warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. Efekt końcowy: A już niedługo szukajcie na blogu wielkanocnych pomysłów
Kuchnia w czekoladzieŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, więc warto zacząć już gromadzić przepisy. Śledzie w oleju na moim rodzinnym stole są zawsze obecne. No i znikają bardzo szybko. Bo ja bardzo lubię śledzie (a M. ich nienawidzi i nawet buziaka nie chce dać po śledziowym łasuchowaniu ;) ). ŚLEDZIE W OLEJU Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - olej - papryka słodka
Życie zamknięte w smakuOstatnio lubię wypróbowywać różne przepisy na proste i szybkie ciasta z owocami. Ten przepis pochodzi od mojej Teściowej i używam go zwykle do upieczenia baranka wielkanocnego, ale pod owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce
Smakowy Rajnich wyczarowane, a także przepyszne słodkości - babki, mazurki, pascha... Wymieniać można w nieskończoność, w końcu każdy z nas ma swoje ulubione dania przygotowywane właśnie z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych . Mi święta te dodatkowo kojarzą się z rzeżuchą sadzoną na wacie w jajku - i tutaj czasy szkolne dają o sobie znać :) W każdym razie kończąc te rozważania, chciałabym zaproponować przepis idealny
psgotujemyprzerwą świąteczną, jutro natomiast z samego ranka wyjeżdżam do domu po naprawdę długiej nieobecności. Jedynie co, to pogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów
psgotujemyokazji Świąt Wielkanocnych chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia. Życzę spokoju w te święta, mnóstwa radości i wspaniałego czasu spędzonego w gronie najbliższych Wam ludzi. Oprócz tego życzę Wam mokrego Dyngusa i przepysznej święconki. Wesołych Świąt! Żeby dodatkowo osłodzić Wam ten świąteczny czas zapraszam Was na mazurek czterowarstwowy z przepisu Siostry Anastazji. Święta stwarzają doskonałą okazję do tego, by wypróbować kolejne
psgotujemykolejnych świąt został jeszcze ponad miesiąc, ale być może niektórzy z Was planują nieco wcześniej organizację i plan wielkanocnych wypieków, stąd też już dziś prezentuję kolejne ciasto wypróbowane z książki Siostry Anastazji. Ciasto - jak większość ciast z przepisów Siostry jest duże, efektowne, no i może nieco pracochłonne. Ale w sumie kiedy indziej, jak nie na święta, a więc naprawdę warto
psgotujemyDzisiaj propozycja na tradycyjny sernik, o wdzięcznej nazwie 'Sernik krakowski', czyli dalej w klimacie przedświątecznych, wielkanocnych przygotowań, ale oczywiście nie tylko. Bowiem sernik ten nadaje się zarówno od święta, jak i na co dzień, ot tak po prostu do kawy. Zapraszam łasuchów do wypróbowania :) Smacznego! CIASTO - Składniki: 250 g mąki 125 g masła, schłodzonego 125 g cukru pudru 2 łyżki
psgotujemyZanim na dobre zacznie się bój o smaczny, wyjątkowy, najlepszy żur, barszcz biały na wielkanocny stół - ja już dziś wypróbowuję zakwas i sprawdzam czy aby wszystkie przyprawy w kuchni są. Żeby nie było zaskoczenia. wywar z warzyw 2 litry 2 liście laurowe kilka ziarnek ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu czarnego
AZgotuj!światem Każde jest inne. Czasami wgapiam się w skorupkę i szukam obrazów. Wiele można zobaczyć. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Sałatka lekka jak piórko na wielkanocny stół. Dopełnienie. Opakowanie szpinaku baby opakowanie pomidorków truskawkowych 7 jaj przepiórki na twardo Sos: oliwa z oliwek ząbek czosnku sok z cytryny sól i pieprz ocet winny
AZgotuj!Takie króliczki będą uwielbiały dzieci. Można dać dzieciom dekorować, jeśli przygotujemy im kolorowe lukry. W Wielkanocny poranek nie będą się nudziły. I już widzę na buziach dumę kiedy same je udekorują:) Czerwone króliczki: szklanka mąki krupczatki 1 jajko pół szklanki cukru 50 gram masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę wanilia kilka kropli
AZgotuj!roku i tutaj umieszczam tylko to, co sprawdziło się rok temu. Zamiast tradycyjnych jajek z majonezem przygotowałam diabelskie jajka. Proste w wykonaniu, a na pewno urozmaicą wasze wielkanocne stoły :). Diabelskie jajka Składniki: - 6 jajek ugotowanych na twardo - 3 łyżki majonezu - 3 łyżeczki musztardy Dijon - 1 łyżka soku z cytryny - 1 plaster boczku - sól, pieprz, bazylia czosnek granulowany, papryka ostra - papryka
Corner With RecipesWstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą
FitKotMama ostatnio była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na jeden mazurek o wymiarach 16 * 16 cm. Pracy jest przy nim troszeczkę, ale jest tego wart, bo jest wspaniały. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej
Lili w kuchni