musicie wypróbować ten przepis. Składniki (na 4-5 porcji): 1/2 szklanki ryżu (użyłam czerwonego) + 1 szklanka wody 5-6 plastrów ananasa 150 gram kukurydzy konserwowej 250 gram wędzonego kurczaka (może być udko lub pierś) 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz Ryż gotujemy w podanej ilości wody, do momentu aż ten całkowicie wchłonie płyn i będzie miękki
Mango PapajaMocno pomidorowe i kruche mięso z kurczaka! Często gości na naszym stole. Rewelacyjnego smaku nadała przyprawa ze sklepu Skworcu. 1 kg kurczaka (u mnie udka i udźce) 0,5 szklanki keczupu pikantnego 2 pomidory 3 łyżeczki obsypki bosforskiej (zmieszane m.in. czerwona papryka – ostra i słodka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) Skworcu (tu kupisz) 100 ml oliwy
VioletoweKucharzenieprzepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste i smaczne potrawy. Składniki: 2 udka ugotowane z kurczaka (mięso z rosołu może być) 400 g kurek 1 duża cebula 3 łyżki masła klarowanego 400 g kwaśnej śmietany sól pieprz Mięso oddzielić od kości i pokroić
O kuchni z uczuciemOstatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiad - nie ma wyjścia. Trzeba wskrzesić nieśmiertelnego kuraka. Tym razem postanowiłam go zamarynować w musztardzie i upiec z suszonymi pomidorami. Składniki (na 2 osoby): 2 ćwiartki z kurczaka lub 4 udka - pałki 2 łyżki musztardy Dijon lub rosyjskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej (mi jej zabrakło) 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub gryczanego kilka kropli octu winnego sól, pieprz biały(...)płatkach) Przygotowanie: Umyte mięsko osoliłam i odstawiłam na chwilę by sól się rozpuściła. W tym czasie uszykowałam marynatę mieszając musztardy z miodem i octem. Taką mieszanką nasmarowałam udka. Posypałam białym pieprzem i chili. Wstawiłam do lodówki na całą noc. Nogi w musztardowym miksie ... Zamarynowane kurze "łapki" umieściłam wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami w rękawie do pieczenia. Następnym razem pomidor
Kuchnia po mojemusokami z naczynia, w którym się piecze; piekarnik podkręcamy na 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 30-40 minut aż skóra będzie rumiana. Żeby sprawdzić, czy kurczak jest gotowy można nakłuć udko i sprawdzić, czy sok wyciekający z kurczaka jest czysty (bez krwi). Wyciągamy z piekarnika i dajemy kurczakowi odpocząć przez około 15 minut. Usuwamy cytrynę, wyciągamy nadzienie, kurczaka
Pociąg Do KuchniKlasyczne udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną propozycją obiadową. Bardzo często przygotowuję je kiedy nie mma pmysłu na odbiad albo nie chcę stać nad
Pyry na GazPrzepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny
Atlas SmakówOstatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych
ClauditteMissCookingkiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie. Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy. Potrzebujemy: mięsne części kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki mąki orkiszowej, ja użyłam
MamaOskarkawyciskamy do niego sok z całej limonki i wrzucamy skórki do środka. Dodajemy ok. 1 łyżkę masła z przyprawami do środka. Następnie zabieramy się za "luzowanie" skóry kurczaka na piersiach i udkach. Robimy to delikatnie, by jej nie rozerwać, ale na tyle mocno, by do środka można było włożyć masło z przyprawami i rozprowadzić je pod skórą kurczaka. Wkładamy całe
Cooking Monstermoja propozycja na smaczne udka Składniki - 3 udka - 2 łyżki masła - kilka gałązek rozmarynu - 2 ząbki czosnku - przyprawa do kurczaka złocista Sposób przygotowania 1. - udka posypać przyprawą złocistą dodać rozmaryn i ząbki czosnku pokrojone w plasterki odłożyć na kilka godzin do marynowania 2. -zamarynowane udka wraz z marynatą przełożyć na blachę ja używam silikonowej nalać szklankę wody
W królestwie smaków BeatySałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny
https:KKuchniaMniamŻołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem. 1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula 2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)ziela angielskiego 2 duże liście laurowe sól, pieprz 1. Udka przekładamy do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Por i cebulę siekamy. Warzywa dodajemy do garnka, gotujemy przez 1 h. Wsypujemy przyprawy. 2. Kurczaka wyjmujemy z garnka, usuwamy skórki, kości, rwiemy chude mięso widelcem
Szefowa kuchni