wegański pasztet z białej fasoli i jabłka. Bardzo udany moim zdaniem. Do tej pory robiłem czasami pasztety wegetariańskie, ale zawsze zawierały jajko jako składnik wiążący całość. Ten pasztet jest w wersji wegańskiej. Jak zatem osiąga się efekt "zwartości"? Dzięki najbardziej znanej polskiej wegance i jej Jadłonomii już wiem - używa się mielonych płatków owsianych. To działa :) I to jak! Pasztet jest(...)konfitura z cebuli . Przepis pochodzi od Marty Dymek, a ja lekko zmieniłem proporcje, jak często mi się zdarza ;) Mam wielką nadzieję, że ten fasolowy pasztet przypadnie do gustu mojej wegańskiej córce - zobaczymy ;) Składniki: 250 g białej fasoli 1 duże jabłko 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
zadanie-gotowaniewyrośnięcie, ale jak dobrze zorganizujecie sobie poranek (np. wstaniecie o 7, przemieszacie chleb i wskoczycie ponownie do łóżka na małą, poranną drzemkę) to chlebek zdąży wylądować na śniadaniowym stole! ; ) Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia Składniki 250g mąki z tapioki 200g mąki gryczanej, najlepiej jasnej 1 łyżeczka soli 375ml (1 i 1/2 szklanki) mleka roślinnego (użyłam(...)migdałowego) 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego (użyłam oleju kokosowego i odrobiny klarowanego masła) 1 łyżka drożdży instant w proszku 1 łyżeczka agawy/cukru (w wersji niewegańskiej miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 3/4 szklanki puree ze słodkiego ziemniaka 1 łyżka nasion chia Sposób przygotowania Mąki mieszamy z solą i wrzucamy do malaksera lub siekacza z dużym kielichem. W garnuszku podgrzewamy
Fill The Bowlzapuka. Kurier też nie, bo polscy chłopcy są jacyś tacy… Wstydliwi! Nie kupiłam tulipana, ale różową różę, bo jakoś tak lubię działać trochę alternatywnie. A potem upiekłam wegańskie tartaletki różane: z kokosowo-migdałowym spodem i różanym wypełnieniem, udekorowane borówkami i posypką z lifiziowanych malin. Może i nie są tak piękne jak być powinny, ale uwierzcie mi, że ich wygląd(...)jest mało ważny. Są pyszne. Po prostu. Wegańskie tartaletki różane z borówkami Składniki //na trzy większe tartaletki// spód 1/2 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki z tapioki 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki agawy 1 łyżeczka stewii z erytrytolem 60 ml oleju kokosowego różany serek 100g nerkowców 2 łyżki syropu z agawy 125ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka stewii
Fill The Bowlwiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam(...)dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to muffinki uzyskują ładniejszy kształt :) Wegańskie muffinki z domową konfiturą 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody
FitKotcorn chowder to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni amerykańskiej. Najczęściej wykonana z dodatkiem śmietany i masła. Żeby wam trochę zamieszać w głowach i garnkach, przedstawię przepis na wegańską wersję tej zupy. Jakiś czas temu stworzyłam go na zamówienie klienta z alergią pokarmową na nabiał. Substytutem śmietany są w moim przepisie wyśmienite ziemniaki Golden Yukon (można użyć inne, ale koniecznie(...)wykonaniu niż się początkowo wydaje. Nie jestem wielkim fanem kukurydzy, ale muszę przyznać, że walory kulinarne tej zupy przypadły mi do smaku. Zatem kto chętny, ten do dzieła! Wegańska zupa krem z kukurydzy Składniki (na ok. 3-4 osoby) 3 duże kolby kukurydzy (jeśli nie ma świeżej może być mrożona, w najgorszym wypadku może z być z puszki) 6 średnich
Jem więc JestemDawno nie było u mnie sernika, a że był czas „napadu” na Biedrę zaopatrzona w zapasy tofu zrobiłam chwaląc się (a co!) najlepszy sernik w mojej wegańskiej przygodzie. Jest bezglutenowy, masa „serowa” jest pomiędzy czekoladową kruszonką, a wieńczy go czekoladowy mus, w którym zanurzyłam śliwki- Misiek, który dotychczas twierdził, że nie jestem w stanie podrobić(...)sernika tym razem skapitulował i zwrócił mi honor. Absolutnie nikt Wam nie uwierzy, że nie dość że to bezglut to do tego wegański! Składniki (na standardowej wielkości tortownicę) kruszonka: 200 g mąki ryżowej 100 g brązowego cukru 2 łyżki kakao 150 ml oleju roślinnego (może by masło kokosowe) masa „serowa” 3 kostki tofu naturalnego po 200 g każda
greenscarfprzyrządzić tofu? Podpowiadamy jak to zrobić na 7 różnych sposobów. Każdy pyszny i łatwy w wykonaniu. Każdy znajdzie coś dla siebie :) 1. Tofucznica Czyli wegańska jajecznica. Dobrze znana i lubiana przez roślinożerców :) Nadaje się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad, gdyż posiłek jest bardzo syty i da nam pokłady energii na dłuższy czas. Przepis: Wegańska tofucznica z pomidorami(...)suszonymi pomidorami i tofu Makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami, doprawiony świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu. Przepis: Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu 5 . Quinoa ze świeżymi warzywami i tofu Pyszne danie, które nadaje się również na syte śniadanie np. po bieganiu. Przepis: 1/3 szklanki komosy
Bananowe Poledzisiaj sałatkę, która jest sycąca i super zdrowa. Możecie ją dowolnie modyfikować – zamiast orzechów laskowy dodać orzechy włoskie, albo brazylijskie. Zamiast wegańskiego parmezanu, możecie dodać suszone pomidory, a miks sałat możecie całkowicie pominąć. Osobiście lubię miks sałat za to, że wspaniale chrupie i jest niskokalorycznym wypełnieniem miski. Sałatki dzięki temu jest więcej i starcza na dłużej! Sałatka wydaje się skomplikowana(...)ilość przed ugotowaniem) 1 szklanka wody 1 dojrzałe awokado 8 pomidorków malinowych/koktajlowych garść orzechów laskowych 1 gruszka sól himalajska do smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel stewii
Fill The Bowlpuszki ciecierzycy 3/4 kubka cukru ( ok 185 g ) 1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g) 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) barwnik spożywczy (opcjonalnie) Przygotowanie (15 minut plus pieczenie ): wegańskie bezy przygotowujemy jak normalne bezy*: - wodę z cieciorki miksujemy na sztywną, białą pianę - dodajemy cukier małymi porcjami, wodę różaną, barwnik i miksujemy do połączenia - bezy pieczemy w 120 -130 stopniach, małe
Pora na pora i pomidoraspód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik> . Sklep posiada bogatą ofertę ciekawych produktów. Osobiście bardzo
Pora na pora i pomidoraLiczę też na to, że może uda mi się przekonać kilka osób do zmniejszenia spożywanej ilości mleka lub nawet jego odstawienia. Chcę także obalić mit, że kuchnia wegańska i wegetariańska musi być droga. Składniki ( ml mleka): 1 szklanka wiórków koksowych (100 g) 2 szklanki wrzątku ( 1/2 litra) Przygotowanie ( 10 minut + moczenie lub przy
Pora na pora i pomidoraJaglanka na mleku kokosowym w trzech smakach: kokosowo-waniliowym, czekoladowym i truskawkowym, przykryta musem z truskawek i czipsami kokosowymi. Pyszne, zdrowe, bezglutenowe i wegańskie śniadanie. Żeby ułatwić przygotowanie śniadania kaszę możemy ugotować dzień wcześniej. Rano musimy tylko podgrzać kaszę jaglaną, zmiksować truskawki i połączyć składniki
Pora na pora i pomidoraDobry warzywny bulion to podstawa każdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek
Bananowe PoleKruche ciasto (podobnie jak BISZKOPT ) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak. A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie , bezglutenowe (dla ambitnych) i zdrowe ! Dlaczego warto ograniczyć gluten? Sama nie jestem na diecie bezglutenowej i podziwiam osoby, które wyrzekły się tej mieszaniny białek, ponieważ uważam, że jeżeli(...)powoduje niedobór składników pokarmowych (czego skutkiem jest np wypadanie włosów i anemia) - podwyższa poziom cukru we krwi (szybciej stajemy się głodni, co często prowadzi do przejadania i wzrostu wagi) Wegański jabłecznik na kruchym spodzie z cynamonem i prażonymi migdałami: - 200g mąki krupczatki, pszennej lub mąki z kaszy gryczanej* - ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego - 3 łyżki cukru trzcinowego
Pland based filleinne dania wymagające zdolności manualnych są u mnie skręślane na starcie. Kiedyś próbowałam zrobić pierogi z soczewicą i powstało coś w stylu Calzone ; ). Dlatego te dyniowe kluchy miały być wegańskie i dobre, a nie ładne. Po 2 miesiącach wracam z dynią i wyjątkowo dobrym sosem. Skromna jestem z natury, ale ten sos jest naprawdę pyszny! Jeśli nie macie czasu(...)dzielimy je na 3-4 porcje. (Pomiń jeśli nie nadziewasz klusek) Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki ciasta. Spłaszczamy je ręcznie i każdy posypujemy wegańskim parmezanem (nie za dużo, bo nie będzie się dało zamknąć – w jednej kluseczce powinna się znaleźć jedna kuleczka wegańskiego serka). Zawijamy ciasto i ponownie formujemy rolki ciasta. Na stolnicy posypanej
Fill The Bowl