Po długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki: 700 g oczyszczonych pieczarek 1 cebula
Malowane smakiemSą takie dni czasami, że człowieka nie cieszy nic... Od razu przychodzi do głowy tekst piosenki Maleńczuka "...ciągle bym tylko spał..." Grzech, za oknem piękne
pieprzny smaczekDziś z pełną werwą wkraczamy do Turcji! Smaki i inspiracje zbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym
Wypisz WymalujZrobiłam dziś tortellini . Tortellini z wędzonym tofu Polsoja to zamknięte w małe pierożki wyjątkowe połączenie aromatycznego tofu i delikatnego ciasta. Produkt w 100% roślinny o szerokim
Z Kuchni Do KuchniDziś poszłam na łatwiznę moi Drodzy. I przyrządziłam coś pysznego, dietetycznego! Sznycelki a la cielęce zapiekane z ziemniaczkami w frytfannie Toscana. Generalnie obiad sam się zrobił
Z Kuchni Do KuchniSzybko,zdrowo i przede wszystkim genialnie smacznie..da się! I to z piekarnika, w brytfannie. To będzie szybkie śniadanie, ale takie , które przypadnie każdemu do gustu
Z Kuchni Do KuchniDziś jeden z przepisów na moje ulubione grzyby, które można samemu wyhodować w domu, lub kupić w supermarkecie...boczniaki:-)... Składniki: 40dag boczniaków, 2 marchwie, 1 pietruszka
Anioły w kuchniJako że nie jem mięsa lubię wszelkie wariacje na temat past i pasztetów z warzyw. Jeśli znudziła się Wam szyneczka i serek, to zróbcie sobie taki
Anioły w kuchniDziś uczyta dla zmysłów - potrawa, która smakuje praktycznie każdemu. Polecam wszystkim do zrobienia w weekend... Ja przygotowuję lazanię w prostokątnym naczyniu o wymiarach: 33x21cm, zwykle
Anioły w kuchniTo będzie szybka kolacja.Jedna osoba zażyczyla sobie kanapkę ,a druga małe kanapeczki. Zrobiłam im kolację z wędliną sojową o smaku wędzonego salami Polsoja Wędlina sojowa o
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 450 g mrożonych warzyw na patelnie, 1 opakowanie makaronu fettuccione, 1/2 passata di pomodoro, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonych pomidorów
Aga w kuchniDziś po raz pierwszy miałam do czynienia z pasztetem 100% roślinnym Polsoja. Trzymałam w dłoni, małe zgrabne pudełeczko .W opinii wielu konsumentów jest to najsmaczniejsza na
Z Kuchni Do KuchniPrzyszła znajoma z treningu- zrób mi kanapkę, tylko szybko, bo się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej
Z Kuchni Do KuchniPostanowiłam zrobić tradycyjną zupę warzywną z dobrych mrożonek i trochę swoich własnych warzywek i jarzynek..ale nie na rosole. Czysty wywar warzywny..a całośc zabielana TOFU
Z Kuchni Do KuchniDziś strasznie się rozlało, leje i leje , świata nie widać. Od rana jakiś dziwny nastrój, trochę nostalgiczny, trochę szary-bury. Można temu zaradzić, można sobie wstrzyknąć
Z Kuchni Do KuchniDziś zrobimy sobie zapiekanki z ciabatty z oliwkami i wędlina sojową i wędzonym tofu. Będą nam potrzebne do tej chrupiącej przekąski -tofu wędzone Polsoja -wędlina sojowa
Z Kuchni Do KuchniKolacja to też bardzo ważny posiłek! Ale warto zjesc ją nieco wczesniej ! Jak już głód przyciśnie to najlepiej wchłonąć coś..ja to nazywam pożytecznego! Dziś na
Z Kuchni Do KuchniDziś postanowiłam przetestować produkt Primavika o nazwie GULASZ WEGUŚ . Słowo gulasz kojarzy mi się z mięsem i nic na to nie poradzę. Przeczytałam dokładnie, nawet kilka
Z Kuchni Do KuchniTwój smutny głos, przepełniony melancholią niczym jesienna słota, nadal dźwięczy w moich uszach. Ile bym dała, aby deszczowe chmury, bruzdy gniewu na Twym czole, przepędzić
W kuchni Karmel-itkiZ przepisu wychodzi ok. 12 sztuk przekąsek Składniki: 2 sztuki gotowych wrapów pszennych 6 plastrów wędliny sojowej o smaku wędzonego salami lub szynkowym Polsoja 4
Emcia PichciNie wiem czy jadacie sajgonki a jeśli tak to z jakim nadzieniem, ale ja dziś trochę pokombinowałam i jak dla mnie wyszły idealne. Tradycyjnie zwija się
Ze smakiem i z pasjąBardzo smaczne danie, które można spożywać zarówno z kasza, ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj przedstawiam Wam przepis wypróbowany już kilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów
Pasja Smakumiało być danie wegetariańskie. Z reguły jest wegetariańskie. No chyba, że tak jak w tym przypadku mój Mąż - Terrorysta wpadnie do kuchni i tonem nieznoszącym sprzeciwu zażąda dodatku mięsa. A jak jeszcze murem za nim staną pozostali nieletni domowi Terroryści, to juz koniec. I stało się. Nie miałam wyboru. Musiałam dodać to zafajdane mięso. To znaczy zafajdane ono nie było(...)cebuli nawet nie wspominam, bo z nią śpię. Z kurczakiem nie widujemy się zbyt czesto w tygodniu, dlatego nie zawsze go mam w zapasie i to danie najczęściej jest wegetariańskie:) Oprócz tego, że potrawa jest prosta i szybka do zrobienia, to możecie też w niej dowolnie zamieniać rodzaj użytej kaszy. Z kaszą gryczaną smakuje rewelacyjnie, ale rownież świetna jest
Słodko-Słony Świat Ilonyprzecież jest kolebką diety śródziemnomorskiej . Grecy kochają świeże warzywa, wykorzystują aromatyczne przyprawy i hektolitry oliwy, co bardzo mi odpowiada. W menu odwiedzanych przeze mnie tawern trochę brakowało mi dań wegetariańskich ( brakuje ich wśród dań głównych, alternatywą jest wybranie 2-3 wegetariańskich meze - przystawek ) i irytowało mnie dodawanie frytek prawie do każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne(...)sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι ) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano
Chilli Czosnek i Oliwachilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - tymianek - sól i pieprz do smaku(...)doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa
mojewypiekiinietylkoczasy bardzo urzekła. Przede wszystkim bogactwem aromatów i smaków. Dzięki przyprawom proste składniki można zamienić w coś co naprawdę powala smakiem. Tak jest także w przypadku falafli. To przepyszna, wegetariańska alternatywa dla wszelkiego rodzaju burgerów i kotlecików. Co jest ich podstawą? Oczywiście cudowna ciecierzyca. Na blogu mogliście już zobaczyć kilka dań z wykorzystaniem ciecierzycy. Między innymi hummus , sałatkę z ciecierzycy(...)też pastę pomidorowo-cieciorkową . Jeśli interesują Was inne pomysły na wegetariański "fast food" wypróbujcie te wegetariańskie hot dogi :) A teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę lub kilka listków szpinaku, a całość włożycie w chlebki pita, a będziecie mieć wspaniałą przekąskę lub nawet obiad. Falafle i chlebki pita - kotleciki z ciecierzycy przepis pojawi
Okolice Palnikaniezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule - mała główka czosnku - ziemniaki(...)dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepis The post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoMoja koleżanka, Daria, podpowiedziała mi, abym spróbowała produktów wegetariańskich firmy Quorn. Prawie nie jadam mięsa, więc wydało mi się to dobrym pomysłem, by wyrównać niedobór protein w diecie. Dodatkowo ten substytut mięsa nie jest przygotowany z soi, ale ze specjalnego gatunku grzyba. Nie wiem na ile te produkty są zdrowie, ale mają atest towarzystwa wegetariańskiego i naprawdę są smaczne
Przepisy Aleksandryzmienia. Wciąż podejmuję różne decyzje, które zapewne będą miały ogromny wpływ na przyszłość. Zmiany zachodzą na wielu płaszczyznach, również na tej, związanej z jedzeniem. Karmel-itka w wersji wege? Wegetariańskiej, a dokładniej laktoowowegetariańskiej, gdzie wyklucza się mięso (ryby i owoce morza też), ale nie produkty pochodzenia odzwierzęcego (miód, jaja, mleko). To weganizm (najbardziej rygorystyczna wersja wegetarianizmu) wyklucza całkowicie wszystkie produkty(...)już z Wami ponad cztery lata, więc chciałam być w stosunku do Was fair i szczerze powiedzieć, co się dzieje. Nawet widać ostatnio na blogu, że ubogo w dania niewegetariańskie. Liczę na Waszą wyrozumiałość i na to, że nadal, pomimo takiej sporej zmiany, będziecie przy mnie trwa i że razem dobijemy kolejnych czterech lat! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami. Gotowanie dla kogo sprawia Ci największą przyjemność? Dla najbliższej rodziny i przyjaciół. Ulubiony deser? Truskawki z mascarpone i czekoladą. Dania mięsne, czy wegetariańskie? Wegetariańskie. Przygotowanie jakiej potrawy było dla Ciebie najtrudniejsze? Przygotowanie wszelkich potraw mięsnych. A oto moje pytania: 1. Twoja ulubiona książka kucharska? 2. Jaka była Twoja największa wpadka kulinarna
Magiczna kuchnia DariiDzień dobry, Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe(...)Tradycyjna dieta śródziemnomorska w dużym stopniu opiera się na produktach roślinnych (przeczytacie o tym tutaj ), dlatego nie trzeba bardzo się starać, aby znaleźć w niej mnóstwo pomysłów na dania wegetariańskie i wegańskie. Myślę, że widać to na moim blogu. Owszem, jadam mięso i produkty odzwierzęce, ale zdecydowanie chętniej sięgam po posiłki roślinne, a kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem
Chilli Czosnek i Oliwawegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko główka włoskiej kapusty sól, pieprz 1 szklanka bulionu Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Boczek(...)kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można
Smakowity Blog KulinarnyPhali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana. Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pycha Sałatka gruzińska Sałatka(...)pstrąga Czarnomorskie smażone ryby Dania mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku Docierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane
Poezja smakuGołąbki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną bulionu lub dowolnym sosem (najlepiej pomidorowym lub szpinakowym) i zapiekamy przez 20 min, w 190 st. C. Filed under: Dania wegetariańskie
kuchcikowniaDziś zapraszam Was na domowy fast food w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę, że wybaczycie mi jakość fotek. Polecam wypróbowanie przepisu! serowe bułki 4 szt: 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli ¼ łyżeczki cayenne 3 plasterki suszonych pomidorów
Mienta blogWegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej soczewicy!. Zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Składniki; 1 i 1/2 szk czerwonej soczewicy 1 zielona papryka drobno pokrojona 1 czerwona cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych(...)obtoczyć krokiety. Smażyć 10 minut, obracając, aż krokiety będą chrupiące po obu stronach. Przełożyć na ciepłe talerze i podawać z zieloną sałatą i świeżymi ziołami . Źródło ,,kuchnia wegetariańska
Apetyczna babeczkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pieczarek, cukinii oraz papryki. To fajna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa ale również dla tych, którym znudziło się ciągłe jedzenie kotletów mięsnych. Bardzo nam posmakowały
Marta GotujeWiecie, że rzadko jadam mięso. Wiecie też, że jestem fanką diety śródziemnomorskiej. Gdy w zeszłym roku wybrałam się więc na grecką wyspę Kos ( relacja-klik ), liczyłam, że spróbuję wielu wegetariańskich potraw. Bardzo zdziwiłam się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka , souvlaki i gyros . Nawet(...)grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad. Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój
Chilli Czosnek i Oliwa