprócz tego że świetnie smakuje, to nie jest też
vaniliowoczekoladowaświetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki czy konfitura z malin. Spód jest bardzo cienki i wyjątkowo kruchy – cały wypiek nie jest przesłodzony i sprawdzi się idealnie na Wielkanocny stoł, jak i do codziennej herbaty. Będzie pięknie wyglądał przyozdobiony jadalnymi kwiatami. Mazurek z powidłami śliwkowymi – spód: 2 szklanki mąki (300 g) 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka (białka
Poezja smakuklops z jajkiem kojarzy Wam się ze świątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy
Cukiernia PychotkiJajka faszerowane zielonym groszkiem to kolejny przepis na Wielkanocny stół. Jajka w tej wersji są dla osób dbających o zdrowie, bez majonezu i innych tego typu dodatków. Zdrowo i zielono! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 2 jajka 50 g mrożonego groszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu
KuchniaWeDwoje.plMoże na Wielkanocnym stole pojawi się u Was taka przystawka ? Składniki 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości 2 łyżki majonezu około pół szklanki startego sera Cheddar 3 cykorie sól 1 słoiczek czarnego kawioru 1 słoiczek czerwonego kawioru szczypiorek Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem, obrałem i przecisnąłem przez prasę do ziemniaków. Ser starłem na tarce o małych oczkach na drobne
R'n'G Kitchendelikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu. Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku
Świat Ciastaśmietankowego dodaje ciastu charakteru i sprawia, ze ciasto nie jest już takie zwyczajne. Z frostingu możecie zrezygnować, zmniejszycie ilość pracy, ale też ilość kalorii. Ciasto cytrynowe sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wierzch ciasta możecie udekorować żółtą posypką lub wiosennymi kwiatami jadalnymi, np. fiołkami. Będzie wyglądało pięknie. Na blogu znajdziecie też przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO
kolorowotorcikowoJeśli szukacie niebanalnego dania na wielkanocny stół to śmiało możecie wypróbować krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą, czyli zupę, która dzięki szpinakowi stała się prawdziwą bombą wartości odżywczych bo szpinak to przecież cenne źródło witaminy K i beta karotenu, C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku
Eat me! Fit me!rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno się oprzeć. Jest wprost nieziemsko pyszny. Tak bardzo, że poważnie zastanawiam się nad tiramisu na wielkanocnym stole. Jesteśmy totalnie zauroczeni tą wersją. Polecam bardzo gorąco :-) Przygotowywałam w dwóch szklanych keksówkach o wym. 24x8cm i 26x8cm Składniki: - ok.250g podłużnych biszkoptów - 650g mascarpone - 4 jajka (osobno białka
Smaczne ZdroweSmaczna i szybka jogurtowa babka z posmakiem wanilii i cytryny. Świetna jako podwieczorek do kubka gorzkiej herbaty lub kawy albo na wielkanocny stół. Wiem z opinii internetowych, że z tym przepisem wiele z Was ma problem, bo wychodzi zakalec. Ja dowiedziałam się o tym dopiero po zrobieniu babki, korzystałam z przepisu książkowego ("Nigellissima") i już podczas przygotowywania ciasta dodałam proszek
Słodkie inspiracjeSmaczna przystawka, idealna zwłaszcza na Wielkanoc! Pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Lekki i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki , firmy Ole . Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
Podróż w kulinaria