ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:151/234)

Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą 270

miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce

My Culinary Art
Ciasteczka z białą czekoladą 160

szklanki cukru, 1 garść orzechów włoskich, 1 jajko.Przygotowanie:    Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha

Aga w kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 159

szklanki cukru, 1 jajko. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą.  Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy

Aga w kuchni
Pyszna babka cytrynowa 223

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 150

skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Ciastka/babeczki "grzybki" 189

dokładnie oblepiamy. Foremki układamy w brytfannie i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 20 minut). Spody układamy na papierze do pieczenia i także pieczemy do zrumienienia. Okrawki ciasta po wycinaniu ponownie zagniatamy i formujemy cienki wałek, rozcinamy go na około 2cm kawałki i formujemy ogonki - jeden koniec formujemy w dziubek, aby zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając(...)budyń. Studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem aż zrobi się puszysta, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając na gładką masę. WYKONANIE: Do środka każdego kapelusza nakładamy krem, przyklejamy spód, a w dziurkę w nim wciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś

Kolorowy Przepisownik
Miodownik z orzechami 442

wystudzenia- wszystkie blaty po ostudzeniu można położyć jeden na drugim i schować na dobę do lodówki (jeśli nie mamy czasu, można od razu przełożyć kremem, pamiętając, by gotowe ciasto leżakowało przynajmniej jedną dobę w lodówce) MASA GRYSIKOWA- z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w niej kaszę mannę i wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem- gdy mleko zacznie się gotować, wlać(...)kilka minut gotować- tak powstały budyń zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia- masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem, do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu grysikowego i  ucierać do uzyskania jednolitej masy (nie będzie ona gładka jak masa karpatkowa, gdyż będą w niej widoczne ziarenka kaszy, które jednak po schłodzeniu masy nie będą wyczuwalne w smaku)- tak przygotowaną

Smakołyki Bereniki
Caramel Brownie Tower 424

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta

SMYKWKUCHNI
SERNIK Z JABŁKAMI 84

łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)jabłek Wykonanie:  Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzeć. Białka (w liczbie 6) ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej przy pomocy szpatułki kilkoma ruchami. Jabłka

Calzonella.com
BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 191

Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było tak pięknie. Wszyscy mentalnie szykowali się na piękną, gorącą majówkę na świeżym powietrzu. Jedni zapragnęli rozpocząć już sezon grillowania, inny natomiast myśleli o jego owocnej kontynuacji. Mnie zaś wymarzył się piknik nad piękną, zieloną Wartą(...)ubijam na sztywno, żółtka ucieram z ksylitolem na w miarę puszystą (jeśli tak można powiedzieć), masę. Dodaję do żółtek wiórki, przesianą mąkę, proszek i olej. Dokładnie miksuję, a na końcu łączę wszystko z pianę z białek i wrzucam pokrojone suszone morele.  Keksówkę o długości ok. 18 cm wyścielam papierem do pieczenia, wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Tort pomarańczowo- czekoladowy 168

porwała" do jego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie.  Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)zważyć i nie zagotować masy. Następnie studzimy w zimnej kąpieli. Ucieramy dwie kostki masła, a następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną. Na końcu „hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi

Kuchnia w czekoladzie
Przepis na tiramisu 127

słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając(...)górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty

Miód i pieprz
Ciasto makowo-kokosowe 257

rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo  w pamięci  BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3 Składniki: Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30): 6 jajek szczypta soli 125g drobnego cukru 150g całego maku 150g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem + dekoracja (bez dekoracji): 700ml mleka kokosowego(...)puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń kokosowy i ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy

Malinowo w kuchni
Ciasto dyniowe z żurawiną 135

cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. Składniki:200 g masła200 g cukru5 jajek3 łyżeczki proszku do pieczeniaduża garść orzechów włoskich200 g musu z dynimus z 1 jabłka350 g mąki½ szklanki świeżej żurawinySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.Dyni(...)pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mini ptysie z kremem śmietanowym i czekoladowym 116

Cześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka cukru pudru Samo przygotowanie kremu to nic trudnego. Mleko trzeba zagotować z nasionkami wanilii i przeciętymi laskami. W misce ucieramy cukier z żółtkami na gładki kogel mogel, dodajemy do niego mąkę i cukier puder a następnie powoli zalewamy zawartość miski gorącym mlekiem z dodatkiem wanilii energicznie mieszając, gdy wszystko się

Kuba Gotuje