PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 328Dziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej. I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana
Smaczne Zdrowe
Twister jak z KFC 481Twister z KFC...Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny
Gospodyni Miejska
Dziś są bloga urodziiiiiny! 205podsumowań. Co zrobiliśmy przez ten rok? Po pierwsze mamy studnię- po przejściach (poczytajcie tutaj - było dramatycznie). To ogromne ułatwienie. Mamy szklarnię! Poza tym powstały grządki na których eksperymentowaliśmy z warzywami. I wiemy już, że rzodkiewkę i sałatę trzeba siać stopniowo, bo nikt nie da rady przejeść grządki wysianej na raz. Z niewypałów warto wspomnieć kalafiory i brokuły- nie zdążyły(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka 1 jajko suszone maliny (garść) Do formy do muffinów wkładamy papilotki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mieszamy składniki na kruszonkę do otrzymania w miarę jednolitych okruchów i chowamy ją do lodówki. Masło roztapiamy na małym ogniu. Marcepan kroimy w kostkę pilnując, żeby
les mirabelles
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 307Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od..... pomysłowości kucharza. Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny, a tym samym może stanowić(...)naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. *** Sambousa można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 219Witamy! (; Zima w dalszym ciągu sobie o nas nie przypomniała a w zamian obfituje w silne deszcze.. Jest to nielada paradoks, bo kto przypomina
Symfonia Smaków
Paszteciki z bigosem 213również i dzieci - nie ma na to szans! Już nie mówiąc o tym, że nie każdy taki przydomowy ogródek rolny posiada - w doniczkach balkonowych jakoś tak trudno uprawiać własne warzywa i owoce ... Kobieta pracująca musi się wtedy posiłkować choć w części gotowymi produktami wstępnie przetworzonymi , żeby wyrobić się ze wszystkimi obowiązkami w przewidywanych 24-godzinach. Taka prawda(...)środka na nadzienie "na zakładkę", dokładnie je zlepiając, aby nadzienie nie wypadło. Taki rulon odwrócić, tak aby zlepienie było od spodu - w ten sposób zapiecze się ono w piekarniku i nadzienie nie będzie wypadać . Całość pokroić na kawałki o szerokości ok 3-4 cm, które następnie należy poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Papier na którym
Grunt to przepis!
To co najlepsze w Blogu Roku + Dziękuję!! 168Przez ostatni czas, żyłam głosowaniem na Blog Roku. Przeglądając wszystkich kandydatów odkryłam tyle wspaniałych blogów kulinarnych, że z każdym nowym coraz bardziej krytycznie zaczynałam patrzeć na
Ciastkozercy
Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową bezą 237tyle przepisów się uzbierało a drugie tyle pomysłów w głowie. Powroty jednak bywają przyjemne :) A na dobry początek wracam do Was z przepysznym ciastem z rabarbarem :) Sezon na to warzywo w pełni, aż żal nie korzystać. Zwłaszcza, że jego cena ostatnio mocno spadła w dół i już kombinuję, jakby go przetworzyć :) A za rabarbarem gonią już truskawki... nic, tylko zamknąć(...)ugotować budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy lekko przestygnie wylać go na ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na budyń, lekko go wciskając. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Beza: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie za pomocą łyżki wmieszać wiórki kokosowe. Gotową
My simple kitchen
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 194Kiedy w tym roku postanowiłam posadzić sobie więcej warzywek każdy się śmiał, że nic nie urośnie, bo ziemia "nijaka". Nawet w momencie sadzenia, kiedy wspólnie z
Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 210ogromnego, obracającego się przy eklektycznym grillu kawału mięsa lub ze skrawkami kurczaka podanego z surówką w chlebku pitta. Szaszłyk jest zwykle uznawany za coś zupełnie innego: kawałki mięsa przedzielonego warzywami, upieczone najczęściej na grillu. Tymczasem i jedno i drugie do kebab. Doner kebab i shish kebab Kebab wywodzi się z Turcji, ale korzenie ma znacznie głębiej, w epoce sprzed pojawienia(...)tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Szczypta szafranu 2 starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój
Niedzielny kucharz
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 199Wiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory
chili & sugar
Dżem brzoskwioniowy z cynamonem, imbirem i goździkami 256zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność(...)polecam wypróbować- pycha! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały
Cooking Monster
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 201Patisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby
Ogrodnik w podróży
Slodycz i sol zakleta w tarcie 223Jestem..., wrocilam po dlugiej nieobecnosci. 6 tygodni zlecialo mi jednak bardzo szybko. Przez ten czas urlopowalam sie z dala od problemow i od kuchni. Przyznam jednak
Przysmaki Karolki