warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:13/434)

Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 170

każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por.- tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy  dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn(...)przygotowane dodaję do naszego mięsa.- dokładam obrane cebulki, czosnek- na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły- długość pieczenia zależy także

Basia w kuchni
Domowe duszonki 185

duszone w żeliwnym garze na ogniu, z kiełbasą i boczkiem, ale domowe - lekkie i robione w piekarniku. Palce lizać! Domowe duszonki Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami, są w sam raz dla każdego. Obiad przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się(...)przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny mieć w woreczku ciasno, więc dajmy im trochę luzu ;) Domowe duszonki w rękawie dusimy w piekarniku o temp. 200 st. przez 60 minut z termoobiegiem. Już po chwili, po całym

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Warzywa pieczone w piekarniku 152

będą się równomiernie wtedy piekły). Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, rozłożyłam na nim warzywa, posypałam solą, czosnkiem niedźwiedzim i wsawiłam na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Warzywa trzeba sprawdzać wcześniej. Przed podaniem posypałam natką pietruszki

kruche babeczki
Zupa krem z pieczonej papryki 179

papryki 3 pomidory u mnie malinowe 3 ząbki czosnku 750 ml bulionu  1 łyżka wędzonej papryki słodkiej Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone warzywa, skórką do góry. Między pomidorami i papryką ułożyć też ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 30 minut.  Podpieczone(...)warzywa zostawić na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć z łupinki a z pomidorów ściągnać skórkę, przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i obrać ze skórki i również przełożyć do garnka.  Warzywa zalać bulionem, dodać wędzoną paprykę i gotować 10-15 minut aż papryka bedzie mięciutka. Potem zupkę zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Nałożyć

Monia miesza i gotuje
Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów. 218

warzywa oliwą i oprószyć solą od góry. Bakłażana nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 - 45 minut (do całkowitego zmięknięcia warzyw). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć miękki miąższ bakłażana, szalotek i czosnku do garnka. Dodać pomidory z puszki oraz bulion. Zagotować. Dodać starty imbir, cynamon, kurkumę, kumin, chili i cukier. Gotować

zadanie-gotowanie
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 209

przez 7-10 minut. Ryby wyciągamy z lodówki, warzywa z patelni układamy na dnie  żaroodpornego naczynia. Na warzywa układamy makrele i całość  wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę i warzywa pieczemy przez 30 minut, a następnie naczynie wyjmujemy z piekarnika, rybę dzielimy na części, wykładamy na talerze i podajemy z warzywami,  posypując wcześniej całość, drobno

Miód i pieprz
Pstrąg pieczony z warzywami. 265

Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4-6 części (w zależności od wielkości), przekładamy do sporej miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki), dokładamy do ziemniaków. Cukinie lub patisony kroimy w plastry wielkością przypominające ziemniaki i cebule, dodajemy do pozostałych warzyw. Do miski z warzywami wlewamy trochę oliwy(...)oblepiły warzywa. Pomidorki myjemy i odkładamy osobno. Dużą blachę (ja użyłam tej standardowej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia (ułatwi nam to zmywanie) i wykładamy na nią warzywa. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki wykładamy pstrągi, posypujemy pomidorkami i pieczemy kolejne 12-15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe

Rozpustne gotowanie
Karkówka pieczona z warzywami 245

misce. W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy rękaw z obu stron upewniając się dobrze, że zrobiliśmy to szczelnie. Rękaw z warzywami i mięsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Mięso i warzywa podajemy razem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Uwagi Jeżeli przyrządzamy potrawę np. w metalowej brytfannie

Kulinarna Pokusa
ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 154

Zapiekanka obiadowa 3 w 1 😀 Znajdziemy w niej ziemniaki, mięso z indyka oraz warzywa, a wszystko to zapieczone w piekarniku z żółtym serem. Nie jest ona mdła, gdyż mięso przyprawiłam przyprawą kebab-gyros, co nadało mu ostrości  i orientalnego smaku. Warzywa, starte na tarce tworzą pierzynkę dla mięsa oraz ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest(...)tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie układamy na zakładkę plasterki ziemniaków. Następnie rozkładamy usmażone kawałki mięsa, a na samym końcu wykładamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie, wierzch posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 212

olej i przyprawy pokryły warzywa. Białe kiełbaski ponakłuwac wykałaczką aby nie popękały podczas pieczenia. Duża blaszkę z piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłozyc warzywa i biała kiełbaskę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż warzywa sie przyrumienią i będa miękkie. W trakcie pieczenia można delikatnie łopatką przekręcić warzywa i kiełbaskę aby równomiernie

Monia miesza i gotuje
Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 168

cytrynową przekrojoną na połowę i dodatkowo delikatnie roztartą rękoma w celu wydobycia większej ilości aromatu. Całego kurczaka przykrywamy folią aluminiową do pieczenia ( nie musi być szczelnie). Kurczaka w warzywach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C , po 15 min skręcamy do ok. 180°C i w takiej temp. pieczemy ok. 1 godz. W połowie czasu pieczenia kurczaka po wierzchu smarujemy(...)odcedzamy. Kurczaka wyciągamy, do pojemniczka zlewany część powstałego sosu, a do upieczonych (powinny wyjść al dente) dodajemy pęczak, mieszamy i wstawiamy na kilka min do piekarnika. Kurczaka podajemy z kaszą jęczmienną pęczak z warzywami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tian prowansalski. 190

prostokątnym - w pasy. Z łyżki oliwy, łyżeczki soku cytrynowego, oregano i tymianku (po 1/2 łyżeczki) z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przygotować mieszankę, którą skropić następnie równomiernie warzywa. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości warzyw (około 40 - 50 minut

zadanie-gotowanie
Tarta z kurczakiem i warzywami 196

przypraw do smaku solą i pieprzem ulubionymi przyprawami, usmaż na rumiano na 1 łyżce oleju lub oliwy oliwek. Następnie Cebulę pokrój w plastry i usmaż dodaj pozostałe pokrojone warzywa . Ciasto: Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Mąkę i masło przełóż do głębokiej miski, dodaj jajko i sól. Ciasto zawinięte w folię aluminiową dobrze jest schłodzić przez pół godziny(...)oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj.   Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko koncentratem pomidorowym z ketchupem. Na bazę połóż warzywa, kurczaka i wylej masę śmietanowo-jajeczną. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 20-30 min, posyp pozostałym startym serem i piecz jeszcze ok. 10‒15 min, do zarumienienia powierzchni

Kubki smaku
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 421

większe kawałki (w około 3-cm kostkę). Cebulę pokroić w cienkie piórka. Do pozostałego oleju dodać około 1/2 łyżeczki soli, paprykę oraz cebulę – wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Oderwać stwardniałe końce szparagów, szparagi i pomidorki przekroić na pół, drugi ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki. Szparagi, pomidorki i czosnek przełożyć(...)razie potrzeby dodać kilka kropel oleju więcej). Wyjąć z piekarnika naczynie, temperaturę pieczenia zwiększyć do 175°C. Do papryki dodać pozostałe warzywa – wymieszać. Na warzywach ułożyć filety łososia, całość ponownie wstawić do piekarnika i piec zależnie od grubości ryby, około 8 – 13 minut. Smacznego! Łosoś nie powinien być wypieczony nadmiernie, by nie stał się suchy. Lepiej jest piec go krócej

Even Better Food
Ryba pieczona z warzywami 185

Kolejna propozycja rybki z piekarnika w towarzystwie warzyw. Rybkę upiekłam po prostu we warzywach jakie miałam pod ręką. Wyszła na prawdę pyszna i delikatna. Tak przygotowaną rybkę można zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie miruna nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula(...)solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec 40 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje