tuńczyk w sosie własnym - 680 przepisów (strona:34/46)

KANAPKA NICEJSKA 220

lodówce.  Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady.  SKŁADNIKI / 1 kanapkę 1 bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek(...)musztardy miodowej ze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do otrzymania gęstej, jednolitej emulsji. TUŃCZYKA dokładnie odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i mieszamy z 1/2 sosu winegret. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do salaterki, mieszamy z pozostałym winegretem. CZARNE OLIWKI i filecik

cool and minty
Pasta z tuńczyka i kurczaka 365

bagietką lub prosto z miseczki ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera) liść laurowy, sól, pieprz 1 puszka tuńczyka (185 g) w sosie własnym 1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu (ok. 110 g) szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piersi z kurczaka umieszczamy w garnku z włoszczyzną, liściem laurowym

My Culinary Art
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 191

dymki -ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki -łyżeczka brązowego cukru -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Przygotowanie Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem(...)limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki drobno posiekać, a liście sałaty porwać na kawałki. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Na koniec posypać posiekaną kolendrą. Źródło: TaoTao Smacznego

Zielona Kuchnia
Tęczowa sałatka z tuńczykiem. 188

pucharki): Sałatka: 1 garść młodego szpinaku 1 mała puszka kukurydzy (170 g) lub 1/2 standardowej 1 pomidor 1/2 pieczonej papryki (może być ze słoika) 1 puszka tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym) 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 jajko ugotowane na twardo Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki miodu 2 szczypty(...)bazylii Wykonanie: Szpinak opłukać, wysuszyć i pokroić na paski. Pomidora pokroić w kostkę (odrzucić nasionka). Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli pieczemy sami - obrać ze skórki) i wymieszać z pomidorem. Tuńczyka odsączyć i z grubsza rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kawałki. Jajko pokroić w ćwiartki lub 1/8. Przygotować dressing: wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Składniki sałatki układać

zadanie-gotowanie
Sałatka wiosenna z tuńczykiem 255

wyrazisty dressing  z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków koktajlowych 8 rzodkiewek ½ puszki zielonego groszku 1 puszka tuńczyka  w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu Worcester (można pominąć lub zastąpić łyżeczką sosu sojowego(...)łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem. Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać. Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać

Trzeci talerz
Risotto z tuńczykiem i oliwkami 182

oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 700ml bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz łyżeczka świeżego oregano, posiekanego łyżeczka masła 50g startego parmezanu Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy suchy(...)bulion, kolejną porcję wlewamy dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Gdy ryż jest prawie miękki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Na końcu do ryżu dodajemy tuńczyka, pokrojone na pół oliwki, masło oraz parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekane oregano. Całość mieszamy i od razu wykładamy na talerze. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Sałatka nicejska 176

widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku  200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret)  Przygotowanie:  Jajka obieramy i kroimy na trzy(...)plastry lub w ósemki, dodajemy do cebuli i mieszamy. Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą.  Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem winegret i odstawiamy na kilka minut do lodówki.  Smacznego

bistro mama
TORT CHLEBOWY Z TUŃCZYKIEM, JAJKAMI I WARZYWAMI 375

biały naturalny – 200 g * groszek Bonduelle – 150 g * czosnek – 2 ząbki * świeża, zielona papryka – 1 szt * sól , pieprz, świeży koperek 3 pasta: * tuńczyk ( w oliwie lub sosie własnym ) – 150 g * twarożek / ser biały – 150 g * kukurydza Bonduelle – 100 g * biała cebula -1 szt *sól, pieprz DODATKOWO: * jajka przepiórcze – do dekoracji * pomidorki(...)przyprawy -wyrabiamy na gładką pastę. 2. PASTA Twarożek mieszamy z groszkiem, pokrojoną zieloną papryką, posiekanym koperkiem, zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami. 3 PASTA: Twarożek mieszamy z pokrojonym, odsączonym z zalewy tuńczykiem , kukurydzą, posiekaną cebulką oraz przyprawami. CAŁOŚĆ: Chleb kroimy na 3 „blaty”. Każdy naprzemiennie smarujemy pastami, dociskamy. Dekorujemy wg własnych upodobań. Podajemy po ok. 3-4 godzinach ( musi się

Ostra na Słodko
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 249

jest nietypowy, to jest bardzo zdrowy. Więc torty takie przygotowujcie i nim się na obiad lub przystawkę delektujcie.  Składniki: 120 g kuskusu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (180 g), 1 marchew w plasterkach, 50 g   brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki(...)trzy części. Jedną mieszamy z rozdrobnioną  marchewką, drugą z kalafiorem. Do brokułów dodajemy posiekany świeży tymianek, doprawiamy zielonym pieprzem i mieszamy z trzecią częścią kuskusu. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru sosu. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus z brokułami i kuskus z marchewką. Następnie nakładamy tuńczyka i dokładamy kuskus z kalafiorem. Na samą górę nakładamy pesto. Smacznego

Moniki Smakołyki
Rolada szpinakowa z tuńczykiem 165

pewno zrobi wrażenie na niejednej imprezie. Składniki: 500 g mrożonego szpinaku 4 jajka łyżka oleju czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz Nadzienie serek kanapkowy puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym) 2–3 ogórki konserwowe sol, pieprz Przygotowanie Szpinak odmrażamy, podsmażamy na oleju, aż odparuje z niego woda. Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)przez ok 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Odstawiamy, aż trochę przestygnie. Następnie rozsmarowujemy na nim serek, układamy kawałki odsączonego tuńczyka na całej powierzchni. Przy jednym z brzegów układamy paski ogórka. Następnie wszystko zwijamy w roladę, potem zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę

e-PrzepisyKulinarne
Szybka i smaczna obiadokolacja 2587

garach ;) Makaron z tuńczykiem, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda po 130 g ryby) 2-3 ząbki czosnku ok. 80-100 g świeżego szpinaku 10-12 suszonych pomidorów z oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek(...)siekamy drobniutko, pomidory odcedzamy i kroimy w paski, a oliwki w plasterki. Szpinak oraz bazylię płuczemy, osuszamy i rwiemy lub grubo siekamy. (Kilka listków bazylii możemy zostawić do dekoracji). Tuńczyka odsączamy z zalewy i lekko rozdrabniamy, zachowując jednak trochę większych kawałków. W garnku lub szerokim rondlu podgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 1-2 min. Następnie dodajemy szpinak i śmietankę

Ratunku obiad
Sałatka z tuńczyka 598

zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód poganiał). Zapewniam jednak, że z jej smaku powinien być zadowolony każdy. Składniki: 1 puszka (170 g) tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu(...)wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą, rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu i posypać szczyptą soli i pieprzem. Wyłożyć żółty ser, wyrównać, rozsmarować

Kuchcik gotuje
Czerwony ryż z tuńczykiem i pieczarkami curry 189

ryżu czerwonego, ·        150 g pieczarek, ·        1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (120 g), ·        1 białą cebula, ·        1 łyżka suszonej naci pietruszki, ·        50 ml wytrawnego wina białego(...)białą cebulę posiekaną w drobną kostkę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Całość podgrzewamy do momentu odparowania wina. Do ryżu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwki, pieczarki, nać pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Ryż podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Awaryjny makaron z tunczykiem 163

można kupić naprawdę małe puszki, w której mieści się ich raptem 10 - 15.  SKŁADNIKI (4 porcje) 1 opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 1 puszka pomidorów lub passaty 10 oliwek z anchois* 50-60 g świeżego szpinaku baby parmezan lub inny twardy ser do posypania 1 mała cebulka 1 ząbek(...)Dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy przez ok. 5 min. Wstawiamy makaron i gotujemy w osolonej wodzie, bez dodatku oleju, inaczej sos się nie przyklei. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, ewentualnie również pokrojone fileciki anchois. Mieszamy i dodajemy odcedzonego tuńczyka. Mieszamy i od razu podajemy. Tuńczyk nie powinien się zagotować. Danie podajemy posypane parmezanem. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Owsiana pizza 191

wysmarowania formy sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli 50g tuńczyka z puszki w sosie własnym 1/3 czerwonej papryki Kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Tortownicę (o średnicy ok. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj za pomocą pędzla olejem. Płatki owsiane (zmielone wcześniej(...)st.C przez 20 minut. Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć cienko pokrojone plasterki sera. Następnie układać ulubione dodatki. Ja położyłam oliwki pokrojone w plasterki, paprykę w kostkę i trochę tuńczyka z puszki. Całość piecz przez kolejne

Fabryka pomysłów