udka - 4428 przepisów (strona:92/296)

Rolada z trzech rodzajów mięsa : indyka, kurczaka i wieprzowiny w pieczarkach 153

inne danie. I to był strzał w dziesiątkę. Indyka nafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu mięso pozostało soczyste. Polecam. Składniki: Filet z indyka 700 g 4 udka z kurczaka 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 500 g pieczarek 1 cebula Olej do podsmażenia pieczarek Czubryca zielona Czubryca czerwona Sól Bulion/ woda Wykonanie: Filet z indyka kroimy na płasko(...)uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo przez folię. Przyprawiamy zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę, Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Do rolady dokładamy podsmażone pieczarki, ewentualnie podlewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy w piekarniku

Smaki Ewy
Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy 172

grillowaną kukurydzą, pomarańczą i limonkami, a jako dodatek podacie karaibską sałatkę z mango i awokado .  Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy Składniki: 4-5 wyfiletowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy pomarańczy sok z połowy limonki Do podania grillowana kukurydza grillowane(...)sól. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać gorącą oliwę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Gdy oliwa ostygnie dodać sok z limonki i pomarańczy i dokładnie wymieszać. Udka z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso osuszyć i przełożyć do miski (najlepiej szklanej), zalać marynatą, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-5 godzin.  Grillować

Codzienne Gotowanie
Zupa pomidorowo-bazyliowa z ryżem 225

zalać zupą. Natkę pietruszki umyć, posiekać i posypać nią zupę w talerzach. Uwagi: Do przygotowania zupy można wykorzystać gotowy rosół lub przygotować szybką wersję (ja tak zrobiłam). Wystarczą 4 udka z kurczaka, pęczek włoszczyzny (można zastąpić zimą wersją mrożoną), 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy godzinę, po czym wyciągamy z zupy. Udka z kurczaka można podać

Passions hobbies life
Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) 145

danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros od Folwark . Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy. Składniki 1 kg udek z kurczaka 4 łyżki sosu kebab-gyros od Folwark 200 g pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej kostki bulionowej(...)cukinia 100 g groszku cukrowego 125 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem. W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około

R'n'G Kitchen
ZUPA BROKUŁOWA 180

smacznie! Składniki: 2 brokuły 1 marchewka 1 łyżka masła 1 cebula 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 ziemniak 2 litry wody 2 udka z kurczaka lub korpus 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% 3 łyżki mąki pszennej pieprz, sól, sos sojowy do smaku Prażona cebukla: 1 duża cebula 1/2 łyżeczki soli mąka oliwa(...)Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażyć ok 5 minut.  Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Ugotować bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, brokuły oraz podsmażoną cebulkę. Gotować 15-20 minut, aż do momentu aż brokuły i ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprze. Całość

Słodki Zakątek
Restauracja Cyrano de Bergerac 174

krakowskiego Amarylisa. Już samo wnętrze przyprawia o zawrót głowy. Bardzo klimatyczne miejsce z romantyczną muzyką francuską w tle. Oto pozycje z menu, które zamówiliśmy: Krem z łososia z żabimi udkami Przepyszna zupa. Chyba po raz pierwszy jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo

Karola gotuje
Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem 270

przygotowane udka są przepyszne! Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste. Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki. Całość jest tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata:   1 łyżka oleju sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru

Di gotuje
Zapiekanka mięsno-pomidorowa 144

Zapiekanka mięsno-pomidorowa Moja propozycja na dziś to pyszna pikantna zapiekanka mięsno-pomidorowa. Zapiekanka mięsno-pomidorowa Składniki dla 4 osób: 2 udka 2 filety 5 mięsistych pomidorów 3 cebule 800 g młodych ziemniaków 100g czarnych oliwek 2 papryczki chili 6 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 3 gałązki rozmarynu 5 gałązek tymianku sól, pieprz 2 łyżki brązowego cukru Zapiekanka mięsno-pomidorowa(...)Wykonanie: Udka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso i ułożyć w brytfance. Piec ok 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem 175 stopni).   Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w cienkie słupki

Pomysłowa kuchnia
Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym 142

Jeśli szukacie pysznej oraz prostej propozycji na lekki i niezbyt skomplikowany obiad to doskonale trafiliście. Potrawka z udek kurczaka jest świetnie doprawiona, a mięso miękkie i soczyste - bardziej od piersi, czy filetów. Spróbujecie? Polecam! 500g mięsa z udek kurczaka Przyprawy: 5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej  1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli

Di gotuje
Udka z kurczaka bez skóry w warzywach 154

panującego upału coś trzeba jeść. O piekarniku lepiej na jakiś czas zapomnieć, po co generować dodatkowe ciepło w domu. Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w warzywach. Prosto i szybko. Składniki: Udka z kurczaka bez skóry ( ja miałam 10 ) 2-3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Olej – niewielka ilość Bulion warzywny / woda Wykonanie: Udka nacieramy solą i pieprzem

Smaki Ewy
Prawdziwy, domowy krupnik 239

bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik to idealna zupa na wszelkie dolegliwości żołądkowe… Składniki 2 udka z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 5 ziemniaków 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 2-3 łyżki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Przyprawy 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz 2 liście(...)laurowe 1 łyżeczka lubczyku Domowy krupnik – przepis W ok. 2-2,5 litrach wody gotujemy przez 30 minut udka . Następnie dodajemy do wywaru włoszczyznę (bez marchewki i pietruszki). Gotujemy 20 minut, dodajemy kaszę i ryż. Gotujemy kolejne 20 minut. Z wywaru wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i obraną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro 143

przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru

Di gotuje
Leczo. Przepis krok po kroku. 287

zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę(...)wypróbowania mojego przepisu krok po kroku. Jeśli skorzystacie z przepisu, podzielcie się opinią w komentarzach. SMACZNEGO!   Składniki:   250 g mięsa z udka kurczaka 200 g kiełbasy wędzonej 4 łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki

kuron.com.pl
Pieczone pierożki z farszem z kaczki 230

Składniki na ciasto (50 szt pierożków): 200 g masła 500 g mąki pół łyżeczki soli 3 jajka 150 ml śmietany 18% Składniki na farsz: 350 g mięsa z pieczonych udek kaczych (koniecznie razem ze skórą) 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka siekanego rozmarynu 50 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła Składniki na dip żurawinowy: garść suszonej żurawiny(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu gałązka rozmarynu pieprz czarny Dodatkowo: 1 jajko 50 ml mleka Przygotowanie: FARSZ Do farszu użyłam 3 pieczonych kaczych udek. Mięso wraz ze skórą oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy przyprawy i bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce masła, łączymy z farszem. CIASTO Masło siekamy z mąka, zagniatamy z resztą składników. Odkładamy

Kierunekuchnia
Coxinhas... mundialowa i nie tylko przekąska 175

Składniki 2-3 udka z kurczaka 3 szklanki bulionu 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka i kawałek masła 2-3 ząbki czosnku marchew, pietruszka kawałek selera, pora opieczona cebula sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie 3 śmietankowe serki topione Przygotowanie Udka włożyć do gotującej się wody z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i porem z dodatkiem przypraw - gotować na niewielkim ogniu

Gaździnka warzy