Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny Składniki:Galaretka:2, 5 szklanki naparu(...)białej herbaty (słabego, żeby galaretka była w miarę klarowna)sok z 0,5 limonki4 łyżki cukru3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki białego wytrawnego winalistki melisy, mięty lub jadalne kwiatyMus truskawkowy:250 g truskawek100 ml śmietany kremówki3-4 łyżki cukru pudrusok z 0,5 limonki2 łyżeczki żelatynySos:250 g truskawek1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina4 łyżki cukruPrzygotowanie:Galaretka:Żelatynę namoczyć w winie. Do gorącego
Oryginalny smakszkl. mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa :1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego2 galaretki cytrynowe1/2 szkl. cukruMasa budyniowa:2 budynie śmietankoweok. 1/2 szkl cukrukostka margarynyMus truskawkowy:truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)galaretka (u mnie wiśniowa)1 łyżka żelatynydodatkowo :okrągłe(...)stężało.Masa budyniowa :Ugotować 2 budynie z 1/2 szkl. cukru według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy będzie już zimny utrzeć z 1 kostką margaryny.Mus truskawkowy:2 galaretki + żelatynę rozpuszczamy w ok. 1 - 1,5 szkl. gorącej wody. Dodajemy do musu i dokładnie miksujemy. Odstawiamy do stężenia.Warstwy : I. BiszkoptII. Masa serowa III. Masa budyniowaIV
charlotte gotujepieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody.Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić
Serce zamknięte w formie pysznościwlewałam na 1/3 biszkoptu wcześniej upieczonego) i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Kiedy ostatnia warstwa masy serowej stężeje, ułożyć na niej truskawki.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.Wstawić do lodówki na min.2h
Walijskie PichcenieTort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę(...)woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś innym np. wodą z syropem truskawkowym i likierem kokosowym. Ponadto: Słoik dżemu truskawkowego świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu ok 700 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (jeżeli robimy z niej
Malinowe Pocałunkiwaniliowy smak i delikatność jogurtu. Całość zamknięta w bardzo pomysłowej wersji. Flaga Szwajcarii - sernik. Składniki: 600 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy cukier 2 galaretki truskawkowe Wykonanie:Żelatynę zalewamy pół szkl zimnej przegotowanej wody, odstawiamy na kilka min. Jogurt słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali(...)galaretki rozpuszczamy w 2 szkl wody i mieszamy z 200 g jogurtu. Wcześniej odcinamy wieczko opakowania po soku, płuczemy i dokładnie wycieramy. Wlewamy na dno część masy truskawkowej ok 4 łyżek i wstawiamy do lodówki. Kiedy to się zetnie układamy jeden na drugim nasze wycięte wcześniej krzyżyki. Pomagając sobie wykałaczką (przebijając wszystkie do samego dna) i wylewamy całą
Malinowe Pocałunkiśmietany 30 %1 fix do śmietany1 łyżka (10 g) cukru pudru (+ dwie miareczki stevii, lub ew. jeszcze jedna łyżka cukru)Przygotowanie:1. Formę wykładamy biszkoptami.2. Przygotowujemy 2 truskawkowe galaretki, używamy 0,5 ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie: 500 ml na dwie galaretki), czekamy aż galaretki ostygną. 3. Blenderem miksujemy banany, dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową, łączymy za pomocą
Malowane smakiemświeże, 2 opakowania galaretka truskawkowaopakowanie petit beurry rozdrobnić na miałko w blenderze przesypać zmiksowane herbatniki do miski wyłożonej folią kuchenną galaretkę agrestową rozpuścić w 100 ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody jogurt morelowy wymieszać z galaretką i zalać herbatniki i wymieszać schować do lodówki do stężenia truskawki obrać z szypułek i opłukać na sicie rozłożyć(...)środka schować do lodówki na wierzchu poukładać połówki truskawek i zalać je tężejącą galaretką i schować do lodówki na kilka godzin wyjąc je z miski i usunąć folię pysznie truskawkowe ciacho bez pieczenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładnik: truskawki świeże 60 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, kefir 380 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelki 25 sztuk galaretki truskawkowe wymieszać w 800 ml gorącej wody wystudzićna dnie szklanej keksówki ułożyć wafelki śmietankowe i wlać tyle łyżek galaretki aby zakryła ciastka na wafelkach układać plastry truskawek i do lodówki do stężenia galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 150 ml gorącej wody(...)lekkiego stężenia tężejący kefir przełożyć na truskawki i do kefiru powkładać pozostałe wafelki i schować do lodówki do stężenia na kefir poukładać plastry truskawek i zalać je tężejącą galaretką truskawkową i do lodówki schować najlepiej na całą nocdeser jest orzeźwiający i pyszny na upały............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego drobnego Wykonanie. Groszek oczyścić z szypułek i włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody i odcedzić(...)posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje. 1 ogórek 1 główka sałaty masłowej 1 garstka rukoli 250 g truskawek 1 cytryna 3 łyżki octu truskawkowego 2 łyżki oliwki Wykonanie. Cytrynę sparzyć i zeskrobać skórkę. Ja posiadam specjalny przyrząd do tego celu. Oliwkę i ocet truskawkowy zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, soli i pieprzu
Kulinarny karnet Christopherawłożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę. PIANKA Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu(...)ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort galaretkami z woreczka
Kuchnia DanusiZielony przekładaniec Lista składnikówBiszkoptjajka 4 sztmąka 1 szklcukier 1 szklproszek do pieczenia 1 łyżeczkaMasasok pysio - 3 szklbudyń śmietankowy 3 sztDodatkowośmietana 18 % 2 kubeczkigalaretka agrestowa 1 sztgalaretka truskawkowa 1 sztdelicje 2 paczkiJak zrobić?Biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, gdy jest ubita dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Pieczemy(...)Masa budynie rozpuścić w 1,5 szkl soku, pozostały sok zagotować, wlać budynie i chwilę gotować. Śmietanę dobrze schłodzić, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szkl wody. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać galaretkę agrestową. Składanie ciasta biszkopt + masa + delicje + pianka agrestowa + tężejąca galaretka truskawkowa
Kuchnia Danusiptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej wody. Schłodzone mleko skondensowane, przelać(...)ubij. Brytfannę o wymiarach (22x40 cm) wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia. Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami. Galaretki truskawkowe wylać na wierzch deseru, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Deser udekorować listkami mięty
Kuchnia Danusikoktajl sojowy Creme brulee Czekoladowy deser w trzech kolorach Czekoladowy pudding Deser czekoladowo-bananowy Deser jogurtowy z czereśniami Deser z kaszy manny dwukolorowy Deser z sojowy kremem waniliowym Deser truskawkowy Deser wiśniowa pianka z truskawkowym musem Deser z mascarpone i truskawkami Deser z kaszy manny Deser z malinami Deser porzeczkowy Domowy kisiel z sosem Galaretka z truskawkami Kolorowe galaretki Kolorowe(...)Malinowy sorbet Mrożona kawa z galaretką Owoce z grilla Panna cotta z galaretką Panna cotta z mleka sojowego Panna cotta z musem malinowym Pudding waniliowy Rurki z kremem Sorbet truskawkowy
Aga w kuchnikawowe z rodzynkami Lody z czerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody morelowe Domowe lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Lody pomarańczowe Domowe lody pomarańczowe
Kulinarne przygody Gatity