ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:119/234)

Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 185

Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone

kulinarnyJa
Baba drożdżowa z żurawiną 136

Dolewamy 1/2 szklanki mleka. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i 4 łyżki cukru ucieramy. Rozczyn wyrósł. Dodajemy go do żółtek, mieszamy, dodajemy szczyptę soli, wanilię, 2 szklanki mąki i mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Dodajemy żurawinę i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Maminek kulinarny
Tort Chałwowy 134

torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję

Kuchnia co dnia
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 198

drobniej. W misce łączymy mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach

Szefowa kuchni
sernik "capri" z rodzynkami bez ubitej piany pieczony... 215

rozdrabniaczu razem z jogurtem serki zmiksuj - my lubimy nie za gładki i w robocie na dużych obrotach ucieram z 5 minut sparzone rodzynki odsączyć na sicie i wymieszać je z budyniem, proszkiem do pieczenia i kaszką manną - wsypać do ciasta i krótką chwilę w robocie zamieszać ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem i obsypać tartą bułką - wlać sernik i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane 198

ziemniaczaną) sól, pieprz majeranek (ewentualnie) smalec lub olej do smażenia  Przygotowanie: Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy.  Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią

cookpl
wielkanocna babka kakaowa 149

formy kasza manna cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną. Ciasto wlewamy do foremki. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Chatka Puchatka 637

Herbatników Petit Beurre- brzoskwinie z syropu – 5 połówek- wiórki kokosowe do posypania ciasta        Składniki na polewę:                        - 1/2 kostki masła- 1/2 szklanki cukru- 1,5 łyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół(...)kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu,  ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy (korzystając z folii) formując trójkąt. Zawijamy folię i wkładamy ciasto do lodówki. Szykujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnku z dodatkiem cukru, wody, kakao. Gdy cukier się rozpuści dodajemy

mojewypiekiinietylko
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1254

masę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy pozostałe składniki(...)czym odcedzamy przez gęste sito i studzimy całkowicie powstały serek. Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość. DODATKOWO POTRZEBUJEMY: 1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów 2 galaretki rodzynki PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

psgotujemy
Sernik czekoladowo-waniliowy 126

masła 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy. Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Mieszamy, a gdy składniki się(...)Czas zająć się masą serową. Do miski wrzucamy masło, jajka i cukier. Ucieramy je ze sobą na gładką masę. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko mieszamy ze sobą. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Masa serowa jest gotowa, pora na ciasto. Gdy masa kakaowa przestygła, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka

Proste-przepisy.pl
Makowiec na kruchym cieście 429

miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 3/4  porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Masa makowa: Mleko  , cukier , miód , rum i bakalie zagotowujemy. Wsypujemy(...)masa będzie już gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem.  Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony  spód  z ciasta kruchego , wyrównujemy powierzchnie i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Zdrowe biszkopty 148

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow jak na zdjęciu. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli(...)białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka

prawdziwe jedzenie
Ciasto Hawana 41090

minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię.  3. Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram. Ananasa odsączam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort miś 183

zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Teraz już wykańczamy tort :)Schłodzony tort smarujemy większą częścią masy budyniowej.    UszyPo trzy kółka przekładamy i smarujemy w koło masą budyniową. Uszy przyklejamy do tortu.    NosekTrochę pokruszonych resztek ciasta z miski zagniatamy z częścią masy budyniowej

NA MOIM TALERZU
Placek jabłkowo - gruszkowy wg. Ewy Wachowicz 142

dałam 1 bardzo duże) 3 gruszki (dałam 2 mniejsze) Jajka ucieramy z cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka z cukrem i olej  i całość dokładnei mieszamy. Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę jabłka i gruszki. Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych masłem i wysypanych bułką keksówek. Pieczemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania