warzywa - 14856 przepisów (strona:607/991)

Jarmuż w owsiance ^^ 197

takich worów pod oczami jak wczoraj ;D Po sukcesie chipsów z jarmużu , które zniknęły prawie od razu od wyjęcia ich z pieca, postanowiłam ponownie użyć tego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D ~  Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą

Kuchenny Skrawek Nieba
Czekoladowe babeczki z wiśniami 243

Czekoladowe babeczki z wiśniami Odkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą mi do głowy za każdym razem, kiedy go mijam. Dzisiejsze babeczki, wbrew nazwie, nie są jedynie z wiśniami. Mimo, że wielki napis na skrzynce głosił "wiśnie 6 zł" okazało się, że to czereśnie. Pomimo

Ciastkozercy
Babeczki dyniowe 283

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza

Ciastkozercy
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 210

tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa.  Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kaszą jaglaną i newellą 299

ostudzić. Rzodkiewki i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. W kostkę pokroić także newellę. Natkę pietruszki posiekać. Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu. Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa, newellę, natkę pietruszki, starty ser i majonez z czosnkiem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Ze smakiem i z pasją
KREM Z DYNI 172

cebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy zioło angielski i liście laurowe. Całość blendujemy robiąc tym samym krem. Obieramy imbir i trzemy na małych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kremem. Dodajemy

Mentor Smaku
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 195

Dania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.   Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z marchewki z czosnkiem 324

Surówka z marchewki Mój synuś bardzo nie lubi warzyw :) zastanawiałam się w jaki sposób przekonać go chociaż do surówki z marchewki , wymyśliłam taką prostą ze szczypiorkiem i czosnkiem :) w takiej postaci wcina be z zastanowienia.     Składnik : Kilka marchewek Szczypiorek suszony lub świeży Vegeta, pieprz , czosnek granulowany Kilka łyżek majonezu Wykonanie : Marchew obrać i umyć. Zetrzeć na tarce

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka warzywan 250

słoiczka fasolki w zalewie octowej kilka ogórków kiszonych majonez sól, pieprz , musztarda Sposób przygotowania; 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować i przestudzić. 2. Jajka ugotować na twardo. 3. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę , jajka także . 4. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i musztardą. dodajemy kukurydzę . 5. Wszystko mieszamy z majonezem

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z białej kapusty 208

drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek  również szatkuję. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą. Sos sałatkowy mieszam z 3 łyżkami oleju i dodaję do warzyw. Mieszam. Podaję po minimum 30 minutach po ponownym przemieszaniu. Surówka świetnie pasuje do dań mięsnych. Smacznego

Mechanik w kuchni
Rewelacyjna sałatka na imprezę z paluszkami krabowymi 411

kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. W szklance wymieszać majonez, jogurt. Czosnek rozgnieść, bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki. Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania. Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać

cooklife
K... kurczak w miodzie i sosie sojowym. 295

balsamicznym i musztardą) 1/2 mozarella parmezan do posypania Przygotowanie : Kurczaka marynujemy przez noc. Do miski z pokrojonym w paski kurczakiem dodajemy sos sojowy, miód i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa umyć, pokroić i ułożyć na sobie. Na końcu dodać kukurydzę i mozarellę, wszystko podać w przygotowanym sosie w słoiczku. Kurczaka zgrillować, podać ciepłego. Szybka, zdrowa, fit, kolotowa sałatka gotowa

Kitchens Alphabet
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 353

zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli

Magiczne Życie Marty
G... Gratin. 427

dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie. Składniki (w zależności od Waszej formy): 6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  zioła prowansalskie Opcjonalnie

Kitchens Alphabet
Orkiszowa pizza z szynką parmeńską, oliwkami i podwójną mozzarellą 148

część świeżej bazylii, oregano i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sambal oelek oraz dwie, trzy łyżki wody i dusimy sos 10-12 minut, aż warzywa się rozpadną a sos będzie gęsty. Odstawiamy by sos pomidorowy ostygł. Ciasto na pizze wałkujemy by miało grubość około 1 cm i ponownie odstawiamy by wyrosło, na około 25 minut

Mango Papaja