CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 2 żółtka NADZIENIE: 300 g puree z dyni ( tutaj przepis ) 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (może być też ricotta) 2 jajka 125 g brązowego cukru 2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu
Rozpustne gotowaniestopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski. MASA SEROWA: 1 kg zmielonego co najmniej dwa razy twarogu 125 ml oleju 2 szklanki mleka ziarenka z 1 wanilii 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 g mrożonych jagód Gdy spód sernika się piecze
Rozpustne gotowaniedodajemy do ciasta soli) MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany DODATKI: 100 g pokruszonego białego sera (u mnie klasyczny twaróg, lecz może być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek czosnku garść pokrojonych ziół (u mnie szpinak, lecz można dodać również liście pokrzywy, szczaw, szczypior, bazylię
Rozpustne gotowanieTortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód formy i grzbietem łyżki, równomiernie, dociskamy spód do dna formy, chłodzimy. MASA SEROWO-RABARBAROWA: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g rabarbaru około 150-180 g cukru pudru (ja daję do smaku) 2 czubate łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (30-36%) bardzo mocno
Rozpustne gotowanieDzisiejszymi gwiazdami wieczoru są : twaróg - chudy oraz szczaw. Szczawiową uwielbiam, mimo iż kolor ma dość smutny to uwielbiam słodko-kwaśne smaki i taka dla mnie właśnie jest ta zupa. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny, więc z zupami problemu nie mam, oczywiście, to żaden trud zrobić bulion ale jednak łatwiej i szybciej wyjąć go po prostu z zatłoczonej
dlaSmaQrównież będzie świetnym rozwiązaniem :) Jeżeli mogłabym coś doradzić w kwestii sera, to polecam wybrać twarogowy ser typu włoskiego, gdyż jest bardziej maślany, nie ma tego kwaśnego posmaku jak tradycyjny twaróg, no i nie rozpada się podczas krojenia. Prawda, że tak przygotowany makaron wygląda apetycznie i zachęcająco?! :))) 2 porcje: * spaghetti pełnoziarniste- 180 g * ser biały- 120 g * owoce- 350 g (użyłam
Kraina Miodem Płynącadelikatnych pierożków - tym razem ze słodkim twarożkiem. Tak, od wczoraj nadużywam słowa "cudnie" :)) Składniki: (na duuużo malutkich pierożków) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżka miękkiego masła 250g chudego twarogu 1 jajko ciepła woda słodzik w proszku* sól *ja używam Sussina Gold, ale możecie zastąpić go każdym innym cukrem Do dzieła : Ciasto przygotowujemy jak w tym przepisie , twarożek rozdrabniamy widelcem
Spektrum Smakubywa - gorącym powietrzem. Nadaje to śliwkom niepowtarzalny słodki smak z wyczuwalnym aromatem wędzenia. Jeśli zawędrujecie na "Śliwkowy szlak" małopolski, koniecznie spróbujcie Suski sechlońskiej :) Na odchodne dostałam w prezencie rewelacyjny twaróg biały wyrabiany domowymi sposobami z mleka od Baśki, co to pasie się na pobliskim pastwisku :) A! I jeszcze borówki! Borówki, których kupiłam ogrom za śmieszne pieniądze. Zdjęć za wiele
Spektrum Smakuprzepisem na 30 minutowy lunch, zapraszam na śniadanie! Dziś na salonach gości smakołyk z nasionami Chia! Składniki: 3 łyżeczki nasion Chia 300ml mleka 0,5% 1/3 kostki chudego twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego light 1 plaster ananasa 1 łyżeczka słodziku (ja od dawna polecam Sussina Gold powder) Do dzieła: Nasiona zalewamy mlekiem, najlepiej wieczorem poprzedniego dnia, tak aby nasiąkły. Jeśli
Spektrum SmakuUltra szybkie i ultra pyszne! :) Kocham proste smaki w kuchni. Dziś na śniadanie chlebek z dynią, tak pyszny i tak rzadko widywany :))) Składniki: dobre pełnoziarniste pieczywo twaróg mielony szynka drobiowa pimidorki koktajlowe siemię lniane do posypki herbata z cytrynką :) Smacznego
Spektrum Smakuząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego 1 jajko 40 dkg bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg – co kto woli sól, pieprz, gałka muszkatołowa ser do posypania – oscypek, dziugas, inny ulubiony Zaczynamy od sosu: pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Paprykę pieczemy w piekarniku „na czarno
ladykitchenkolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole. Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de , w nim bazą pasty jest avocado
Kuchnia PrezydentowejSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem spód tortownicy. Składniki na masę serową: 900 g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego 5 jajek 1 i 1/2 budyniu waniliowego 1,5 szklanki jagód 1 szklanka drobnego cukru Jagody blendujemy a następnie przecieramy przez
W kuchennej krainieSchłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut , do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu. W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol z wanilią, jajko(a) oraz proszek budyniowy (lub mąkę) i dokładnie wymieszać (tylko do połączenia składników). Masę serową wylać na podpieczony (gorący) spód, na wierzchu równomiernie
Smaczne Zdroweszklanki drobnego cukru 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 4 średniej wielkości żółtka masa serowa : 4 białka szczypta soli 1kg serka wiejskiego-twaróg ziarnisty ze śmietanką z mlekovita około 1 szklanki cukru 1 budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek) 150g masła Wykonanie Ciasto: Masloro rozpuścić.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier
w mojej kuchni