ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:163/234)

Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2919

sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier(...)piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie. Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka

Wanilia i Kardamon
Dyniowo – Owsiane Ciasteczka 151

ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych obrotach miksera dodając stopniowo suche składniki. Następnie wsypujemy groszki czekoladowe i orzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno

Made By Mom And Son
Ciastka na chrzest 164

zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik

Mała Cukierenka
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 215

Lubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.Tiramisu3 żółtka100 g cukru300 g mascarpone50 ml likieru kawowegoszklanka mocnej kawy250 g biszkoptów typu języczkikakao do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane z czekoladą 207

kąpieli wodnej.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Dodajemy olej a następnie wystudzoną czekoladę i aromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy

Anioły w kuchni
Rogale marcinskie 286

kroimy na trojkaty. Z tego ciasta wychodzi okolo 12 duzych rogali. Na kazdym trojkacie kladziemy mase i zwijamy w rogal od szerszego do wezszego konca.Masa:Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy.Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku z orzechami.Na koncu

Przysmaki Karolki
Chocolate chip cookies 137

cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce ucierać masło z dodatkiem cukru trzcinowego i białego, oraz ekstraktu waniliowego przez około 8 minut, aż będzie puszyste i jasne. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać sypkie składniki, zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wykładać na blachę, zachowując kilkunastocentymetrowe odstępy

Blondynka Gotuje
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 773

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. 9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około(...)Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 11. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 12. Masło utrzeć z cukrem pudrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Dodać kawę, zmielone orzechy i wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Dodać spirytus, wymieszać. 13. Biszkopt kakaowy przeciąć w poziomie na dwie równe części ( patrz FILM ). Jedną

Mała Cukierenka
Ciasto Delicje 134

wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie.   Krem:   500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)mleko wlewamy wymieszane z pozostałym mlekiem mąki. Mieszamy na małej mocy palinka, uważając żeby nie przypalić od spodu. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie budyń ucieramy z kostką masła na puszysty krem.     Polewa:   1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 100 g masła   Kakao, cukier, wodę zagotowujemy. Dodajemy masło. Ponownie zagotowujemy

Made By Mom And Son
Owocowy deser 194

Często mam gości i dobrze mieć coś w lodówce do kawy :) Proponuje szybki deser z serkiem mascarpone i masą krówkową mmm pycha  Do przygotowania 6

Niezły Młynek
Trzy bit 559

ciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to konsystencje  warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się".  Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę. Składniki: 60 herbatników szkolnych 1 puszka masy(...)cukrem, wlać rozmieszane budynie i zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odłożyć do wystudzenia. Mało utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimy budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Bita śmietana: Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią

Ala piecze i gotuje
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 139

dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty. Lekko oprószam mąką i przykrywam na 15 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól.  Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny

I tu będę miała takie te
Rafaello na krakersach 680

wlać masę i ugotować budyń. Ostudzić. Ucieramy masło na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Pod koniec dodać 150 g wiórków i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Krem podzielić na trzy części. Na dno formy wyłożyć krakersy, przykryć je krem w ten sposób powstaną 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami   kokosowymi, ciasto przykryć folią spożywczą. W stawiamy

magiczna kuchnia Kasi