ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić. Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny. Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Kapuśniaczki robimy
Gotowanie jest łatweOstatnio stwierdzam, że chyba z wiekiem zmieniam zdanie do czekoladowych wypieków, bo to ciasto jest po prostu rewelacyjne. Śmiało mogę napisać, że jedno z lepszych, jakie do tej pory jadłam. Po zjedzeniu pierwszego kawałka wyczujecie, że jest lekko puszyste i delikatne, a zarazem wilgotne i mocno czekoladowe. Muszę przyznać, że wiedzieliście, co wybrać :) Ps. Jeżeli nie macie chęci lub czasu(...)puree, dodać jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówcały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Z biszkopta wydrążyć środek, zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto
Smakołyki Asiżółtym lukrem pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Gwarantuję, że wszystkim posmakuje, u mnie znika ze stołu jako pierwsza. Polecam ją zwłaszcza początkującym kucharkom, nie może się nie udać! Ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 1 cytryna 25 dag masła Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki(...)miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy
Smakołyki Asimieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asiwiem jak Wam ale dynia chyba mi się nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :))) Brownie: 100g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 110g(...)mąkę i kakao. Formę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać powierzchnię. Na to wylać masę dyniową. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty masy czekoladowej. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asijesienno zimowy, a wieczory stają się dłuższe, my mniej ruchu, a za to chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej(...)ostygła. 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ksylitol i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol
Apetyczna babeczkatemperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min. 2. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód foremki oraz boki mniej więcej(...)połowy jej wysokości wyklejamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mango obieramy, wycinamy pestki. 1 i 1/2 mango miksujemy przy pomocy blendera na gładkie puree, resztę mango odkładamy na później do dekoracji. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia
My Culinary Artująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną(...)Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchnisztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięszklanki i wlać pół szklanki gorącej wody i szybko wymieszać do rozpuszczenia galaretki śmietanę schłodzoną 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać galaretkę ostudzoną bitą śmietanę rozprowadzić po cieście i posypać zmieloną czekoladą schować do lodówki na kilka godzin ciasto po prostu "niebo w gębie"....polecam......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsuchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego
Smaczne Zdrowekonfiturę z płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo czekać z jej wypróbowaniem. Na wielkanocnym mazurku sprawdziła się wprost idealnie! Dzisiejsze ciasto nie wymaga też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru(...)masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut
sama złodyczorzechów włoskich Masło kroimy na drobniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę, jajko, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy na stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta, w dłoniach formując ciasteczka - układamy obok siebie na prostokątnej blaszce
sama złodyczBiszkopt zawsze się udaje- ale pamiętajmy by poświęcić czas przy ubijaniu piany przynajmniej 4-5 min. Od tego zależy efekt końcowy. A I nie zapominajmy , że niektóre ciasta potrzebują -"rzucenia" nimi :)Zaczynamy Składniki:3/4 szkl mąki1/4 szkl mąki ziemniaczanej5 dużych jaj3/4 szkl cukru Wykonanie:Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno- w tym tkwi tajemnica udanego biszkoptu(...)nagrzanego piekarnika na 170 C wkładamy biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu- rzucamy ciasto na ziemię ( z wysokości około 50-70 cm) . Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta. Odkładamy do ostygnięcia.Smacznego
Smaki Edytydużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować kremem, rozłożyć poziomki
Monia miesza i gotujedokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczoną margarynę, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić
Monia miesza i gotujedodawać cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 20 minut. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty
Monia miesza i gotujekandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką
Monia miesza i gotujejest ta moja marchewka na miłość – dobre jedzenie jako dodatek, rozmowa, wspólny czas i MY! Po kija na razie nie sięgam:P Składniki na 2 sztuki: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mieszanka warzyw chińskich (400g) 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki imbiru Sos chow mein (blue dragon) – saszetka 120g 10 dag sera(...)usmażyć na odrobinie oleju, w trakcie dodać mrożone warzywa. Gdy puszczą wodę doprawić przyprawą do kuchni chińskiej. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać sos, dusić chwilę, aby było ciepłe. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdy bok zwinąć do środka ok. 0,5cm (tak, aby powstała nam ramka). Na to wyłożyć chińskie nadzienie. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec na złoty
Fabryka pomysłówmaliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy(...)łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo: 3 spore brzoskwinie Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i podpiec
Fabryka pomysłówPrzepis pochodzi z bloga Niebieska Pistacja.Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto: 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki masy(...)stopni przez 30 minut. Studzimy.Masa: Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Zimną żelatynę dolewamy do ubitej śmietany i chwilę miksujemy. Ciasto kroimy na pół i przekładamy masą. Po wierzchu smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami
Czerwona PorzeczkaSkładniki Dodatki Mozzarella 150g Szynka parmeńska kilka plasterków Pomidorki koktajlowe kilka Czarne oliwki kilka Rukola garść Składniki na ciasto do pizzy http://kulinarneprzeboje.pl/2013/02/03/domowa-pizza-ciasto-na-pizze-jak-z-pizzerii-przepis-podstawowy-hausgemachte-pizza-das-grundrezept/ Sos do pizzy http://kulinarneprzeboje.pl/2013/08/04/sos-pomidorowy-do-pizzy/ Wykonanie: Przygotować ciasto na pizzę (link do przepisu) – bez pieczenia. Przygotować sos do pizzy (link do przepisu) Mozzarellę pokroić w plasterki, a oliwki i pomidorki na pół. Nagrzać
Kulinarne PrzebojeUwielbiamy kopiec kreta . Jak widać ciasto było konsumowane praktycznie od razu po upieczeniu, dlatego krem ze śmietany nie zdążył jeszcze dobrze stężeć :-) Składniki Składniki na ciasto: Mąka pszenna 1 szklanka Gorzkie Kakao 2 czubate łyżki Sól szczypta Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Soda oczyszczona pół łyżeczki Cukier 3/4 szklanki Cukier waniliowy 1 op. […] The post Kopiec kreta appeared first
Kulinarne PrzebojeSkładniki Ciasto Drożdże świeże 30g Cukier 1 łyżeczka Woda 350ml, ciepła (około 40C) Mąka pszenna 500g Sól 1 łyżeczka Oliwa extra vergine 2 łyżki Dodatki Pierś kurczaka podwójna Brokuł 500g Mozzarella 200g Składniki na sos: Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce sos pomidorowy z przecieru / koncentratu Wykonanie Przygotować ciasto na […] The post Pizza pollo
Kulinarne PrzebojeMuffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny
Ania i Marcin gotująwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepyszny sernik, którego smaku nie da się opisać. Cudowny - to słabe określenie. Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. Naprawdę jestem
Di gotujecukier puder do posypania 2, 3 banany Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , następnie dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Banany obrać i pokroić w plastry po ukosie . Na patelni rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego , maczać banany w cieście i smażyć
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj suflety z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone. Uważam, że to bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną
Niezły Młynekmąka oliwa lub masło do smażenia Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor
Smakołyki Asitrzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika(...)dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło
Smakołyki Asimoże być miłą niespodzianką dla ukochanej osoby. Zwłaszcza gdy przygotujesz je w takich filiżankach z serduszkiem. To propozycja dla tych, którzy nie maja ręki do pieczenia ciast ;) Po prostu nie mogą się nie udać i robi się je w kilka minut! Przepis został wyróżniony w konkursie "Słodkie Walentynki" na stronie Przyślij Przepis. 4 łyżki mąki 1 op. cukru waniliowego(...)mleka cukier puder do posypania Składniki suche wymieszać w jednej misce. Mokre w drugiej. Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki i napełnić filiżanki/kubki do 2/3 wysokości. (nie więcej gdyż ciasto wypłynie) Wstawić do mikrofalówki na ok 3-4 minuty na moc 750W. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jeśli ciastko robisz w większym kubku to długość grzania powinna wynosić
Smakołyki Asirozpuścić masło, wlać mleko i podgrzać aby było ciepłe. Jajko rozbełtać. Ciepłe mleko z masłem i jajko wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić
Smakołyki Asipewno spędzi go w plenerze, na wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne. Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru 2/3 szkl 100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji(...)skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny
Smakołyki Asiśmietana 18 % (180 g) ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe do dekoracji cukier puder Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale
Ugotowaćpieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE : Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZimą hołdujemy tradycji i rozgrzewamy się jedząc zupy. Choć zimy za oknem nie widać, to jednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy
Ania i Marcin gotują/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kuleczki są kruche i mocno seeerowe. Idealna przekąska, od której ciężko się powstrzymać. Naprawdę uzależniają! (około 28 sztuk) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie: około 10 sztuk suszonych pomidorów Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Ser żółty zetrzeć(...)tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną oraz jajkiem. (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie z masy formować małe kuleczki (mniej więcej o wielkości między orzechem laskowym a włoskim). Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć
Di gotujeroku kupowałam przyprawę korzenną do pierników, w tym roku to był przypadek. Wieczorem zabrałam się za zagniatanie ciasta na pierniki alpejskie, patrzę do szafki, a tam nie ma ani grama przyprawy, do sklepu to już mi się nie chciało iść, ale pomyślałam, że skoro moje szafki są po brzegi wypełnione różnymi przyprawami, to z pewnością uda mi się stworzyć swoją(...)ważyłam, ale taka porcja starczy mi na wszystkie moje piernikowe wariacje, a nawet jeszcze zostanie. Dodatkowo Wam powiem, że dziś jak to piszę mam za sobą zrobione dwa ciasta na pierniki i jedno już wypieczone, z tą przyprawą pierniki są o wiele lepsze niż ze sklepową. Zauważył to też mój syn, że pierniki wyszły takie bardziej aromatyczne. Jest jeszcze dodatkowy
Blondynka Gotujedodatkowo do posmarowania wierzchu: 2 łyżki gorącej wody + 1 łyżka cukru trzcinowego Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto przez 6-7 minut, by było jednolite i sprężyste. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, następnie formuję z ciasta kulę i przekładam na blachę do pieczenia. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia
Mango Papajaenergicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe (jeśli po wbiciu w środek muffinki
Przepysznik - BLW i nie tylkosumie jest bardzo przyjemnie otrzymać wyróżnienie prowadząc blog tak krótko. Moje odpowiedzi: 1. Kiedy w Twojej głowie zrodził się pomysł na założenie bloga? Nie mogłam odszukać przepisu na ciasto, które wcześniej już robiłam. Stwierdziłam, że przecież i tak gotuję, więc czemu nie zebrać w jednym miejscu sprawdzonych przepisów, w komputerze łatwiej odszukać. 2. Twoja największa kulinarna wpadka? Robiłam jedno(...)ciasto z dwóch różnych (napisanych obok siebie) przepisów, zauważyłam to dopiero pod koniec. Miało być lekkie i delikatne, wyszło ciężkie i wilgotne, prawie jak zakalec :) 3. Kto jest dla Ciebie autorytetem kulinarnym? Jednego autorytetu nie mam, podpatruję różnych kucharzy, a robię po swojemu, gdyż gotowanie w domu to zupełnie inny świat. 4. Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której
Kuchcik gotujePołączenie obiadu i deseru to propozycja chyba dla każdego z nas :) Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz(...)śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Plastry jabłek maczamy w cieście, smażymy na oleju a następnie odsączamy na ręczniku papierowym
Zainspirowana w kuchniBardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie
kgwjanczewopysznego i życzyłabym sobie, żeby jakiś Alvaro przygotował specjalnie dla mnie takie cudo. Do tego białe winko, goździk, no i może rajstopy i prezent jak znalazł :-) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła 1 całe jajko szczypta soli oraz : 300 g wędzonego łososia mały słoiczek kaparów sos holenderski(...)małe części masło. Wszystko razem wyrobić, można dodać łyżkę wody. Zrobić kulkę i schować ją w foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać i wyłożyć
pieprzny smaczekmięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na końcu do ciasta 3-4 łyżki alkoholu np. rumu, czystej wódki lub winiaku
Przepisy i porady kulinarnekiboka - Fotolia.com Aby ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się
Przepisy i porady kulinarnecukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka 3 : Trzecia równie ważna rada, aby babkę piaskową nie piec w zbyt wysokiej temperaturze. Wystarczy 170 C, a gdy na powierzchni zrobi się(...)troszkę zmniejszyć ( 155-160 C ). Gdy pieczemy babkę piaskową w zbyt wysokiej temperaturze na jej powierzchni zrobi się od razu twarda skorupa, która później pęka pod wpływem dalszego rośnięcia ciasta ! Tutaj znajdziesz przepis na bardzo dobrą babkę piaskową
Przepisy i porady kulinarnemargaryny sól marmolada cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z margaryną , zaparzyć połączoną z cukrem i solą mąką ( podobnie jak ciasto parzone ). Po przestudzeniu wlać rozpuszczone drożdże w mleku i dodać jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć
Przepisy i porady kulinarnePuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęjest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka 2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli(...)malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno
Zdrowie na języku :PJedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W
Kuchnia PROzdrowotnaDla dbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej
kgwjanczewomoże się skusicie na pyszne i lekkie ciasteczka , szybko się je przygotowuje , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :) Składniki : Ciasto francuskie cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około
Sama słodycz i szczypta chiliresztą cukru, resztą ciepłego mleka, i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i dobrze wyrobić ciasto.Nie może kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce . Ciasto wyłożyć na stolnicę , rozwałkować na grubość około 1/1,5 cm , wycinać koła i nakładać po łyżeczce powideł , przykryć drugim krążkiem ciasta i dobrze zlepić w koło. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chilistężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi. Moje posty
Słodka Stronaolej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron(...)najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem).Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki na naleśnik) i składamy w rożki.Czekoladowe naleśniki posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Możemy również polać je sosem czekoladowym. Moje posty
Słodka Stronacukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie delikatnie
Słodka Stronałyżka masłaPrzygotowanie:Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia.Nagrzać piekarnik na 200'C. Mąkę, sól i drożdże instant łączymy drewnianą łyżką. Dodajemy masło i jajko. Łączymy.Dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach (5) wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste.Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej(...)objętości.Ciasto dzielimy na równe kulki, lekko spłaszczamy, kładziemy na blachę do pieczenia, smarujemy białkiem, nacinamy, przykrywamy i odstawiamy na maksymalnie 40 minut do podrośnięcia.Pieczemy w 200'C przez 20 minut (aż do zarumienienia).Nie dodawałam do nich mleka, a są taaakie mleczne, śmietankowe wręcz w środku! Pasują zarówno na słodko, jak i grillowane z guacamole i jajkiem. Wciąż
Kitchens Alphabetciepłą wodą (pół szklanki) i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie, z widocznymi pęcherzykami powietrza. Wysmaruj je olejem, włóż do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe(...)miejsce na półtorej godziny (powinno podwoić swoją objętość). Podziel ciasto na sześć części i rozwałkuj na owalne placuszki centymetrowej grubości, zem. Przełóż chlebki na blachę wysmarowaną tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 220 st.Obserwuj, kiedy pity zaczną się wybrzuszać,to znak, że zaraz będą gotowe (nie powinny się zrumienić).Surówkę przepis tutaj wymieszaj z pokrojonym mięskiem, połóż
Walijskie Pichceniedodajemy śmietanę i mikserem na gładką masę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na mąkę owoce kandyzowane i mikserem wymieszać na gęste ciastoforma silikonowa z kominkiem 24 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczkapolewę rozpuścić wg opisu i posmarować nią babkębabka jest łatwa, szybka i bardzo smaczna.........polecam........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy sernik jest wilgotny, puszysty i przypomina smakiem sernik z sera.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępatelni jajka "L", olej, mleko roztrzepać rózgą z 3 minuty wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zamieszać ze 4 razy z patelni wsypac całą zawartość razem z olejem do ciasta i parę razy rózgą zamieszać ciasto powinno być nie za gęste, nałożyć do pełna do foremek silikonowych piec w 200C około 30 minut, można wyjmować ciepłe na talerz my takie
W Mojej Kuchni Lubięmarchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz, Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię., obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później(...)odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę. W misce ubijamy serek ze śmietanką, jajkami, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na warzywa. My jeszzce raz posupalismy po wierzchu solą i pieprzem. Tak lubimy;) PIeczemy
Anioły w kuchnikocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto: 1/2 l mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejącaFarsz(...)sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią zwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy
Apetyczna babeczkadalej ucierać. Podczas ucierania wybić jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem, wymieszać. Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusipożywne i ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja(...)czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy: Składniki: (ok.10muffinek) na spód: 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy
Symfonia SmakówTakie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko WYKONANIEZ mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.Grzyby zalewamy wodą moczymy
W kuchennym oknie Ewysosem pomidorowym świeży makaron z sosem a'la ratatuj królik cacciatore pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta na świeży makaron, gdyż musi ono trochę poleżeć. Choć przepis na makaron jest bardzo prosty, ciasto jest twarde i trzeba włożyć w nie dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej
Chilli Czosnek i Oliwazamykałam lodówkę bo sama nie wiedziałam czego chce..no i gdzieś w głębi lodówki uśmiechnął się do mnie twarożek i proszę oto co udało mi się zgotować... Na ciasto naleśnikowe:2 szklanki mąki 1 jajko 1,5 szkł. Wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru Masa bananowa: 2 banany 2 sery białe każdy po około 150g(...)Cukier waniliowy 50g. 1łyzka śmietany lub jogurtu Pół kostki czekolady lub polewa czekoladowa. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wyrobić i usmażyć. Banany pokroić w grubszą kostkę, ser biały rozdrobnićwidelcem i dodać do niego banany, cukier waniliowy i śmietanę
NaKońcuJęzykaktos z was nie kocha malin? albo naleśników ? ;) kochani zapraszam na naleśniki mocno malinowe składniki:Ciasto naleśnikowe: 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 1,5 szklanka mleka 1,5 szklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki
NaKońcuJęzykacukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki. Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni
Salonik smakówDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówcukru pudru4 łyżki masła4 łyżki bułki tartejsólZiemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia.Smacznego
Salonik smakówSkładniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól
Niezły Młynekcukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam masę (na 1 sztukę naleśnika mniej więcej 2 łyżki masy). Kiedy
bastalenawodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec
Smaczne Zdrowewolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić
Ala piecze i gotujejednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć(...)Masę przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier - po prostu wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i kurkumą. Z tą piosenką mogę wstawać nawet codziennie o 5 rano
sama złodyczspód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut(...)sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować
sama złodyczOstatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek(...)Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ser miksujemy z kajmakiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i zostawiamy
sama złodyczkońcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :) Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy w bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z folii i przekładamy na kratkę, po godzinie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i tak czekamy do całkowitego ostygnięcia. Świetny głos i świetna muzyka. Ponad tydzień temu wyszła nowa płyta, jeszcze nie miałam okazji posłuchać
sama złodyczszklanki sezamu pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżeczka soli Zakwas standardowo wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb. Płatki owsiane i sezam delikatnie podprażamy na suchej patelni teflonowej, zostawiamy do przestygnięcia, śliwki natomiast kroimy na mniejsze kawałeczki. W dużej misce mieszamy(...)sobą wszystkie składniki, na samym końcu dodając mąkę - konsystencja ciasta powinna być błotnista i gęsta. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i obsypujemy otrębami lub sezamem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po co najmniej 8 godzinach chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeszcze ciepłe bochenki wyjmujemy
sama złodyczMiksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy(...)porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika, całość zalewamy lekko tężejącą już galaretką. Chłodzimy w lodówce przez całą noc, wszelkie próby wcześniejszego krojenia ciasta kończą się apokalipsą wizualną. Serio, jak boga kocham. Jedna z najpiękniejszych piosenek, jakie słyszałam od dłuższego czasu, mimo że jest lekko smutna i w zależności od kontekstu
sama złodyczpiana nie opadła. Przekładamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem(...)Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty nasączamy nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę na wierzch, zostawiając mniej więcej szklankę do dekoracji. Wykorzystując rękaw cukierniczy robimy wzorki i układamy świeże owoce. Pierwszy dzień po urlopie, więc trzeba wspierać się dobrą
sama złodyczutrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku
Grunt to przepis!drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować. Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto starannie ok. 10-15 minut - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! Na końcu dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Zagnieść(...)składniki się połączą. Odstawić ciasto w misce w ciepłe miejsce na kolejną 1 godz. - wcześniej posmarować je oliwą.Uformować 2 bochenki. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - koniecznie użyć 2 blaszek bo inaczej bochenki się skleją podczas wyrastania. Papier można posypać mąką lub kaszą manną, żeby chleb się nie "rozjeżdżał" i nie tracił formy. Należy liczyć się
Grunt to przepis!mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę na rumiano z dwóch stron, odkładam na ręcznik papierowy a następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki deser szybko się nie znudzi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamuszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.Pieczemy około 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasera feta 15 g startego parmezanu W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na 5 - 10 minut a następnie rozkładamy go na dużą,wysmarowaną oliwą z oliwek blachę i smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań). Z tuńczyka odlewamy(...)wodę i wykładamy na ciasto, podobnie jakoliwki pokrojone w grube krążki i fetę w drobną kostkę. Całość posypać parmezanem.Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNaleśniki ze szpinakiem Składniki na naleśniki:200 g mąki pszennej2 jajka500 ml mleka (lub wody - jak do tych na zdjęciu:)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju słonecznikowego do ciasta + 1 - 2 łyżki na patelnięszczypta soliJajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed(...)pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)kostka sera Feta3-4 ząbki czosnkułyżka masłapieprzRozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.Ja podaję z jogurtem wymieszanym z przeciśniętym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJeżynowej akcji nie planowałam. Wyszła spontanicznie, gdy szperając po szafkach w poszukiwaniu czegoś słodkiego do kawki postanowiłam zlecić Amelce zakręcenie ciasta, a że na jej aktualnej play liście jest biszkopt z owocami (wszelakimi), których jednakoż na stanie domowej spiżarni nie było, pomyślałam, by poszukać ich na łonie natury - a konkretnie w lesie po drugiej stronie ulicy.Zabraliśmy(...)wyruszliśmy na poszukiwania, których efekty zdecydowanie przeszły nasze oczekiwania! W te pędy wróciłam do domku po skromne, 20 litrowe wiadereczko i dzięki towarzyszącej mi dzielnej brygadzie, uzbieraliśmy i na ciasto i na pyszne dżemiki a nawet na naleweczkę, która się robi i ma uświetnić Bożonarodzeniowe świętowanie:) Przepisem na dżem specjlanie nie zabłysnę - ot, zakręciłam te jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 3 jajka 500 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę.Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni(...)lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się).Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel(...)być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić.Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałażaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklanki letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny.III ETAPZ tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.Piekarnik rozgrzać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafotka i nazwa;) a! i degustacja:) Fotka może mało efektowna, niemniej musicie uwierzyć mi na słowo, że przepis wart przetestowania. A nazwa? W oryginalnej terminologii to "salceson" (bo ciasto wizualnie nieco go przypomina) jednak uznałam to za mało apetyczną nazwę, a ponieważ regionalnie typowy salceson nazywany jest "cwaniakiem" uznałam, że "słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta.Smacznego! Słodki(...)kostkę. Składniki z grupy I wymieszać ze sobą. Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapszennej3 szklanki mlekaolej rzepakowy do smażenia1 szczypta soli1 szczypta cukru1 jajko farsz:500 g ricotty1 mała biała cebulka15 suszonych pomidorków1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól ziołowa do smaku Przygotować ciasto naleśnikowe- dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki,do ciasta dodać też z 1-2 łyżki oleju.Usmażyć naleśniki.Ricottę wymieszać z drobno posiekaną cebulką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i natką
Monia miesza i gotujewystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej
Monia miesza i gotujedałam cukinię żółtą, musimy mieć 400 g (ok 2,5 szklanki) już startej cukinii. W jednej misce połączyć składniki mokre w drugiej składniki suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, ciasta powinno być na wysokość 3/4 foremki. Na wierzchu posypać tartymi migdałami. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 30 -40 minut
Monia miesza i gotujemleka1 jajko4 szklanki mąki2 łyżki oleju 1 szczypta cukru1 duża szczypta solifarsz0,5 kg pieczarek0,5 kg kiszonej kapusty2 łyżki majeranku1 duża cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki.Cebulę pokroić w drobną kostkę
Monia miesza i gotujewody rozpuścić w niej margarynę. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła u mnie duże o średnicy 5-6 cm. Na każde koło nakładać odrobinę farszu i uformować uszka. Gotowe uszka gotować
Monia miesza i gotujełyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smażenia Paluszki lekko rozmrażamy, a następnie drobno kroimy. Żółty ser kroimy w małą kostkę.Przygotowujemy ciasto: jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy ser i paluszki.Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i smażymy w mocno rozgrzanym
Pudełko rozmaitościłyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste).Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor
Pudełko rozmaitościSól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić(...)już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź
Fabryka pomysłówPieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Gdy konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać do niego jeszcze łyżkę mąki. Rozgrzać na patelni olej. Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu
Fabryka pomysłówObudziłam się rano z myślą upieczenia czegoś słodkiego. Przejrzałam lodówkę oraz szafki i padło na muffiny z dodatkiem bakalii i marchewki. Od dawna miałam ochotę na ciasto marchewkowe, więc spełniłam swoją zachciankę trochę inaczej. Moje babeczki wyszły mało słodkie, więc łasuchom radzę zwiększyć porcję cukru do 2/3 lub 1 szklanki. Idealnie pasują do porannej kawusi, szczególnie, że robi się(...)wiórek kokosowych 1 duża, starta na grubych oczkach marchewka Szczypta soli Cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do foremek (używając blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłównadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:)Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskimSzampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013życzyAnulla
Fabryka pomysłówSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania Wykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę.Pieczemy 7 minut w 220 stopniach. Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka:Oryginalny przepis mamy u Peggi w kuchni
Czerwona Porzeczkaspróbowania ;) Oryginalny przepis--> Naleśniki po tajsku z tuńczykiem Natomiast przepis na sos pochodzi z bloga Smaki świata--> Sos słodko-kwaśny Składniki: Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 3 łyżki oleju Panierka: jajko sól pieprz ziołowy(...)drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Następnie dołączamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.Naleśniki: Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę oraz olej. Miksujemy. Ciasto powinno być "lejące", jeżeli jest za gęste dodajemy wody, jeżeli za rzadkie, dodajemy mąki. Smażymy cienkie naleśniki.Na każdym naleśniku układamy na środku farsz. Zwijamy tak jak na paszteciki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto francuskie 6 szt. Cykorii 4 Jajka 200ml Śmietany 1/2 łyżeczka curry 200g startego sera 200g Pomidory koktajlowe PrzygotowanieRozgrzewamy piekarnik do 200C. Formę wykładamy ciastem i wkładamy do lodówki, cykorie gotujemy 3 minuty i dokładnie odsączamy . Jajka wraz z przyprawami i śmietaną mieszamy, dokładamy do tego połowę sera. Na formie układamy przekrojone cykorie bez twardego środka. Polewamy masą
cookplcukrem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez
cookplpieczenia i mieszamy. Uwaga ! Na dużej blaszce (prostokątnej) pieczemy w 180' C przez 25 min i u mnie po tym czasie zawsze jest już gotowe. (Zawsze sprawdzamy ciasto patyczkiem czy na pewno jest gotowe) Na małej blaszce (takiej jak na zdjęciu) w 180' C przez 25 min i stopniowo przedłużałam czas, aż ciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam
cookplblogiem Szymona http://pimpmypancakes.blogspot.nl/ postanowiłem na dzisiejszy lunch przygotować sobie naleśniki. Miałem pod ręką pomarańcze, więc pomyślałem, że będzią idealnym uzupełnieniem tego dania. Składniki na ciasto: Półtora szklanki mąki Szklanka mleka Jajko 2 łyżki cukru łyżka oleju do smażenia szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ją z solą i cukrem, dodajemy jajko i mleko(...)Całość dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdy ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka.Pomarańcz kroimy w plasterki, ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy do dekoracji.Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują
cookplilości mąki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy nasz zaczyn i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie, następnie dodajemy resztę mąki i ponownie 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, by było sprężyste . Z ciasta formujemy na żądany kształt , następnie smarujemy sosem pomidorowym układamy plasterki salami i paski papryki posypujemy startym serem i kawałkami mozzarelli. Tak przygotowana pizze wkładamy
cookploryginalnym przepisie jest sezam)Ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Wszystkie składniki zagnieść (podczas wyrabiania nie podsypywać mąką) i postawić do wyrośnięcia o 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować bułeczki - urywam kawałek ciasta spłaszczam i zawijam do środka, następnie kładę zwiniętą stroną na blaszkę w odstępie 1 cm jedna od drugiej - po upieczeniu
Delicious Titbitsłyżki sezamu,5 dag drożdży,4 łyżki cukru,1,5 łyżki soli.Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki o wymiarach 30 cm, wysmarować je tłuszczem i posypać otrębami z sezamem. Gdy ciasto wyrośnie przemieszać je łyżką, nałożyć
Delicious TitbitsPrzepis ten czekał w moim notesie prawie miesiąc i żałuję, że aż tak długo, bo okazało się, że ciasteczka są wyśmienite :) ...o wyraźnie maślanym smaku :) Z jednej porcji ciasta wychodzi około 50 ciasteczek. Zabawa przednia dla wszystkich, a zwłaszcza dla dzieci... obtaczanie w płatkach owsianych do perfekcji opanowała moja 2,5 letnia córcia :) P.S. Podziękowania dla Ewy za przepis :) Ciasteczka(...)łyżki otrębów pszennych, 1 łyżka płatków owsianych (błyskawicznych), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatki: płatki owsiane do obtaczania, ulubiona konfitura - u mnie moja własna morelowa :) Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po wyrobieniu jest lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Urywamy małe kawałki i robimy kuleczkę o wielkości orzecha włoskiego, którą następnie obtaczamy w płatkach, Palcem robimy dziurkę i delikatnie spłaszczamy. Do środka
Delicious Titbitsjajko,Dodatkowo:1/3 szklanka wody,1 łyżka miodu,1/3 szklanka sezamu,Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, prócz oliwy, którą dodajemy na końcu i cierpliwie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek
Delicious Titbitscukru,3 łyżki masła,1 jajko, Polewa:1/2 tabliczki czekolady białej,3 kostki gorzkiej czekolady,Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą, następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość, a żeby nie wyschło najlepiej przykryć miskę folią spożywczą robiąc kilka dziurek i na to położyć ściereczkę(...)czasie ciasto delikatnie przerobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm i wycinać kółeczka, najpierw większą szklanką, później mniejszą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju w temp. 180°C. Ja smażę na kuchni indukcyjnej na mocy 7. Piekę na rumiano i upieczone odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli
Delicious Titbitsmisce. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy roztarte drożdże, wbijamy jajka i wlewamy ekstrakt z wanilii. Całość wyrabiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy. Moim patentem na równe równiutkie rogaliki jest wykorzystanie spodu od tortownicy o średnicy 30 cm. Układamy na niej rozwałkowane ciasto i kroimy na 8 równych
Delicious TitbitsPascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką […] The post Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje