wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:98/147)

Grissini - włoskie paluszki chlebowe 248

Paluszki grissini to przystawka podawana we Włoszech przed posiłkiem. Świetnie pasują do wędlin czy sera, można je także serwować do różnych sosów, dipów i zup. Pochodzą

Przepisy na domowy ser i chleb
Salsa pomidorowo-waniliowa 147

Uwielbiam przygotowywać domowe dipy, sosy, salsy, dodatki do imprezowo zastawionego stołu. Takie sosy są wspaniałym dodatkiem do maczania przekąsek, także wędlin, tortilli, grzanek, nuggetsów czy serów. Niezastąpione dla małych przekąsek na raz z ciasta francuskiego czy paluchów grissini. Generalnie każda impreza u mnie składa się nie tylko z ciepłych dań, jest wiele przekąsek, na ciepło czy zimno, do tego koniecznie

Zasmakuj Kuchni
"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA 791

"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i

Moja Książka Kucharska
Bezglutenowy pasztet z kaczki 189

dobie coraz większych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu.  Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi

Kuchnia od dwojga
Karkówka pieczona 259

Sztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry

kgwjanczewo
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem 187

Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze

W kuchennym oknie Ewy
Szynka drobiowa 164

Gdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to  „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o

mojewypiekiinietylko
Kiełbasa domowa- biała 195

Warto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.Moja

W kuchennym oknie Ewy
Schab suszony vel. z pończochy! 245

żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw do niej możemy dobrać wg naszych indywidualnych gustów smakowych. Ja przygotowując swój schab sugerowałam się sposobem Margarytki, natomiast

Fabryka pomysłów
Szynka peklowana i pieczona 248

Wielkimi krokami zbliżają się Święta wielkanocne , więc zachęcam do zrobienia samodzielnie , pysznych wędlin. Zaskoczycie rodzinę i gości .  Szynka peklowana i pieczona  Wiem że teraz można kupić wszystko,  supermarkety prześcigają się w promocjach .  Jednak domowa szyneczka jest najlepsza . Wcześniej zapeklowana z ulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej .  Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu i chęci(...)piekę  w   180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu.  Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina z najwyższej półki.  Można dobierać przyprawy indywidualnie. Polecam . Smacznego ;) Zachęcam do przejrzenia gazetki, znajdziecie tam fajne oferty i przepisy

Takie tam pichcenie
schab ze śliwką i majerankiem 156

Prosty i szybki sposób na rodzinny lub świąteczny obiad. Takie mięsko jest bardzo podzielne, jeśli zostanie z obiadu można je wykorzystać jako wędlinę na kanapkę lub

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kluski śląskie 127

Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką. Smakujemy z pieczonym drobiem, najczęściej kaczką. Lubimy też: świeże wyjęte z wody podane z przesmażoną bułką tartą i masełkiem, z dodatkiem soli i pieprzu lub przesmażone na rumiano lekko chrupiące zjadane ot tak same

Zasmakuj Kuchni
Pasty do kanapek 247

Rano spiesząc się do pracy większość z nas do kanapek na śniadanie standardowo wkłada plasterek sera żółtego czy wędliny bardzo często zapominając o warzywach czy innych możliwościach. A czemu by zamiast kawałka sera do kanapek nie przyrządzić domowej pasty, która jest zdrowa i co najważniejsze prosta w przygotowaniu? Takie pasty możemy spokojnie przygotować dzień wcześniej

Kuchenne Wariacje
8 przepisów dla kibica na mecz Polska-Niemcy 193

krótkie zestawienie 8 przepisów (na blogu znajdziecie ich o wiele więcej): Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese Pozdrawiam i… 3MAM

Słodkie okruszki
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 164

Czasami mam takie dni, że kanapka z serem bądź wędliną mi nie smakuje. Nie lubię monotonności w jedzeniu czy też powielania tych samych smaków, dlatego staram się robić domowe pasty. Poniżej umieszczam przepis na tradycyjną pastę jajeczną. Polecam nie pomijać szczypiorku, ponieważ dodaje on charakterystycznej ostrości. Składniki: 4 jajka majonez sól, pieprz połowa pęczka szczypiorku

Ugotować