Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad Dzisiaj zapraszam po prosty pomysł na pyszny obiad Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą ! Pewnej niedzieli
Kuchnia na wzgórzuPewnie nikogo nie zaskoczę nowym przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły
Pobite gary BarbaryKuchnia włoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki
Mango Papajacałe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie, a po upieczeniu cukier koncentruje się w nich i nabierają słodyczy. Sałatka jest bardzo prosta(...)ochoty na dania rózmrożone – to możecie zamrozic tylko przygotowane wcześniej połskładniki (np. upieczone wcześniej mięso), a np. makaron zrobić na świeżo Jak gotowaliśmy W tym tygodniu używaliśmy dużo piekarnika. Upiekliśmy batata, pomidory, paprykę i bakłażana oraz kurczaka i indyka, a nawet steki. Jeśli chodzi o steki to był to eksperyment, niestety niespecjalnie udany, gdyż mięso wyszło dość twarde. Piekarnik
Niedzielny kucharzRabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o tym, że rabarbar wspaniale pasuje nie tylko do przygotowania orzeźwiających napojów ale również jako składnik do ciast. Minęło kilkanaście dni w ogródku dojrzały kolejne łodygi, a więc przyszedł czas na następny przepis. Tym razem(...)Wylewamy około 2/3 ciasta na blaszkę wyłożoną papierem po czym wrzucamy drobno posiekany rabarbar. Im więcej go wsypiecie tym lepiej. Wylewacie resztę ciasta i ponownie posypujecie rabarbarem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut i pieczecie do suchego patyczka. Po wyjęciu możecie posypać cynamonem, lekko posmarować miodem: co kto lubi. Odstawiamy na kilka chwil
Gar ZdrowiaTo danie ratuje mi życie od lat. Zresztą nie pierwszą jego wersję, jak widać po tytule, już publikuję. Ekspresowe w wykonaniu, supersmaczne i możliwe do dostosowania
Życie zamknięte w smakuCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie
Pasja Smakuczas z gotowania zaoszczędzony, został przeze mnie na zdrowie zamieniony. Gotowanie sprawiło mi wiele radości, zjadanie gołąbków wiele przyjemności, spacer relaksu i efekt kalorii spalania, a warzywa pomysły na nowe dania. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 szt. średniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży(...)nadal dusimy do momentu jego redukcji. Rada: jeśli gołąbki nie mieszczą się na patelni, można przygotować je w żaroodpornym naczyniu o szerokim, płaskim dnie. Wówczas pieczemy je w piekarniku w ok. 200°C. Gołąbki przed podaniem posypujemy dodatkowo posiekanym koperkiem
Moniki Smakołykispacerze w mroźny dzień czy na zimową kolację najlepiej smakuje mi zupa. Zresztą w te chłodne dni nie zawsze mam ochotę na surowe warzywa i w postaci zup oraz warzywnych gulaszy wcinam moje 5 porcji dziennie. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostszą na świecie zupę-krem z dyni, którą urozmaiciłam grzankami z dodatkiem gruszki, gorgonzoli i jarmużu. Do dzisiejszej(...)gotuj ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na kromkach chleba ułóż gruszkę i jarmuż i przykryj dużymi plastrami gorgonzoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę na 5-7 min. aż ser się roztopi. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Dopraw do smaku gałką muszkatołową
Chilli Czosnek i OliwaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarnieinnego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach, tak by skrobia pozostała w warzywach. To ułatwi nam przygotowanie farszu. Pierogi z kapustą i grzybami przepis>>> Gotowy farsz warto na jakiś czas odstawić, by składniki przegryzły(...)sposób całość nabierze głębokiego smaku farszu i harmonii. Ważne, aby całość potrawy po upieczeniu odstawić w ciepłe miejsce (ja w tym celu stosuje piekarnik), by kulebiak zastygł. W przeciwnym razie ciasto będzie się kruszyć i wyglądać niezbyt apetycznie. Krojąc ciasto zaopatrzmy się w ostry nóż dobrej jakości. Unikniemy w ten sposób
kuron.com.plBorek ,tureckie ciasto z serem i szpinakiem Borek , czyli najbardziej popularny placek w Turcji . Typowe danie tej kuchni . Wersja ze szpinakiem i serem feta jest nie
Ogrodnik w podróżydesery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche(...)Rulon kroimy na 10 równych części. Formy natłuszczamy i posypujemy kaszą manną, układamy w nich luźno bułeczki, pamiętając, że ciasto urośnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy mlekiem i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia
Kulinarne przygody GatityChoć pieprz jest przyprawą absolutnie podstawową, to zwykle, przygotowując dania, uzupełniamy go o inne przyprawy, a smak i ostrość samego pieprzu rozmywają się w ogólnym gąszczu
Even Better Food