Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zdajemy sobie sprawę, że są tacy, którzy mięsa nie jedzą, a chcieliby choć w symboliczny sposób jeść potrawy serwowane ogółowi. Tutaj na ratunek wychodzą nam substytuty mięsa, czyli soja. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one równie smaczne, równie podatne na obróbki termiczne, jak mięso. Polecamy wszystkim do wypróbowania. Smak Was zaskoczy. Składniki 200 g kiełbasek
R'n'G Kitchenjest ktoś kto nie lubi swojskiego pasztetu.My za nim przepadamy. Tym razem zrobiłam pasztet z indyka z dodatkiem podgardla wieprzowego . Mówię Wam pychota. Z pewnością będzie powtórka na Wielkanoc. Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta z indyka
Niespełnione zdolności kulinarneSałatka idealna na Wielkanoc ale nie tylko. Kolorowa i smaczna może być na śniadanie, kolację lub po prostu do podjadania gdy zgłodniejemy. Tego typu sałatki warto robić i kombinować ze składnikami. Ja dziś dodałam coś co jest dla mnie nowością. A jest to musztarda w proszku. Jeśli nie macie takiej musztardy a chcielibyście ją mieć to nic prostszego, kupcie
Ewa w kuchnijajka w wersji wegetariańskiej. Lista składników jest bardzo krótka, a samo wykonanie dziecinie proste. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i będzie dla Was inspiracją na nadchodzącą Wielkanoc. Faszerowane jajka z musztardą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 jaj wiejskich ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu 3 łyżki mielonego białego sera 1 łyżka musztardy miodowej Develey sól
Kulinarne przygody Gatitypascha" w koszyczku to do dziś nie wiem do końca co to było... słony twaróg, posmarowany żółtkiem i zapieczony w piekarniku. Nie lubiłam tego specjalnie, ale pojawiało się na Wielkanoc co roku... Ktoś jeszcze zna coś takiego? :) Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g masła 200 ml mleka 140 g cukru 80 g masła 50 g świeżych drożdży
bistro mamaDrożdżowa baba na Wielkanoc - to jest to! Bez niej nie wyobrażam sobie tych świąt. W ogóle u nas w domu bardzo lubimy ciasto drożdżowe. Piekę je w różnych formach, kształtach i wersjach smakowych; zarówno na wytrawnie, jaki na słodko. Przerobiłam już mnóstwo różnych przepisów, ale ten najbardziej mi przypadł do gustu. Ciasto jest przygotowane na sporej ilości żółtek
Kulinarne przygody GatityWino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy Willowglen, region Nowa Południowa
Kate's Kitchentego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby. Składniki (4 porcje) -300 g ciecierzycy -300 g dorsza bez skóry -250 g świeżego szpinaku -2 cebule -4 ząbki czosnku -2 jajka
Zielona KuchniaWielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową. Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej Składniki Ciasto
Kulinarne pyszności Molkirazem moje jaja są pięknie żółte. Proces marynowania powinien trwać od 8 do 12 h, nie dłużej aby jajka nie były zbyt octowe. Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – jaja faszerowane mango i kozim serem – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky
nietylkopasta.pllubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości 2 marchewki z rosołu 4 jajka ugotowane
Swojskie jedzonkoPostanowiłam z niego skorzystać, babka okazała się wyśmienita w smaku. Babka marmurkowa dwukolorowa nie tylko wygląda pięknie na świątecznym stole, jest pyszna. Babkę przygotowuję raz w roku, tradycyjnie na Wielkanoc. Jest delikatna, z dodatkiem obu mąk: pszennej i ziemniaczanej, dwukolorowa z dodatkiem kakao i koniecznie lukrowana. Pyszna! Smacznego Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g drobnego
Zasmakuj KuchniSałatka warstwowa z szynką, jajkami i warzywami, polane pysznym sosem jogutrowym - to moja propozycja sałatki na Wielkanoc (i nie tylko;)) Składniki: 5 dużych plastrów szynki konserwowej, 4 jajka, pół dużej papryki, duży pomidor, 3/4 puszki kukrydzy konserwowej, 2 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy kremskiej, 5 łyżej jogurtu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta soli i białego pieprzu, mały pęczek szczypiorku Przygotowanie: Jajka
Lena Gotujeczyż nie? Do tego zupa właściwie robi się sama, można dzięki temu zaoszczędzony czas w kuchni poświęcić bliskim i przyjaciołom. Pokuszę się zatem i wrzucę ją również do zakładki Wielkanoc na moim blogu. Składniki: 2 duże bataty 4 duże marchewki puszka mleka kokosowego (400 ml) kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 szalotki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki chili
Garniec Magalie