warzywa - 14856 przepisów (strona:762/991)

Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 109

Chłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja

królestwo garów
Awokado nadziewane kurkami, szpinakiem i tymiankiem cytrynowym 123

Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 4 awokado, 200g świeżych kurek, 100g szpinaku, jedna średnia cebula, sok z jednej

królestwo garów
Dymka na ciepło 61

pęczek dymki, sól, cukier, masło Dymka – jednoroczna mała cebulka razem ze szczypiorem. Świeża dymka powinna być twarda i jędrna. Cebulka powinna być biała a szczypior soczyście

królestwo garów
Papryka faszerowana ziołowym serem. 181

Papryka – najlepiej mała, biały ser półtłusty, śmietana, zioła – mięta, melisa, oregano, czosnek, sól, pieprz, Nie podaję dokładnych proporcji gdyż trzeba doprawić ser do smaku. Do swojego

królestwo garów
przetwory 128

agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie   galaretka z pigwy

królestwo garów
Fasola wrzawska 159

Na zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku , miałam przyjemność wziąć udział w wyjeździe kulinarnym, mającym na celu przedstawienie trzech produktów znajdujących się

królestwo garów
Karczochy 86

Karczochy spokrewnione są z ostem. Młode świeże karczochy można jeść na surowo. Starsze – takie kupujemy w sklepach- można gotować, piec, zapiekać faszerowane. Można podawać na zimno

królestwo garów
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 81

1,5 kg pomidorów różnych odmian, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, cukier, sól Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do

królestwo garów
Krem z cukinii 108

1 kg miąższu z cukinii, 2 cebule, oliwa, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta świeżo zmielonej kolendry, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, 15

królestwo garów
Sałatka z grillowanych pomidorów. 122

Sałata rzymska, małe pomidory, sól, pieprz, oliwa, cytryna, cukier Sałatę rzymską oczyścić z brzydkich liści, przeciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Pomidory

królestwo garów
Kukurydza z grilla 122

kolby kukurydzy, oliwa, masło, sól, masło Kolby kukurydzy, oczyścić. Posmarować oliwą. Położyć na rozgrzanym ruszcie. (220 stopni Celsjusza) Grillować około 20 minut co jakiś czas smarując

królestwo garów
Puree z skorzonery / wężymorda 133

700 g skorzonery , 3 łyżki zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany*, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą

królestwo garów
Placki ze skorzonery 70

600 g obranej skorzonery, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól, ostra mieszanka przypraw, olej do smażenia, Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle

królestwo garów
Pimientos de Padrón 72

Pimientos de Padrón, oliwa, sól Pimientos de Padrón - odmiana pieprzu pochodząca z Galicji w Hiszpanii. Z okolic miejscowości Padron – stąd nazwa. Popularna w całej Hiszpanii, najczęściej

królestwo garów
Surówka z selera z jabłkiem 165

1/2 selera (około 200 g), 2 winne jabłka (około 300 g), sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu lipowego, Selera i jabłka obrać, zetrzeć na tarce

królestwo garów