Roladki jajeczne z wędzonym kurczakiem i pastą warzywną 172mnie zawsze znikają ekspresowo. Polecam! Składniki: (3 sztuki) (*) 3 jajka pieprz naturalny sól (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 wędzonego udka (**) 1/2 cebuli pasta warzywna Wawrzyniec (u mnie z grillowaną cukinią i curry) (***) Ponadto: masło do smażenia Cebulę należy obrać i drobno posiekać, a mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki (czym drobniej pokroicie składniki, tym łatwiej będą zwijać się
Di gotuje
Wędzona kaczka 217Wiele osób dziś decyduje się na przygotowanie domowych mięs,wędlin, drobiu. Kurczak i indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została zaspokojona, zdecydowałam się przygotować wędzone udka i piersi z kaczki.Pomysł był świetny, mięso z kaczki smakuje wyśmienicie. W planach przygotowanie półgęsków z kaczki :) Składniki
Kulinarne pyszności Molki
Kurczak korma- chicken korma 446przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.Zmniejszamy
Smaki Edyty
Udka pieczone na warzywach 194Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego(...)czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa z oliwek Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę. Umyte i oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić
Simply Food
Udka duszone z warzywami 199Dziś mięso! Kurczak jak kurczak, ale w moim jadłospisie w sumie rzadko pojawia się coś więcej niż piersi. Tak więc dziś duszę ćwiartki kurczakowe! W tym samym sosie może dusić się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera(...)męża, ta też była bardziej podsmażona) doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnie z oliwą. Smażymy dosłownie chwilkę. Warzywa kroimy, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy. Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi
Mamuśka wraca do formy
Udka faszerowane wołowiną 331Soczyste i złociste mięso z kurczaka z wołowym wnętrzem ma podwójne zastosowanie w mojej kuchni. Wspaniale smakuje na ciepło jako drugie danie a kiedy ocaleje chociaż jedno, kroję je w … Czytaj dalej Udka faszerowane wołowiną
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem 225Szybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka(...)Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W razie gdy sos jest zbyt rzadki dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w małej ilości wody i wlać do sosu. Całość zagotować. udka w sosie pieczarkowym z koperkiem
O kuchni z uczuciem
Odchudzona ogórkowa 228średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę(...)całą wodę z ogórków. Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Wszystko razem musi się zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości i znów włożyć do zupy. To jest moja wersja ogórkowej, którą bardzo lubię i objadam się bez większych wyrzutów sumienia. Można zamiast kurczaka dodać wędzone kości
Jemy Pijemy
Rosół z kluchami 190małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć
Moje domowe kucharzenie
Nie takie chili ostre, jak je malują 329Meksykańska fascynacja nadal trwa... Ostra zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno 2 łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce
bastalena
ZUPA Z CUKINIĄ NA KURCZAKU 244koperkiem ... Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali :) Składniki: 4 u dka z kurczaka 2 małe cukinie 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego kawałek selera 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 ziemniaki posiekany koperek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% Wykonanie: Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę pietruszkę i korzeń selera, seler
Walijskie Pichcenie
Rzymskie podudzia z kurczaka 186Rzymskie podudzia z kurczaka Rzymskie podudzia , są mocno napakowane suszonymi pomidorami z oliwy , prawie jak łydki rzymskiego legionisty mięśniami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max
Ogrodnik w podróży
Kwasno - pikantna zupa z kurczakiem 224dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków koktajlowych 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 5 cm korzenia imbiru 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 1 limonka 1-2 ostre papryczki 2 l bulionu 1 łyżka cukru(...)sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej - do smażenia 1 łyżka octu ryżówego * makaron ryżowy - opcjonalnie * - ocet należy dodać na samym końcu, jeśli zupa nie będzie dostatecznie kwaśna. Udka trybujemy od kości i kroimy w dużą kostkę., Pomidory przecinamy wzdłuż na połowy. Imbir obieramy (najlepiej jest to robić za pomocą łyżeczki), z czosnku i cebuli także ściągamy skórkę. Wszystko
Kuchnia od dwojga
Rosół z małym dodatkiem pieczarek 220Zostało mi jeszcze kilka pieczarek i dodałam je rosołku..pycha. skrzydełka, udka lub porcje rosołowe kilka pieczarek 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić, kurczaka umyć, Pieczarki zetrzeć na tarce.Wszystkie składniki [oprócz makaronu] umieścić w dużym garnku i zalać
Moje domowe kucharzenie
Rosół 207akurat był wczoraj,a dziś z tego rosołku będzie jeszcze pomidorówka. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki kawałek czerwonej papryki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i papryki] umieścić w dużym garnku
Moje domowe kucharzenie
Pasztet light 214majeranku 4 łyżki mąki odrębnej Wykonanie Do garnka przekładamy nasze udka , ale bez skóry , dostajemy obraną marchewkę , warzywko i gotujemy na małym ogniu , tak aby mięso delikatnie odchodziło od kości . Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole
Mój Smak